Hlavní obsah

Soud poslal do vazby aktéra ovlivněné zakázky na obraně

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Soud rozhodl o uvalení vazby na podnikatele Jindřicha Špringla, který byl obviněn kvůli zakázce v resortu Ministerstva obrany.

Reklama

aktualizováno •

Obvodní soud pro Prahu 9 rozhodl o tom, že po úterní razii v budově generálního štábu skončí ve vazbě podnikatel Jindřich Špringl. V kauze, v níž se vyšetřují zakázky na servis mikrovlnné sítě, bylo obviněno šest osob a tři firmy.

Článek

Dva dny po razii policie v budově generálního štábu armády skončil ve vazbě obviněný podnikatel Jindřich Špringl. Obvodní soud pro Prahu 9 ve čtvrtek vyhověl návrhu žalobce Adama Borguly.

Důvodem, který žalobce v návrhu na vazbu uvedl, je obava, že by obviněný mohl pokračovat v trestné činnosti nebo že by mohl ovlivňovat dosud nevyslechnuté svědky.

„Soud vyhověl návrhu státního zástupce a uznal navrhované důvody, to znamená koluzní a předstižní. To znamená, aby pan obviněný nepůsobil na dosud nevyslyšené svědky a současně aby neopakoval trestnou činnost, pro níž je nyní trestně stíhán,“ řekl Borgula.

Jednání, během něhož se o vazbě rozhodovalo, trvalo zhruba tři hodiny. Advokát Lukáš Duffek, který Špringela zastupuje, uvedl, že si ponechali lhůtu, zda podají proti rozhodnutí soudu stížnost.

Vinu jeho klient podle Duffka odmítá. „Pan Špringl se necítí být vinen tím skutkem, který je mu kladen k tíži,“ prohlásil. Duffek navíc dodal, že proti usnesení o zahájení trestního stíhání podají stížnost.

Foto: Eliška Rohánková, Seznam Zprávy

Začátek vazebního jednání. Vedle policistů přichází i advokát Lukáš Duffek.

V kauze, kde se vyšetřují zakázky na mikrovlnné sítě, bylo obviněno celkem šest lidí a tři firmy. Kromě podnikatele Špringla bylo však zvývajících pět trestně stíhaných lidí propuštěno po úterním zadržení na svobodu.

Podle informací Seznam Zpráv se v unesení o zahájení trestního stíhání píše o obvinění kvůli ovlivňování veřejné zakázky, za což je trestní sazba od dvou do osmi let ve vězení.

Seznam Zprávy už v úterý popsaly, že vyšetřovatelé dospěli k podezření, že se několik firem účelově domluvilo, jak získat 36milionovou zakázku na pozáruční servis mikrovlnné sítě a na přenosový komunikační systém, jejímž zadavatelem bylo Ministerstvo obrany.

Podnikatel Jindřich Špringl – jak je uvedeno v dokumentu, v němž policie zdůvodnila domovní prohlídky – se nejprve dohodl s firmou Tesla, že se jeho firma Analogia nebude o veřejnou zakázku ucházet. Za to měl dostat subdodávky ve výši 22 milionů.

Jak dále popsali vyšetřovatelé, nakonec Špringl firmu Tesla obešel. Domluvil se se společností Jimi. Zakázku pak Tesla napadla u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Špringl pak nabídl Tesle, že firma Jimi ze soutěže odstoupí, požadoval za to ale mnohem lepší podmínky pro svoji firmu Analogia.

Kdo čelí obvinění za ovlivnění zakázky

Hlavní postavou tohoto případu je podnikatel Jindřich Špringl. Vedle něho čelí obvinění také jeho společnost Analogia. Dalšími stíhanými jsou Pavel Birner, výkonný ředitel Tesly, člen představenstva této společnosti Michal Nováček a prezident společnosti František Hála. S nimi je obviněn ještě Josef Šelepa, šéf holdingu, do něhož spadá firma TTC Telekomunikace – holding na svém webu upozorňuje, že má nejvyšší možnou bezpečnostní prověrku a osvědčení NATO. Devátým obviněným je pak advokát Ján Pajor.

Jindřich Špringl přitom čelí od loňského června také obvinění v kauze Dozimetr. V té policie prověřuje podezření ze systematického ovlivňování veřejných zakázek a korupce v pražském dopravním podniku.

Hlavními postavami této kauzy je podnikatel Michal Redl a bývalý náměstek primátora Petr Hlubuček.

Reklama

Doporučované