Hlavní obsah

Pražský lídr STAN má byt ve Španělsku. Majetkové poměry ale odmítá zveřejnit

Foto: Profimedia.cz

Předseda pražské organizace STAN a náměstek primátora Petr Hlubuček.

Reklama

Seznam Zprávy mapovaly majetkové poměry předního politika vládního hnutí Starostové a nezávislí Petra Hlubučka. Úřady ani samotný politik nechtějí zveřejnit jeho majetkové přiznání. Ve Španělsku ale například vlastní apartmán.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Vlivný pražský politik Petr Hlubuček tají své majetkové poměry. Informace odmítají sdělit jak příslušné úřady, tak samotný politik. Jak nyní zjistily Seznam Zprávy, náměstek pražského primátora vlastní třeba apartmá na jihu Evropy.

„Já jsem ve Španělsku u Petra Hlubučka nikdy nebyl,“ pravil na začátku února europoslanec a dnes už bývalý místopředseda hnutí STAN Stanislav Polčák v rozhovoru, který se zabýval jiným tématem.

Na základě Polčákovy zmínky o Španělsku se Seznam Zprávy začaly zajímat o majetkové poměry předsedy pražské organizace STAN Petra Hlubučka.

Kolem jeho osoby bylo těsně před vypuknutím ruské války na Ukrajině rušno. Server Neovlivní.cz v polovině února informoval, že o Hlubučka se zajímá policie kvůli podezření z hospodářských deliktů. Server PrahaIn následně publikoval snímek z údajného spisu, policie to však označila za falzum a článek z citovaného webu byl stažen.

Přátelství s mužem od Krejčíře

Už na konci ledna obdržel Petr Hlubuček od Seznam Zpráv dotaz, jaké nemovitosti na jihu Španělska poblíž Málagy vlastní, a jak často se tam případně potkává s podnikatelem Michalem Redlem, který v minulosti spolupracoval s uprchlým gangsterem Radovanem Krejčířem. Mimochodem: vazby politiků STAN na Redla Seznam Zprávy mapovaly před vypuknutím války v několika článcích.

Nevím, jakou hledáte senzaci, protože na svůj majetek jsem si vydělal za téměř 30 let tvrdé práce v Čechách i v zahraničí, své úspory jsem investoval a zhodnocoval. Nyní s maximálním možným nasazením pracuji pro Prahu na základě mandátu od voličů a nemám tak bohužel čas se vaší žádosti osobně věnovat, omlouvám se.
Petr Hlubuček, STAN, náměstek pražského primátora

Hlubuček přiznal, že s Redlem se zná společensky, ale že politiku spolu neřeší. Ohledně španělského majetku odkázal na své majetkové přiznání na Ministerstvu spravedlnosti. Tady se však proces zadrhl.

Ministerstvo od loňského listopadu nemůže poskytovat informace z Centrálního registru oznámení, kde jsou majetková přiznání politiků uložena. V březnu 2020 Ústavní soud zrušil rozsah nahlížení do centrálního registru a nyní se čeká na novelu zákona o střetu zájmu.

Mimochodem: byl to právě europoslanec Polčák, kdo coby předseda Sdružení místních samospráv koncem roku 2020 kvitoval rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který se zastal komunálních politiků odmítajících zveřejnit své majetkové poměry na internetu.

Mlčící Hlubuček

„Věc je nyní ze strany Ministerstva spravedlnosti řešena ve spolupráci s Ministerstvem vnitra a Úřadem pro ochranu osobních údajů a jakmile bude vyjasněna, budeme se vaší žádostí dále zabývat,“ sdělila Seznam Zprávám Iveta Mikulášová, vedoucí Oddělení registru oznámení veřejných funkcionářů na Ministerstvu spravedlnosti.

Seznam Zprávy se znovu obrátily na náměstka Hlubučka a požádali ho o zaslání majetkového přiznání, neboť Ministerstvo spravedlnosti v současnosti nahlédnutí do dokumentů neumožňuje. Starosta pražských Lysolají to však odmítl.

„Nevím, jakou hledáte senzaci, protože na svůj majetek jsem si vydělal za téměř 30 let tvrdé práce v Čechách i v zahraničí, své úspory jsem investoval a zhodnocoval. Nyní s maximálním možným nasazením pracuji pro Prahu na základě mandátu od voličů a nemám tak bohužel čas se vaší žádosti osobně věnovat, omlouvám se,“ napsal předseda pražské organizace hnutí, které jinak apeluje na transparentnost a zvyšování politické kultury.

Poslední možností, jak se dostat k majetkovým dokumentům náměstka Hlubučka, byla žádost o vydání informací na pražském magistrátu. Zastupitelé hlavního města odevzdávají majetkové přiznání – oproti tomu v centrálním registru méně podrobné – na základě etického kodexu. Kontrolní výbor magistrátu však politikovo přiznání nemohl vydat, protože Hlubuček v dokumentech nedal souhlas s jeho zveřejněním.

Byt za deset milionů

Seznam Zprávám se přesto podařilo zjistit, že náměstek pražského primátora v magistrátním oznámení za rok 2019 uvedl, že si z vlastních zdrojů pořídil byt za 385 tisíc eur (v tehdejším přepočtu zhruba 10,3 milionu korun). O tom, kde se byt nachází, už však v přiznání nic uvedeného není.

Když se v červnu 2020 řešila Hlubučkova nákaza covidem, kvůli které tehdy do karantény zamířilo na 40 lidí, Seznam Zprávy se jej dotazovaly na inkriminovaný byt. Hlubuček tehdy na dotaz uvedl pouze to, že jde o byt ve Španělsku, a že desetimilionovou částku uhradil z úspor z podnikání a prodeje bytu v Praze.

Poznámka: V prvním odstavci jsme odstranili jednu větu.

Reklama

Doporučované