Hlavní obsah

Rajchl vyhrál. Za projevy nebude kárně stíhán, rozhodla advokátní komora

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Advokát a politik Jindřich Rajchl je svolavatelem demonstrací na Václavském náměstí – proti vládě a proti podpoře Ukrajiny.

Reklama

Podle Jindřicha Rajchla, politika hnutí PRO a advokáta, se jedna ze stížností týkala jeho výroků o očkování proti koronaviru.

Článek

Právník Jindřich Rajchl, aktuálně nejviditelnější postava protivládních hnutí, nebude za své výroky kárně stíhán Českou advokátní komorou.

Na advokáta Rajchla přišlo letos několik oznámení v souvislosti s jeho veřejnými projevy, v nichž obvykle vyzývá například k zastavení zbrojní podpory Ukrajiny a k demisi vlády.

Podle informací Seznam Zpráv v dubnu orgány České advokátní komory rozhodly, že s Rajchlem nezahájí takzvané kárné řízení – na jehož konci může padnout trest, například pokuta, nebo v krajním případě i vyloučení z komory.

Rajchl potvrdil, že ho komora o výsledku šetření před několika dny zpravila.

„Jsem rád, ze Česká advokátní komora nepodléhá aktuální politické poptávce a zachovává si plnou nestrannost a objektivitu ve svém rozhodování,“ reagoval Rajchl.

Mluvčí advokátní komory Iva Chaloupková rozhodnutí o stížnostech nepotvrdila. Řekla, že příslušné orgány komory informaci o výsledku posuzování neuvolnily ke zveřejnění.

Podání na advokáty ani jejich projednávání nejsou veřejná. Nelze tak nezávisle zjistit, co vlastně bylo předmětem stížností. Je možné tak vycházet pouze z toho, co říká Rajchl. Popsal, že jeden bod stížností se týkal očkování proti covidu.

Podle Rajchla se autorovi stížnosti nelíbilo, že srovnával nacistické pronásledování Židů a nevýhody, jímž čelili neočkovaní.

„Nic jsem nesrovnával, pouze jsem tvrdil, že od té doby k takové masivní segregaci nedošlo… V dalším případě se jednalo o kritiku plánovaného snížení valorizace důchodů, které jsem označil za nezákonné, přičemž stěžovatel uváděl, že se jedná pouze o plán vlády a že není ještě jisté, jestli bude vůbec projednáván,“ dodal Rajchl.

Z kárného řízení mají advokáti oprávněné obavy. Nejen kvůli reputaci, která může trestem utrpět. Ale také proto, že vyloučení – ačkoli se tak děje jen ve výjimečných případech – znamená automaticky zákaz poskytování advokátních služeb.

Advokátní komora tento týden oznámila, že nepovede kárné řízení ani s nezávislou senátorkou Danielou Kovářovou kvůli jejím výrokům, že „manželé mají povinnost a právo provozovat sex“. Komoře na ně přišlo osm podnětů a všechny podle mluvčí Chaloupkové vyhodnotila jako nedůvodné.

Reklama

Doporučované