Hlavní obsah

Policie uvedla, kdy chce uzavřít případ Mynářovy dotace

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Bývalý hradní kancléř Vratislav Mynář.

Reklama

Prověřování případu, v němž je obviněn bývalý hradní kancléř Vratislav Mynář, se blíží ke konci. Podle krajského státního zástupce chybí vyslechnout poslední svědky. Policie řekne, zda žalobci navrhne, aby případ poslal k soudu.

Článek

Vyšetřovatelé uvedli, kdy by mělo skončit prověřování případu, v němž čelí bývalý vedoucí kanceláře prezidenta Vratislav Mynář obvinění ze dvou trestných činů.

Policie ho v únoru 2021 obvinila kvůli podezření, že se dopustil dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie při žádosti o dotaci ve výši téměř šesti milionů korun pro jeho firmu Clever Management. Ta i díky ní v Osvětimanech před více než dvanácti roky přestavěla zdejší penzion. V žádosti ale podle obvinění Mynář zatajil, že stavba už dříve dostala národní dotaci.

Teď brněnské krajské státní zastupitelství, které kauzu dozoruje, potvrdilo, že policie chce případ uzavřít, říká, že by to ráda stihla do tří let od obvinění. „Předpoklad je, že by v horizontu několika málo měsíců mohlo být přípravné řízení ukončeno,“ napsal Seznam Zprávám brněnský krajský státní zástupce Jan Sladký. Na další dotaz redakce Sladký upřesnil, že by policie měla vše dokončit do tří měsíců.

V následujících týdnech podle Sladkého musí policie vyslechnout některé svědky.

Kdo by měl v této kauze ještě vypovídat, není jasné. Ještě před tím, než policie Mynáře obvinila, podávali během roku 2020 vysvětlení třeba Dana Koplíková nebo Jan Podzimek.

Koplíková byla vedoucí odboru dotačního úřadu ROP Střední Morava, který zmíněnou dotaci přidělil. Podzimek pak žádost o dotaci připravil. Policistům dříve řekl, že ji vyplnil sám a nikdo – a tedy ani Mynář – mu žádné pokyny nedával.

Případ dotace pro firmu Vratislava Mynáře

  • V roce 2007 dostal spolek Chřibák dotaci od Ministerstva školství na projekt ubytovny pro sportovce.
  • V červnu 2011 získala společnost Clever Management, která patří Vratislavu Mynářovi, z Evropské unie veřejnou podporu 5 994 109 korun na dostavbu Penzionu Malovaný v Osvětimanech.
  • Během roku 2019 se však ukázalo, že už předtím byla stavba tohoto objektu jednou dotačně podpořena, takže podle ROP Střední Morava odporuje přidělení další dotace regulím.

Obvinění proti Mynářovi stojí na tom, že v žádosti o dotaci neuvedl pravdivě, že stejný objekt už dříve dostal dotaci od Ministerstva školství. To schválilo Spolku Chřibák, v němž byl Mynář hospodářem, v roce 2008 třináct milionů korun na ubytovny pro sportovce. Jenže podařilo se mu je dotáhnout jen do podoby hrubé stavby.

Pak si projekt převzala Mynářova firma Clever Management. Podepsala se Spolkem Chřibák smlouvu o pronájmu objektu za 30 tisíc korun ročně. Tato smlouva však byla podle policie uzavřena v rozporu s podmínkami čerpání dotace, protože spolek nesměl po dobu deseti let nikomu budovu pronajmout.

„Projekt společnosti Clever Management byl ve druhé etapě schválen k financování, ačkoliv měl být správně vyřazen pro nesplnění eliminačního hodnocení, a společnosti byla následně neoprávněně vyplacena podpora,“ uvedla dříve policie.

K tomuto závěru dospěla letos i soudkyně ostravského krajského soudu Barbora Berková. Ve svém rozsudku uvedla, že i podle ní Mynářova firma musela v žádosti uvést, že její projekt navazuje na dotaci, která byla získána dříve.

Po tomto verdiktu – letos v dubnu – společnost Clever Management pak necelých šest milionů vrátila. Poslala je na účet Ministerstva pro místní rozvoj.

Reklama

Doporučované