Hlavní obsah

Odvolaný ředitel domova díky fintě vydělával víc než premiér

Foto: Královéhradecký kraj

Bývalý ředitel Dětského domova Nechanice Luboš Holeček si v roce 2021 vydělal za tři měsíce více než milion korun na příplatcích.

Reklama

Odvolaný ředitel Dětského domova Nechanice si v prvním čtvrtletí roku 2021 vydělal na příplatcích 1,4 milionu korun. Seznam Zprávy už informovaly o tom, jak vánoční dárky od sponzorů končily místo u dětí v jeho skladu.

Článek

Poté, co rada Královéhradeckého kraje odvolala po dvaceti letech Luboše Holečka z ředitelského postu Dětského domova v Nechanicích, začala se případem zabývat i policie. Prověřuje především závažná podezření spojená s hospodařením.

Jak sdělila mluvčí krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje Iva Kormošová, trestní řízení je na začátku, ve fázi prověřování. Proto policie nechce poskytovat bližší informace.

Odhalení, co se v nechanickém dětském domově dělo - že ředitel nepředával dětem dárky od sponzorů, přinesly Seznam Zprávy v pořadu Terén Kristiny Cirokové.

Další zjištění redakce ukazuje, že Luboš Holeček měl v minulosti v domově nestandardně vysoký příjem. V prvním čtvrtletí roku 2021 si podle informací Seznam Zpráv ověřených z několika zdrojů dohromady i s příplatky přišel za tři měsíce na 1,4 milionu korun.

K základní mzdě ve výši 45 350 korun měl totiž statisícové příplatky za pedagogickou činnost. V lednu to bylo 272 581 korun, v únoru 436 462 korun a v březnu 353 859 korun. S dalšími příplatky - například za službu o svátcích nebo za vedení - a s březnovou skoro dvacetitisícovou odměnou, si tak vydělal za první tři měsíce roku 2021 přesně 1 407 683 korun hrubého. V čistém mu na účet přišel tedy postupně skoro milion.

Jak se mohlo stát, že ředitel dětského domova bral ve zmíněném období víc než například předseda vlády, jehož plat je 274 800 korun?

„Trik“ s příplatky

Zřizovatelem Dětského domova Nechanice je Královéhradecký kraj. Náměstek hejtmana pro oblast školství Arnošt Štěpánek (Piráti) uvedl, že úřad si nadprůměrných příjmů ředitele všiml. Ale nemohl s tím podle náměstka nic dělat.

„Ředitel má ve smlouvě pět hodin přímou pedagogickou činnost. A tehdy dostal od Ministerstva školství souhlas s tím, že může vykonávat přespočetné hodiny v případě, že nemá dostatek personálu na zajištění péče o děti, aby zajistil chod domova,“ vysvětlil Arnošt Štěpánek s tím, že v rozhodnutí resortu nebyl žádný limit, kolik přespočetných hodin může ředitel mít. A Luboš Holeček jich měl mnoho.

V době covidu tak vedle ředitelování sloužil desítky hodin měsíčně jako pedagog, čímž se mu příplatky vyšplhaly hodně vysoko.

„Ten trik, který vymyslel, je vlastně daný zákoníkem práce. Přespočetné hodiny jsou účtovány 200 % odměny, která se počítá z průměrného příjmu za předcházející čtvrtletí,“ dodal Štěpánek. Podle něj se ředitel dostal ke statisícovým částkám jakýmsi postupným skládáním příplatků, které se mu stále zvyšovaly.

Bývalý ředitel Luboš Holeček na SMS zprávu s dotazem, za jakou práci přesně příplatky byly, neodpověděl. Když s ním reportérka Seznam Zpráv mluvila minulý týden, nechtěl své odvolání z funkce komentovat. Ani to, že hospodaření v domově teď prověřuje policie.

„Nevím o tom,“ řekl po telefonu Holeček.

Ministerstvo se pře s krajem, kdo za to může

Kraj tvrdí, že chtěl vysoké příjmy ředitele Holečka tehdy řešit. Náměstek Arnošt Štěpánek popsal, že se úředníci obrátili i na Ministerstvo školství. A to e-maily, ve kterých na tyto ředitelovy nestandardní příjmy upozorňovali.

„Chtěli jsme od nich prozkoumat, zdali to je z jejich pohledu v pořádku. A máme doklad, že to je v pořádku, že to bylo účtováno a vykazováno v souladu se zákonem,“ řekl Štěpánek. Kraj pak udělal podle něho to jediné, co ze zákona mohl. Odebral řediteli osobní ohodnocení.

Ministerstvo školství podalo Seznam Zprávám úplně jiný popis události. Tvrdí, že to byli naopak právě jeho úředníci, kteří kraj na vysoký příjem ředitele upozornili.

„MŠMT po kontrole vykázání výdajů upozornilo Královéhradecký kraj jako zřizovatele na nezvykle vysokou částku odměn. Zřizovatel správnost a oprávněnost vyplacených prostředků potvrdil,“ uvedla mluvčí ministerstva Tereza Fojtová s tím, že úřad není oprávněn jakkoli zasahovat do mzdových záležitostí daného školského zařízení, protože spadají plně do kompetence zřizovatele, tedy Královéhradeckého kraje.

Foto: Královéhradecký kraj, Seznam Zprávy

V roce 2017 dostal ředitel Dětského domova Nechanice od hejtmana Královéhradeckého kraje medaili za zásluhy.

Ukryté dárky a další otazníky

Luboš Holeček vedl Dětský domov Nechanice po dvacet let. V roce 2017 jej tehdejší hejtman ocenil pamětní medailí mimo jiné i za „zásluhy na výborném hospodaření organizace“. O šest let později ho ale paradoxně kvůli závažným pochybením v hospodaření krajská rada odvolala.

Na to, že v domově není vše v pořádku, krajský úřad upozornilo dopisy několik anonymů. Teprve potom úředníci udělali hloubkovou kontrolu. Předchozí běžné kontroly nic, co by vzbuzovalo pochybnosti, neodhalily.

Letos na jaře ale kontroloři nakonec zjistili, že ředitel Holeček například nedával schválit krajským radním všechny dary, které pro domov přijímal, což podle zákona musí. Kraj tak neměl přehled o tom, co ředitel přijal a kde dary skončily.

„Byly tam závažné chyby v evidenci majetku, výkaznictví, přijímání darů i nějaké věci v pracovněprávní rovině,“ vypočítal pro Seznam Zprávy odhalení kontroly náměstek hejtmana Štěpánek.

Otazníky visí také nad činností Spolku přátel dětského domova, mezi jehož členy patřil ředitel a předsedkyní byla vychovatelka Jana Staňková. Spolek také přijímal finanční i věcné dary pro dětský domov. Jeho hospodaření ale kraj nemůže nijak kontrolovat, protože organizace je samostatnou právnickou osobou.

Spolek je teď v likvidaci, předsedkyně Staňková k tomu, jak fungoval, nechtěla Seznam Zprávám nic říci. „Bez komentáře,“ uvedla jen.

Nejvíce ale kontrolory úřadu i zaměstnance domova šokovalo, když otevřeli jednu ze zamčených místností. „Ředitel měl uzamčené místnosti. Bylo jich víc. Měl od nich klíče jen on sám. Odemkla se místnost, která byla až po strop nacpaná dárky pro děti, vánočně zabalenými, i dalšími věcmi od různých sponzorů,“ popsal Seznam Zprávám zdroj, který si nepřál být jmenován. Bojí se totiž msty od bývalého ředitele.

Podle zdroje na jednom vzkazu bylo napsáno: Pro Elišku, dva roky. „A dneska Eliška chodí do první třídy,“ dodává.

Zabijačka pro zaměstnance placená z rozpočtu dětského domova

V Dětském domově v Nechanicích byla letos v březnu a v dubnu na kontrole i Česká školní inspekce.

Řediteli například vytkla, že děti s potřebou psychiatrické nebo psychologické péče ji nemají v dostatečné míře zajištěnou. Upozornila i na nedostatky v oblasti bezpečnosti a také na to, že dva zaměstnanci byli zařazeni ve vyšších platových třídách, než měli být, nebo že koncepce rozvoje domova je jen formální.

V protokolu o kontrole, který Seznam Zprávy získaly na základě informačního zákona, se píše také o tom, že ředitel inspektory odmítl pustit do několika místností.

„Ředitel školského zařízení neumožnil inspekčnímu týmu vstup do tří uzamčených místností umístěných ve druhém patře budovy školského zařízení. Inspekčnímu týmu sdělil, že uvedené prostory má v pronájmu Spolek přátel dětí dětského domova rodinného typu z. s. a on nemá od těchto místností klíče. Smlouva o pronájmu prostor však nebyla ředitelem školského zařízení předložena,“ píše se v protokolu s tím, že kontrolory Luboš Holeček nepustil ani do tří venkovních skladů na dvoře.

Pikanterií pak je podezření z porušení rozpočtové kázně kvůli zaplacení „zabijačkové práce“ jednomu ze zaměstnanců domova. Ten za to dostal 3500 korun na základě dohody o provedení práce. Jak píše inspekce, prase mělo být darem určeným jako pohoštění pro zaměstnance, nikoliv pro děti.

„Jelikož tato činnost nesouvisí s činností dětského domova, bylo její proplacení z finančních prostředků přidělených ze státního rozpočtu neoprávněné,“ napsali do protokolu inspektoři.

Reklama

Doporučované