Hlavní obsah

Pavlův Hrad vyšel vstříc Zemanovu sponzorovi. Neúčtuje mu horentní pokutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: www.svatovitskevarhany.com

Vizualizace nových varhan v katedrále sv. Víta.

Reklama

Sponzor zemanovců vyhrál tendr na zakázku v katedrále sv. Víta díky superpřísným požadavkům. Práce pak ale půl roku stály. Vítěz požadavky měsíce neplnil. Pokutu 50 tisíc za každý den prodlení ale nové vedení Hradu nenaúčtovalo.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tisíce dárců i po letech slibů marně vyhlížejí chvíli, kdy se rozezní nové varhany v katedrále sv. Víta. Tentokrát je na vině zpožděné zpevnění kůru, na kterém by měl masivní nástroj stát.

Zakázku za 21,7 milionu korun loni získala firma Avers. Ostatní uchazeče společnost, která v minulosti sponzorovala „prezidentskou“ Stranu práv občanů Zemanovci, předehnala v soutěži. S podmínkami, které stanovila ještě končící administrativa Miloše Zemana.

Tendr Zemanovi lidé vypsali na poslední chvíli – v den inaugurace nového prezidenta Petra Pavla. Požadovali dodat na zpevnění dřevo plavené, s hustými letokruhy, vytěžené v zimě po úplňku v nadmořské výšce více než 700 metrů, které schlo minimálně deset let.

Vítězný Avers se k tomu zavázal ve smlouvě, tentokrát už uzavřené s úředníky Petra Pavla. A pak podmínky měsíce neplnil. Ač firma slíbila, že do tří dnů od podpisu kontraktu loni v srpnu Hradu dodá doklady prokazující, že má takové dřevo k dispozici. A za další měsíc dodá samotné dřevo, které pak použije ke zpevnění kůru.

Firma nedodala doklady ani dřevo

Doklady firma nejprve vůbec nedodala, dřevo pak sice v katedrále složila, ale jak už Seznam Zprávy napsaly, hradní experti se usnesli, že přísné podmínky nesplňuje. Následovalo měsíce trvající jednání.

Firma nakonec až letos v březnu dodala novou várku dřeva, se kterou už je Hrad spokojený, a práce tak odstartovaly. Háček? Stalo se tak teprve ve chvíli, kdy uplynula ve smlouvě stanovená půlroční lhůta, do které měla být zakázka už hotová. A za každý další uplynulý den navíc kontrakt, který mají reportéři k dispozici, vymezuje padesátitisícovou pokutu.

Foto: Seznam Zprávy

Jak smlouva vymezuje pokutu.

Firma Avers se ale milionových nákladů bát nemusí. Ředitel Správy Pražského hradu Vladimír Sonntag, kterého do funkce přivedla nyní už bývalá kancléřka Jana Vohralíková, sankci uplatnit nehodlá.

„Po dobu jednání byla lhůta pro stavební práce stavěna,“ řekla vedoucí oddělení komunikace prezidentské kanceláře Karolína Blinková s tím, že se tak do ní poslední čtyři měsíce nezapočítávají a fakticky tak neuplynula.

Foto: Nadační fond Svatovítské varhany

Práce v katedrále se po měsících průtahů rozjely v polovině března.

Protikorupční experti z Transparency International (TI) to kritizují – podle nich tím Hrad Avers zvýhodnil před ostatními uchazeči v soutěži. Ti při naceňování prací nemohli počítat s tím, že dřevo nemusejí dodat hned po podpisu smlouvy, ale až po půlroce.

„Dle ustálené praxe je povinností zadavatele smluvní pokuty vymáhat. Pokud tak Hrad svévolně nečiní, fakticky vybraného dodavatele v rozporu se zákonem zvýhodňuje. Vysoká smluvní pokuta pro případ prodlení totiž může být podstatným faktorem při rozhodování o tom, zdali se o zakázku ucházet. To platí o to více v případě rekonstrukce cenné historické památky, kdy lze určité obtíže spíše předpokládat,“ říká Kryštof Doležal z právního týmu TI.

Hrad: Postupovali bychom tak u každého

Hrad ale odmítá, že by diskriminoval ostatní uchazeče o zakázku, kteří počítali s původními termíny. „Obdobně by Správa Pražského hradu postupovala i vůči každému jinému dodavateli, pakliže by měla pochybnosti o kvalitě jím odváděné práce či dodaném materiálu,“ dodala Blinková.

„Tvrzení Správy Pražského hradu, že by v případě jiných dodavatelů postupoval obdobně, nelze ověřit, a ti tak s něčím takovým rozhodně nemohli při zvažování svých nabídek počítat. Pokud tedy Hrad chtěl tímto způsobem postupovat, měl tak činit v mantinelech zákona, či alespoň lépe vysvětlit, proč se domnívá, že se v nich stále pohybuje,“ dodává právní expert Doležal.

Správa Pražského hradu firmě dala jiné pokuty za porušení některých podmínek kontraktu – třeba nedodání dokladů ke dřevu v třídenní lhůtě. V součtu za 105 tisíc. Hrad si zároveň za 2800 korun na hodinu pro jednání s Avers vzal na pomoc advokátní kancelář. Kolik jí celkem zaplatil, neřekl.

Samotná firma Avers od konce února na dotazy Seznam Zpráv, proč měsíce neplnila, k čemu se zavázala, neodpověděla. Přes opakované urgence a slib jednatele Martina Košky, že tak učiní.

Hrad mohl smlouvu už před měsíci vypovědět

Kontrakt uzavřený mezi Správou Pražského hradu a firmou Avers přitom včasné nedodání dokladů ke dřevu a samotného dřeva výslovně zmiňuje jako důvod k výpovědi smlouvy. K tomu tak mohlo dojít už loni v létě. Místo toho ale Hrad od loňského srpna až do letošního března na dřevo od Avers čekal a naskakovalo zpoždění prací.

Foto: Seznam Zprávy

Důvody pro výpověď smlouvy.

„Pakliže by došlo k vypovězení smlouvy, bylo by nutné vypsat zakázku znova. To by znamenalo další prodlení v termínu dokončení rekonstrukce a pravděpodobně i vyšší vysoutěženou cenu,“ tlumočí stanovisko Hradu Blinková.

Kdy budou varhany v katedrále hrát? „Podle sdělení dodavatele a aktuálně předaného harmonogramu má být stavba dokončena v červenci,“ dodal mluvčí Hradu Vojtěch Šeliga.

Následně bude mnoho měsíců trvat, než dělníci nástroj, který je hotový od roku 2019, přesunou ze Španělska a sestaví na jeho místě v katedrále. Mecenáši na vysněný projekt Zemanova přítele a kardinála Dominika Duky věnovali více než sto milionů korun. Původně měl být hotový v roce 2020.

Firma Avers

  • Společnost Avers patří k etablovaným stavebním firmám, které se specializují také na rekonstrukce historických objektů. A v posledních letech se podílela na řadě velkých projektů, například na opravě pražského Negrelliho viaduktu.
  • Jde zároveň o sponzora Strany práv občanů Zemanovci, o kterém se už v minulosti psalo, když na Hradě získal jinou zakázku za 7,5 milionu a následně poslal 300 tisíc „prezidentské“ partaji. Hrad i firma spojitost odmítaly.
  • „Bylo zjevně chybou, že jsme se vedle nemocnic, hendikepovaných sportovců nebo kojeneckého ústavu rozhodli (ovlivněni sympatií příbuzného k SPO) jedinkrát sponzorsky podpořit politickou stranu. Poučení je hořké,“ komentoval to v roce 2017 zakladatel společnosti Josef Koška v České televizi.
  • Firma Avers nyní také dokončuje zakázku na stavbu české ambasády v Austrálii za více než 200 milionů. Získala ji za vlády Andreje Babiše (ANO), kdy resort zahraničí ovládala ČSSD. Šlo o ojedinělý projekt, český stát se málokdy v zahraničí pouští do stavebních prací. Práce končí s doplatkem extra 70 milionů korun a několikaletým zpožděním. Zkomplikovala je covidová pandemie.

Reklama

Doporučované