Hlavní obsah

Proč byl zabit guru sekty? Zubařka jednala z poslušnosti, řekl znalec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Kristina Ciroková, Seznam Zprávy

Zubařka Magdalena Šifferová je jednou z obžalovaných z vraždy guru Richarda. Případ projednává Městský soud v Praze.

Reklama

Pokračuje soud v kauze kutnohorské sekty. Obvinění z vraždy čelí dvě bývalé stoupenkyně gurua Richarda, které se přiznaly, ale s tím, že zabíjely na jeho přání. Dnes vypovídají znalci, jejichž revizní posudky si soud vyžádal.

Článek

Městský soud v Praze pokračuje v rozplétání případu takzvané kutnohorské sekty. Obžalobě čelí dvě ženy, přičemž zubařku Magdalenu Šifferovou a učitelku v důchodu Irenu Stejskalovou viní z vraždy. Státní zástupkyně navrhla trest od 12 do 16 let vězení.

Obžalované tvrdí, že gurua Richarda zabily na jeho přání a že je k tomu donutil. Navíc říkají, že jim namluvil, že po smrti jeho tělo zmizí. Čekaly, až se tak stane, ale pak se šly samy udat na policii.

Před soudem ve středu mluvili znalci z oboru psychologie a psychiatrie, kteří vypracovali revizní posudky. Ty si objednal soudní senát, protože znalci obžaloby a obhajoby se neshodli v tom, zda ženy v době činu byly příčetné, či ne. Tedy zda mají nést trestní odpovědnost.

Jako první přednesl závěry svého zkoumání klinický psycholog Petr Vavřík, který na posudku spolupracoval s týmem lékařů Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Podle něj je jednání u obou obžalovaných psychologicky vysvětlitelné a nebylo chorobné.

„Nelze tady hledat nějaký přenos chorobných představ poškozeného na obžalovanou,“ uvedl Vavřík na adresu obžalované Ireny Stejskalové a stejný názor projevil u druhé obžalované Šifferové.

Zároveň však uvedl, že obě ženy byly pod silným vlivem gurua Richarda, byly na něm závislé a i z toho důvodu schopné se chovat iracionálně. Zubařka Magdalena, která byla v posledním roce i jeho partnerkou, s ním navíc zažívala traumatické chvíle, kdy ji psychicky, fyzicky i sexuálně týral.

„Pokud se dopustila jednání, které jí je kladeno za vinu, lze to psychologicky vysvětlit jako jednání z poslušnosti,“ uvedl znalec Vavřík k tomu, co obžalovanou podle něho vedlo k zabití partnera.

Obhajoba se snaží docílit toho, aby soud ženy osvobodil, a to z důvodu, že v době činu měly omezené rozpoznávací a ovládací schopnosti. Při předchozím jednání soudu si obhajoba najala znalce v oboru psychologie a psychiatrie, kteří tvrdili, že podle jejich zkoumání ženy trpěly takzvaným indukovaným bludem. Tedy že byly pod totálním vlivem člověka, který měl sám chorobné, tedy v tomto případě bludné, uvažování.

Znalkyně obžaloby ale s takovým názorem nesouhlasila. Proto si soud nechal vypracovat revizní posudky.

To, že ženy byly duševně zdravé a netrpěly indikovanými bludy, se domnívá i psychiatr z Lékařské fakulty z Hradce Králové Ladislav Hosák, který dnes vypovídal u soudu a který pro soud vypracoval revizní posudek.

„V době činu rozpoznávací schopnosti obžalované byly plně zachovány, ovládací byly lehce omezeny,“ uvedl na adresu obžalované Šifferové. Ke stejnému závěru, s menším rozdílem, že plně zachovány byly i ovládací schopnosti, dospěl i v případě druhé obžalované.

U obžalované zubařky navrhuje ambulantní ochrannou léčbu.

Foto: Kristina Ciroková, Seznam Zprávy

Bývalá učitelka Irena Stejskalová, druhá z obžalovaných.

Vůdce sekty

Richard Šiffer působil v Kutné Hoře jako léčitel. Po řadu let za ním jezdily stovky lidí z celé republiky, kteří věřili, že má zázračné schopnosti. Postupem času si kolem sebe vytvořil společenství čítající zhruba stovku lidí. Své nejbližší následovníky mocně manipuloval. Na jeho příkaz opouštěli své partnery a stěhovali se k jiným členům sekty, izolovali se od rodin a přátel, nebo se dokonce mrzačili.

Guru Richard na svých následovnících ale zároveň značně vydělával. Nejenže mu platili za léčení, ale i za další jeho údajnou pomoc. Někdy šlo i o statisícové částky. Po jeho smrti u něj policie našla více než 90 milionů korun.

Psycholog Petr Vavřík vytvořil i osobnostní profil vůdce sekty Šiffera. Podle něj byl hrubě nevyrovnaný - někdy působil autoritativně, měl sadistické sklony, jindy křehce, kdy chodil po bytě s plyšovým medvídkem. Přesto dokázal svým charismatem zapůsobit i na vysokoškolsky vzdělané lidi a manipuloval s nimi za účelem získat nad nimi moc.

„Je tam spousta důkazů o tom, že jednal účelově,“ uvedl soudní znalec.

Dalších šest obviněných

Případ kutnohorské sekty má ještě druhou část, kterou se též zabývají policisté.

Ještě před smrtí Richarda Šiffera v srpnu 2022 totiž zemřeli za dosud neobjasněných okolností jiní dva členové společenství. Devětapadesátiletý Jiří H. a šestapadesátiletý František J. V souvislosti s prvním úmrtím už policie zahájila trestní stíhání šestice bývalých členů sekty. Podle informací Seznam Zpráv je mezi nimi opět zubařka Magdalena Šifferová. Jedná se o obvinění z trestného činu vydírání a neposkytnutí pomoci.

Podle informací, které zveřejnil irozhlas.cz a které se shodují s tím, co vypátrala reportérka Seznam Zpráv, je podezření, že Jiří H. zemřel na následky lesního rituálu. Odehrával se v lesích u Českého Šternberku. Podle svědeckých výpovědí byl Jiří H. během seance mlácen dřevěnou tyčí do hýždí, ledvin a hlavy. Když začal kolabovat, přivolali ostatní místo záchranky další tři členky sekty. Ty ho naložily do auta a odvezly k plaveckému stadionu v Kutné Hoře. Tam teprve zavolaly záchranku. Bylo už ale pozdě.

František J. byl nalezen jen čtyři dny před smrtí Jiřího H. na parkovišti u středočeských Kozojed. Jeho bratr reportérce Seznam Zpráv řekl, že se měl zastřelit. Přesto kriminalisté případ dosud neuzavřeli.

Příslušníci společenství popsali, že guru Richard se po těchto událostech začal obávat, že si pro něj přijde policie. Vypadá to, že právě proto nakonec své tehdejší partnerce zubařce Magdaleně a další věrné následovnici paní Ireně přikázal, aby ho zabily. Ze strachu, že by mohl přijít o své charisma.

Reklama

Doporučované