Hlavní obsah

Šlo zabránit víkendovému řádění rychlých aut v Česku? Vedení policie mlčí

Sestřih z tuningového srazu, který se konal minulý víkend v Praze, v Mladé Boleslavi a Jičíně. Video: Instagram/proste.viktor

 

Reklama

Účastníci tuningového srazu si o víkendu v Praze, na dálnici a v Jičíně dělali, co chtěli. Policisté nezasáhli, ani když řidiči zablokovali Nuselský most. Zda nešlo o selhání, ale nikdo z vedení policie nechtěl komentovat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Účastníci tuningového srazu, který se konal v noci ze soboty na neděli, se chlubí na sociálních sítích videi, na kterých za skřípotu pneumatik takzvaně „driftují“ luxusní vozy na náměstí v Jičíně nebo před Národním muzeem v Praze. Pražská a královéhradecká policie na to s odstupem reaguje, že nestihla zakročit.

Vedení policejního prezidia se k akci odmítlo vyjádřit. A to i přesto, že noční jízda bezohledných řidičů probíhala ve třech krajích a ohrozila mnoho řidičů. Komentovat přístup policie prý mají jen pražské a královéhradecké ředitelství.

„Z naší strany další komentář poskytovat nebudeme,“ napsal Seznam Zprávám mluvčí policejního prezidia Josef Bocán, když žádaly o rozhovor náměstka policejního prezidenta Tomáše Lercha.

Mluvčí pražské policie Jan Daněk doufá, že reputace policie neutrpěla. „Věříme, že důvěra občanů v policii ohrožena nebyla, jelikož aktivně přistupujeme k odhalení a potrestání pachatelů těchto přestupků,“ napsal v e-mailu.

Reportérka Seznam Zpráv hovořila s jedním ze zakladatelů těchto tuningových akcí, které se nazývají Prague Brikule. Odmítl říci svoje jméno, na instagramu má přezdívku „kralsvelkymka“. Akce organizuje už čtvrtým rokem a hodlá v tom pokračovat i nadále. „To jo, jasně,“ potvrdil reportérce.

Rychle a zběsile

Na sraz milovníků rychlých a „vytuněných“ aut dohlížela v Praze podle serveru Novinky.cz nejprve policie. Akce se konala v sobotu od jedenácti večer před obchodním centrem ve Štěrboholech. Na místě bylo několik družstev speciální pořádkové jednotky, dopravní policie a prvosledové hlídky.

„Tam se sjelo zhruba 300 aut, možná 350. Policie tam byla už s předstihem,“ popsal organizátor akce. Podle něj policisté řidičům kontrolovali doklady, technický stav vozu a dávali jim dýchnout. Zhruba po necelé hodině se účastníci přesunuli na parkoviště před obchodním centrem v Mladé Boleslavi. I tam policie dorazila.

Když se ale asi padesát aut vydalo na cestu do Jičína, policejní dohled skončil. Na Valdštejnském náměstí rozjeli motoristé hlasitou show. Na natočených záběrech je vidět, jak driftují, tedy otáčejí se ve smyku dokola přímo na dlážděném náměstí v centru Jičína. Místní popisují, že akce byla velmi hlučná. Podle vyjádření městského úřadu, které zveřejnil na facebooku, se o tom městská policie dozvěděla deset minut před jednou v noci. Nezasáhla však. Čekala prý na policejní posily. „Bylo nutné počkat do doby, než dorazí hlídky z okolních obcí,“ uvedl úřad na sociální síti.

Organizátor tuningového srazu odhaduje, že na jičínském náměstí byli zhruba 45 minut. Policie přijela pozdě. „Když se tam hlídky dostavily, tak už náměstí vozidla opouštěla,“ přiznala mluvčí královéhradecké policie Šárka Pižlová.

Pak se „závodníci“ vydali po hradecké dálnici zpět na cestu do Prahy. Organizátor reportérce Seznam Zpráv řekl, že nejrychlejší z vozů jel rychlostí přesně 321 km v hodině. Policie opět nijak nezasáhla.

Příjezd do Prahy byl ve znamení dalších „driftů“ a rychlé jízdy přímo v centru. Účastníci akce kvůli tomu dokonce zablokovali Nuselský most, který vede takřka pod okny pražského policejního ředitelství. Muži zákona však řidiče zastavit opět nestihli.

„Incident se odehrál před třetí hodinou ráno na Nuselském mostě a trval přibližně tři minuty. Na místo vyrazily policejní hlídky, které mají v Praze průměrný dojezdový čas 6 minut a 40 sekund (údaj za leden 2024). Hlídky, které přijely na místo, již žádné tyto přestupce nezastihly,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Seznam Zprávy žádaly o rozhovor přímo někoho z vedení pražské policie, mluvčí na tuto žádost ale reagoval jen svým vyjádřením.

„Na vlastní triko“

Policisté v Jičíně i v Praze teď analyzují záběry z městských kamer, aby mohli účastníky tuningového srazu pokutovat.

„Informace o tom, že mají tito lidé v úmyslu páchat přestupky na Nuselském mostě, jsme neměli a neměli je ani kolegové z jiných krajů. Jinak bychom učinili potřebná opatření,“ dodává mluvčí pražských policistů Daněk.

Organizátor nočních tuningových jízd nepřipouští možnost, že účastníci akcí ohrožují ostatní řidiče, když jedou po dálnici více než třísetkilometrovou rychlostí. Prý proto, že jsou výborní šoféři a mají auta na takovou jízdu upravená. A zablokovaný most? Kdyby jela záchranka, prý by ji nechali projet.

„Já si myslím, že každý je samozřejmě dospělý, kdo na ty akce jezdí. Všichni jsou svéprávní a musí počítat i s následky. Tedy, že mohou být pokutovaní nebo třeba i soudně popotahovaní. Nikdo do toho není nucený. Každý to dělá na vlastní triko,“ vysvětluje organizátor, který prý sám o řidičák před nějakou dobou přišel a teď čeká, že ho už brzy dostane zpět. A jak reportérce řekl, pak bude jezdit s ostatními účastníky srazů.

Reklama

Doporučované