Hlavní obsah

Vysvětlení dramatického zásahu na dálnici. Proč policisté tahali Zítka z auta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Facebook Pavla Zítka

Pavla Zítka prověřuje policie kvůli podezření ze zpronevěry.

Reklama

Případ, kvůli kterému byl známý dezinformátor Pavel Zítko dramaticky zadržen přímo na dálnici D7, se týká podezření kolem firmy Tycoon69, zjistily Seznam Zprávy.

Článek

Dálnice D7 u Postoloprt, úterý 10. října před polednem. Policisté zastavili tmavé BMW, které řídil Pavel Zítko, jedna z nejviditelnějších postav tuzemské dezinformační scény. Zítko se před policejní hlídkou zavřel v autě a odmítal vystoupit. Vše vyvrcholilo, když policisté rozbili okno u vozu a vytáhli ho ven.

Následně policie jen stručně uvedla, že Zítko je podezřelý ze spáchání trestného činu zpronevěry. Seznam Zprávy nyní zjistily, že se jedná o případ firmy Tycoon69. Jde o projekt, který vznikl původně ve Švýcarsku, odkud se rozšířil do dalších zemí, ale podle kritiků připomínal letadlo z devadesátých letech.

Společnost Tycoon69, v jejíž české pobočce je Zítko jednatelem, nabízela investice do poukázek na neexistující kryptoměnu a těm, kteří přivedli další členy, pak za to dávala odměny. Na svém webu tvrdí, že má přes 30 tisíc klientů.

Tuzemští policisté přitom tento případ neprověřují prvně. V říjnu 2020, jak zjistily Seznam Zprávy, kauzu odložili, protože nezjistili, že by byl spáchán trestný čin. Letos v březnu ale případ opět otevřeli.

A právě Zítka, kterého podezřívají ze zpronevěry, kvůli tomu chtěli kriminalisté vyslechnout. Podle mluvčího pražských policistů Jana Rybanského se ale muž opakovaně k podání vysvětlení nedostavil. „Proto byl pražským státním zastupitelstvím vydán souhlas se zadržením,“ prohlásil Rybanský.

Kdo jsou nejvlivnější čeští dezinformátoři:

Zítko Seznam Zprávám řekl, že mu žádná obsílka úřední cestou doručena nebyla. „Nemohl jsem vědět, že bych v nějaké věci měl vypovídat,“ doplnil.

Po vytažení z vozu na dálnici D7 odvezli Zítka na služebnu v Postoloprtech. Podle něj probíhal výslech, kterého se zúčastnili dva policisté z Prahy, zhruba půl hodiny a týkal se zmíněné firmy Tycoon69. „Týkalo se to údajné zpronevěry u firmy Tycoon69, ke které jsem vypovídal,“ doplnil Zítko. Kvůli tomu, že podepsal policistům prohlášení o mlčenlivosti, pak nechtěl říkat další podrobnosti.

Zadržení Pavla Zítka policií. Video: Twitter Barbora Mercury

Jak bylo uvedeno, tomuto případu se policie věnovala už před třemi roky. Nakonec ho odložila. Teď se ale k němu vrátila, protože vyšetřovatelé podle zdrojů Seznam Zpráv získali nové důkazy přímo od Finančního analytického úřadu.

„S ohledem na probíhající trestní řízení není možné v současné chvíli poskytovat podrobnosti,“ uvedl mluvčí pražských žalobců Aleš Cimbala. Pavel Zítko ale podle vyšetřovatelů z ničeho v současné době obviněn nebyl.

„Já jsem nebyl z ničeho obviněn, já jsem byl pouze prověřován a vypovídal jsem v duchu prověřování, tím pádem tenhleten zákrok, který policie předvedla, měl asi zastrašit lidi,“ prohlásil Zítko.

Kdo je Pavel Zítko

Pavel Zítko na sebe upozornil například u Obvodního soudu pro Prahu 8, kdy hlasitými projevy a skandováním spolu s dalšími lidmi vyjadřoval podporu Patriku Tušlovi obžalovanému z pronásledování šéfa České lékařské komory Milana Kubka a Tomáši Čermákovi se Zdeňkem Masárem, kteří čelí stíhání kvůli výtržnictví před domem evolučního biologa Jaroslava Flegra.

Deník N v říjnu 2019 napsal, že firmu Tycoon69 v té době prověřoval švýcarský finanční úřad. Zabýval se oznámením, že tato společnost vybírá od lidí jen peníze, ale nedodává za to žádné služby. Podle Zítka v této souvislosti zajistil tehdy úřad na účtech 1,5 milionu eur.

„Do teď trvá soudní spor ve Švýcarsku, aby ty prostředky, které byly neoprávněným způsobem zabaveny, aby byly uvolněny,“ tvrdí Zítko. Další pochybnosti kolem tohoto projektu odmítá.

Zítko, který v minulosti provozoval restauraci v severočeské Kadani, je znám také tím, že natáčí videa, ve kterých podle Centra proti hybridním hrozbám Ministerstva vnitra šířil dezinformace nejprve o koronaviru, nyní především o válce na Ukrajině.

V minulosti však také nasbíral dluhy z podnikání, které neplatí. Navíc poslední roky získává peníze od svých příznivců na účet spolku Srdcem pro Vlast. Peníze často vybírá po desítkách tisíc z bankomatů nebo za ně tankuje benzin.

Reklama

Doporučované