Hlavní obsah

Policejní šéf je podezřelý z krádeží v IKEA

Foto: Profimedia.cz

Vedoucí pražského oddělení Nové Město nesmí až do vyřešení kauzy do práce.

Reklama

aktualizováno •

Vedení pražské policie postavilo mimo službu vedoucího důstojníka, který je podezřelý z krádeže. Policista nesmí do práce a bere polovinu platu.

Článek

Případem dnes už bývalého vedoucího místního oddělení Nové Město Libora G. se podle zjištění Seznam Zpráv zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která vyšetřuje trestné činy policistů.

Činy, z nichž ho podezírají, se podle informací Seznam Zpráv odehrávaly v obchodním domě IKEA. Zboží se pak nabízelo v internetových bazarech. „Ano, mohu potvrdit, že se takovým konáním GIBS zabývá. Více informaci není možné sdělit,“ řekla mluvčí inspekce Ivana Nguyenová.

Důstojník Libor G. nejprve nucený odchod z funkce popřel. „Ne, to je nějaký omyl. Normálně funguju,“ prohlásil.

Když Seznam Zprávy po několika hodinách ověřily, že v sídle místního oddělení Nové Město v Sokolské ulici už nějakou dobu neúřaduje a navíc postavení mimo službu potvrdilo i vedení pražské policie, Libor G. nazlobeně otočil: „Prosím vás, kde jste na mě vzal kontakt a kdo vám dal tyhle informace?“

Na otázku, jestli je prošetřován inspekcí kvůli krádežím v IKEA, reagoval: „Já jsem nic neudělal, nechte mě být.“

Že byl šéf oddělení Nové Město skutečně kvůli kauze postaven mimo službu, však potvrdila i pražská policie.

„Služební funkcionář s personální pravomocí postavil policistu mimo službu,“ uvedla policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

Znamená to, že policista nesmí do práce a bere jen polovinu platu. A to až do vyřešení kauzy - tedy buď do případného zrušení trestního stíhání, nebo do pravomocného rozsudku.

Není zřejmé, jestli inspekce policejního důstojníka podezřívá jako hlavního pachatele, nebo zda mohl být součástí větší skupiny. Ani jestli přímo tento osmatřicetiletý policista podle vyšetřovatelů kradl, nebo se na krádežích nějakým způsobem podílel.

„Aktuálně probíhá vyšetřování a k případu se nemůžeme vyjadřovat,“ uvedl mluvčí české pobočky švédské nábytkářské sítě Petr Šašek.

Libor G. pracuje u policie od roku 2005, začínal jako člen hlídek, postupně se vypracoval až na vedoucího oddělení, kde šéfoval několika desítkám lidí. Má hodnost nadporučíka.

V článku jsme upřesnili citaci mluvčího firmy IKEA.

Reklama

Doporučované