Hlavní obsah

Kampaň dezinformátora: dary chodí na účty spolku, statisíce vybral z bankomatů

Foto: Facebook Pavla Zítka

Pavel Zítko.

Reklama

Chce na Hrad, v rozporu s pravidly ale nemá vlastní transparentní účet. Dary chodí Pavlu Zítkovi na účty jeho spolku, ty ale podle dohledového úřadu nemají momentálně s kampaní nic společného. Přitom na ně přišlo přes 860 tisíc.

Článek

Volební zákon praví, že si každý kandidát musí založit svůj vlastní transparentní účet na své jméno.

V případě Pavla Zítka ovšem Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí (ÚDHPSPH) potřebnou informaci neobdržel. Ohledně financování kampaně známého dezinformátora tak panují pochybnosti.

Vodítkem může být, že dohledovému úřadu nahlásil, že podrobnosti o financování jeho kampaně bude zveřejňovat na webu svého spolku Srdcem pro Vlast. Jeho návštěvníky uvítá text „Pavel Zítko – prezidentská kandidatura 2023“. A kromě prosby o případnou podporu je tam uvedeno číslo transparentního účtu u Fio Banky.

Z pohledu zákona ale účet v současnosti nemá s prezidentskou kampaní nic společného, byť takový dojem může vyvolávat. „Samozřejmě opticky víme, že na ten transparentní účet chodí dary na podporu Zítkovy prezidentské kampaně, ale zákon o volbě prezidenta vůbec nemluví o nějakých pravidlech jiných transparentních účtů než kandidátských,“ řekl Seznam Zprávám člen (a od ledna nově zvolený předseda) dohledového úřadu František Sivera, který má kontroly prezidentské volby na starosti.

Na účet přitom od 27. června, kdy předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) vyhlásil termín prezidentských voleb a uchazečům se začaly počítat náklady na kampaň, přišlo 528 tisíc korun, a to včetně částek označených jako dar na podporu kandidatury. Povětšinou jde o sumy v řádu stokorun.

Odešlo z něj naopak 572 tisíc korun – 345 tisíc bylo vybráno z bankomatů, kromě toho lze z výpisu vyčíst platby za hotel, kde kandidát Zítko pořádal tiskovou konferenci, několik nákupů v obchodech s elektronikou či ve velkoprodejně pro živnostníky. Zbytek pak šel takřka výhradně na benzin.

Foto: Repro Fio Banka

Transparentní účet Srdcem pro Vlast.

Nejde o jediný transparentní účet spolku. Ten má u stejné banky další – nazvaný PREZIDENT 2023. Na něj přišla první platba 25. října. K 1. prosinci na něj doputovalo 327 tisíc korun, 219 tisíc odešlo. Část převodem na hlavní účet spolku, desítky tisíc pak jako platby například za ochrannou službu.

Foto: Repro Fio Banka

Transparentní účet PREZIDENT 2023.

Seznam Zprávy se pokoušely na financování kampaně zeptat přímo Pavla Zítka, ale ten redaktorovi vždy po představení hovor ukončil.

Pavel Zítko

Šestapadesátiletý Pavel Zítko patří k nejviditelnějším tuzemským dezinformátorům. Na facebooku ho pravidelně sledují desítky tisíc lidí, v jednom z videí jim například tvrdil, že Ukrajinci v podzemí Černobylu věznili v řetězech děti a odebírali jim orgány. Dlouhodobě také šíří konspirační teorie o proticovidových vakcínách, které podle něj obsahují virus HIV.

Lidé Zítkovi posílají statisíce na účet jeho spolku Srdcem pro Vlast. Sám je totiž v dluzích a exekutor by mu peníze zaslané na osobní účet zabavil. Darované peníze pak muž po desítkách tisíc vybírá z bankomatů či za ně tankuje.

Média dřív upozornila, že své popularity využívá k tomu, aby lidem prodal různé produkty. Například neexistující kryptoměny nebo fén, který údajně z obyčejné dělá studánkovou vodu. Za více než 70 tisíc korun.

Sivera: Co není v zákoně, je dovoleno

Jak již bylo zmíněno, transparentní účet na jméno je jednou z povinností kandidátů. Pokud tak neučiní, hrozí jim až půlmilionová pokuta. „Když neoznámí odkaz na volební účet nebo na internetové stránky, kde jsou zveřejňovány informace o financování kampaně, lze uložit pokutu od 10 do 100 tisíc,“ přiblížila již dříve mluvčí dohledového úřadu Luisa Divišová.

Podle Sivery je zákon o volbě prezidenta velmi liberální a co v něm není výslovně zakázáno, je dovoleno.

K transakcím na účtech se zatím podle něj nedá vyjádřit. „Obecně popis transakce u transparentních účtů často neodráží konkrétní výdaj. Uvedené položky bude možné podrobně kontrolovat po odevzdání zprávy o financování a účetnictví, kde v rámci kontroly je možné kontrolovat i výdaje podporujících subjektů,“ vysvětlil.

Momentálně není jasné ani to, zda se bude úřad moci financemi na účtu spolku Srdcem pro Vlast zabývat. Ukáže se to až poté, co Zítko odevzdá zprávu o financování kampaně. A pokud v ní spolek jako svého podporovatele neuvede, ke kontrole nedojde.

Na jednotlivých dárcích by pak podle Sivery záleželo, zda by například požadovali vrácení daru.

Zákon o volbě prezidenta § 24 Volební účet

(1) Každý kandidát na funkci prezidenta republiky je povinen si pro financování volební kampaně nejpozději do 5 dnů ode dne vyhlášení volby zřídit účet umožňující bezplatný a nepřetržitý přístup třetích osob k zobrazování přehledu platebních transakcí na tomto účtu (dále jen „volební účet“).

(2) Volební účet musí být veden u banky, spořitelního a úvěrního družstva nebo u zahraniční banky, která má pobočku umístěnu na území České republiky.

(3) Peněžní prostředky uložené na volebním účtu lze užít pouze na financování volební kampaně. Výběr hotovosti z volebního účtu a její následné užití na financování volební kampaně se zaznamená v účetnictví.

...

(6) Do 60 dnů po uplynutí doby uvedené v odstavci 4 se veškeré peněžní prostředky na volebním účtu nevyužité na volební kampaň převedou na sociální, zdravotní, sportovní, ekologický, kulturní nebo jinak veřejně prospěšný účel, a to v rozsahu a způsobem, který určí kandidát na funkci prezidenta republiky.

(7) Volební účet lze zrušit teprve poté, co z něj byly podle odstavce 5 nebo 6 převedeny veškeré peněžní prostředky nevyužité na volební kampaň.

Místo 50 jen 15 tisíc podpisů

Přihlášku do prezidentské volby poslalo 21 lidí, z nichž Ministerstvo vnitra dosud zaregistrovalo devět.

Kvůli tomu přišlo k Nejvyššímu správnímu soudu 13 stížností, přičemž jedna z nich je Zítkova. On sám uvedl, že se mu přes 50 tisíc podpisů podařilo získat během osmi dnů – jako kandidát na prezidenta se oficiálně zapsal 1. listopadu. Podle Ministerstva vnitra ale ve skutečnosti odevzdal přes 15 tisíc podpisů.

Nejvyšší správní soud má rozhodnout do poloviny prosince. První kolo prezidentských voleb se pak uskuteční 13. a 14. ledna 2023, případné druhé o dva týdny později.

Co bude s penězi na transparentních účtech?

Ze zákona nelze se zbylými financemi na transparentních účtech kandidátů nakládat dle libosti. Neúspěšní kandidáti by podle Františka Sivery z dohledového úřadu už neměli mít další výdaje na kampaň a pokud na účtu zbydou peníze, musejí je darovat na prospěšné účely.

„Veškeré peněžní prostředky na volebním účtu nevyužité na volební kampaň převedou na sociální, zdravotní, sportovní, ekologický, kulturní nebo jinak veřejně prospěšný účel, a to v rozsahu a způsobem, který určí kandidát na funkci prezidenta republiky,“ stojí v zákoně.

Druhou možností je podpořit penězi jiného kandidáta. „Pokud někdo i nadále chce nějakým způsobem ovlivňovat volby, měl by se u nás registrovat jako třetí osoba,“ uzavřel Sivera.

Reklama

Doporučované