Hlavní obsah

Rektor v kauze uniklých e-mailů hasí emoce. Odvolal vyhazov děkana

Foto: rcptm.com, Seznam Zprávy, Profimedia.cz, Shutterstock.com

Děkan Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého Martin Kubala (vpravo) si opatřil archiv předního českého chemika Radka Zbořila (vlevo).

Reklama

aktualizováno •

Rektor Univerzity Palackého se snaží uklidnit případ, který hýbe vysokým učením na Hané. Odvolal výpověď pro děkana, který se dostal k e-mailům jiného vědce. Škola v kauze podala i trestní oznámení.

Článek

Případ uniklých e-mailů jednoho z vědců Univerzity Palackého v Olomouci se dynamicky vyvíjí.

Rektor školy Martin Procházka dal na začátku října výpověď děkanovi Přírodovědecké fakulty Martinu Kubalovi a vedení univerzity v kauze podalo i trestní oznámení. Teď však Procházka výpověď odvolal.

„Rektor je přesvědčen, že jeho rozhodnutí zklidní současnou vyhrocenou situaci a namísto emočních reakcí nastoupí racionální uvažování a řešení podstaty věci,“ informoval univerzitní portál Žurnál Online.

Text rovněž zmiňuje, že Kubala se zpětvzetím výpovědi souhlasil.

Stalo se tak krátce před středečním zasedáním celouniverzitního akademického senátu, který má na programu i bod odvolání rektora Procházky, a to na návrh senátorů z Přírodovědecké fakulty vedené právě Kubalou. Není vyloučeno, že po rektorově ústupku s výpovědí dojde i ke stažení návrhu na Procházkovo odvolání.

„Rektor, mající na mysli akademické svobody a záruky těchto svobod upravených (i když nedostatečně) v zákoně o vysokých školách, se nakonec rozhodl dát přednost právě tomu výkladu, který akademickému zaměstnanci (zde výslovně děkanovi) poskytuje ochranu (související s autonomií fakult a akademickými svobodami) jdoucí nad rámec obecné úpravy v zákoníku práce, ochranu, která má garantovat stabilitu této funkce,“ píše se ve vyjádření na webu Žurnál Online.

Případ pokračuje

Kauza tím nekončí. Na základě již zmíněného trestního oznámení se případem zabývá i policie, která v případu provádí úkony trestního řízení. Jednotliví aktéři případu podávají kriminalistům svá vysvětlení.

Škola si nechala v říjnu vypracovat právní stanovisko v daném případu, kdy si děkan Přírodovědecké fakulty Martin Kubala opatřil archiv e-mailové schránky předního českého chemika Radka Zbořila.

Cílem školy bylo od oslovených právníků zjistit, zda se někdo mohl dopustit trestného činu a jestli může být trestně popotahovaná celá univerzita.

Právníci z pražské kanceláře Gřivna & Šmerda konstatovali, že v případu mohlo dojít ke spáchání trestných činů – například porušení tajemství dopravovaných zpráv. Advokáti zmínili i to, že trestně odpovědná může být také Univerzita Palackého jakožto právnická osoba.

Ve hře jsou i pokuty nebo náhrady ve výši desítek milionů korun. Jen za porušení nařízení o ochraně osobních údajů hrozí pokuta až ve výši 20 milionů eur (490 milionů korun).

Rozhádaná univerzita

Přední chemik Radek Zbořil vede u soudu spor s Univerzitou Palackého o ušlou mzdu. Školu před soudem zastupuje děkan Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého Martin Kubala. Ten je se Zbořilem v dlouholetém konfliktu kvůli vysokoškolskému ústavu s názvem CATRIN, u jehož vzniku sehrál významnou roli právě Zbořil.

Situace se vyhrotila loni na konci září, kdy se zjistilo, že děkan Kubala soudu mezi důkazy předložil i několik Zbořilových e-mailů – se záměrem dokázat, proč dle něho nemá Zbořil na souzené peníze nárok. Ukázalo se, že Kubala si zřejmě opatřil archiv Zbořilovy e-mailové schránky.

Vedení univerzity podalo trestní oznámení a Kubala dostal výpověď. Děkan se proti tomu chtěl bránit žalobou. Akademický senát Přírodovědecké fakulty podal 8. listopadu návrh na odvolání rektora univerzity Martina Procházky. Rektor výpověď děkanovi stáhl, pokus o odvolání ustál.

Děkan Přírodovědecké fakulty Martin Kubala svůj postup v případu hájí vysvětlením, že v soudním sporu s chemikem Radkem Zbořilem zastupuje zájmy univerzity.

V říjnu na jednání velkého Akademického senátu Univerzity Palackého děkan Kubala akt výpovědi označil za zmatečný, kroky rektora popsal jako nelegální a oznámil, že se bude hájit právně.

„Chtěl bych prohlásit, že jsem nikdy nečetl žádné soukromé e-maily. Požádal jsem pouze o přístup k archivu pracovních e-mailů bývalého zaměstnance Přírodovědecké fakulty poté, co byl jeho pracovní poměr ukončený výpovědí. A to výhradně v souvislosti s výjimečnou situací, kterou představují žaloby, které tento zaměstnanec proti univerzitě podal. Mohu zcela vyloučit, že by s mým souhlasem docházelo či dochází k jakémukoliv monitoringu zaměstnaneckých nebo studentských e-mailů,“ uvedl Kubala před akademickým senátem.

Rektor ho tehdy – neúspěšně – žádal, aby disk s daty ze Zbořilovy e-mailové schránky vrátil.

„Pane děkane, Martine, vrať ta data, vrať ty disky, bez toho se nepohneme dál. To je moje jediná prosba, v rámci univerzity toto potřebujeme mít vyřízené. Pokud nemáš důvěru ve mě jako rektora, tak se obrať na příslušné orgány. Ale prosím, ta data jsou majetkem univerzity, musí být vrácena,“ nabádal tehdy Procházka děkana Kubalu.

Jedná se o odvolání rektora

I přes snahy situaci uklidnit, ve středu Akademický senát Univerzity Palackého projednával návrh Akademického senátu Přírodovědecké fakulty na Procházkovo odvolání.

Kromě údajně protiprávního jednání při výpovědi děkana Kubala mu senátoři vytýkají zatajování informací nebo pochybení v etických otázkách. Rektor ale dál trvá na tom, že důležitější je vyřešit únik dat.

„Je smutné, pokud místo racionální řešení nastupují emoce a zastírají tak, pravděpodobně úmyslně, skutečný problém. Primárně došlo k zásahu do osobních práv v souvislosti s použitím e-mailové korespondence zaměstnanců univerzity a třetích osob ze strany děkana Přírodovědecké fakulty,“ řekl Procházka v reakci na sdělená obvinění.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme informace z jednání akademického senátu.

Reklama

Doporučované