Hlavní obsah

Soud zastavil exekuci. Způsobil ji záhadně ztracený e-mail

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Jaroslav Formánek si dnes myslí, že ztracený e-mail a následná exekuce jeho majetku nebyla náhoda.

Reklama

Jaroslav Formánek vyhrál vleklý spor o exekuci. Stále ale neví všechno o tom, proč v ní skončil.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jaroslav Formánek se dočkal: po roce a půl, kdy měl obstavené účty a nemohl obchodovat se svými nemovitostmi, mu skončila exekuce.

Exekuce, která začala tím, že se u soudu – dosud nevysvětleně – ztratil a pak zase objevil jeden e-mail.

Seznam Zprávy začátkem listopadu Formánkův příběh popsaly.

Překladatel z indického jazyka tamilštiny vedl spor se svou advokátkou o 140 tisíc. Soudu poslal loni v lednu oficiální vyjádření, že s požadavkem advokátky na doplacení odměny nesouhlasí. Jenže soud tvrdil, že zprávu nedostal – a Formánek tak spor „kontumačně“ prohrál a skončil v exekuci. Ačkoli později se e-mail na soudu našel.

Čtyři dny poté, co Seznam Zprávy uveřejnily Formánkův příběh, Obvodní soud pro Prahu 7 exekuci zrušil. „Byl naplněn důvod pro zastavení exekuce,“ rozhodla soudkyně Petra Fischerová.

Jaroslav Formánek sice zatím svůj majetek uhájil, byť za cenu rok a půl trvajícího podávání žalob, chození po soudech a dopisování s advokáty. Ale stále mu soud pro Prahu 7 ani Ministerstvo spravedlnosti nebyly schopny věrohodně vysvětlit, co se s jeho e-mailem stalo.

„Teď s advokátem vyčíslujeme škodu, kterou budu chtít po státu. Podle prvních odhadů půjde do statisíců,“ naznačil svůj další postup.

E-mail jednou nebyl, jednou byl

Jaroslav Formánek se ve sporu s advokátkou v roce 2021 bránil proti takzvanému platebnímu rozkazu – tedy rozhodnutí, aby údajný dluh zaplatil. Formánek sepsal takzvaný odpor a e-mailem ho poslal do soudní podatelny (odkud dostal potvrzení, že zpráva dorazila). A pak ještě pro jistotu poslal totéž poštou.

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Obvodní soud pro Prahu 7 tvrdí, že e-mail přišel do podatelny takto: bez textu, jen s hlavičkou.

Ovšem soud odpor zamítl s tím, že v e-mailu chyběl text. A dopis že přišel poštou až po zákonné lhůtě. Takže Formánek prohrál a skončil v exekuci.

Po vleklých peripetiích se jeho advokátovi podařilo letos získat přístup k některým dokumentům ve spisu. Včetně vytištěného Formánkova e-mailu opatřeného soudním razítkem. E-mail byl tentokrát kompletní, včetně textu.

Neboli – Formánek spadl do exekuce kvůli e-mailu, který soud zároveň měl i neměl.

Foto: Seznam Zprávy

Obvodní soud později Jaroslavu Formánkovi poskytl vytištěnou verzi jeho e-mailu. A ta už text obsahovala.

Soud: Byl to špatný formát

Následný soudní spor o to, jestli podal odpor správně, či ne, Formánek letos v létě vyhrál (soud uznal, že odpor podaný poštou se vešel do zákonné lhůty, neřešil technické doručení e-mailu). Proto také Obvodní soud pro Prahu 7 exekuci v listopadu zastavil.

Stále však není jasné, jestli na soudu provedli nějakou hloubkovou analýzu, co se vlastně z technického hlediska stalo, že text e-mailu zmizel, zároveň ho však úřednice byly schopny vytisknout.

Vedení obvodního soudu říká, že Formánek poslal zprávu ve špatném formátu. Konkrétně ve formátu html. Metodika Ministerstvo spravedlnosti z roku 2012 vyjmenovává, jaké formáty může člověk v komunikaci se soudem použít. „Formát html mezi nimi není,“ vysvětlila místopředsedkyně soudu Iva Kaňková pro Seznam Zprávy.

Bez vysvětlení

Tohle tvrzení o nevhodném formátu ale není možné nijak ověřit. Soud Jaroslavu Formánkovi nepopsal, jak k němu došel. Místopředsedkyně Kaňková stejně tak neodpověděla na dotazy Seznam Zpráv, jestli si soud udělal nějakou podrobnou IT analýzu.

A bez úspěchu skončila i Formánkova snaha, aby mu vše vysvětlilo Ministerstvo spravedlnosti, které soudní IT systémy provozuje. Ministerstvo se, zjednodušeně, odkazuje na to, co napsal do spisu soud: tedy že šlo o nevhodný formát. Aniž ministerští IT experti vše osobně prověřili.

„Z dostupných informací se nám situace jeví tak, že k pochybení soudu vůbec nedošlo,“ uvedl mluvčí ministerstva Michal Pleskot.

Naopak analýzu toho, co se stalo, udělala firma Zoner, která Formánkovi poskytuje e-mailové služby. „Kategoricky odmítáme tvrzení Ministerstva spravedlnosti, že byla zpráva ze serveru Zoneru odeslána v html formátu,“ reagoval pro Seznam Zprávy vedoucí zákaznické podpory ve firmě Zoner Martin Šumbera.

Firmě se navíc podle Šumbery podařilo dokázat, že na soud Formánkův e-mail přišel s textem. Ostatně nějaká verze s textem na soud opravdu musela dorazit, protože – jak už bylo zmíněno – když začal Formánkův advokát pátrat ve spisu, dostal se přes soudní úřednice k vytištěné verzi e-mailu.

„Tím, že e-mail dohledali, se stalo nepochybné, že pan Formánek opravdu odpor podal,“ řekl Formánkův advokát Jan Hálek.

Jaroslav Formánek měl během exekuce zablokované účty a na nich několik set tisíc korun. Plánoval, jak říká, také prodat pozemky na Benešovsku z rodinného dědictví. Několik vážných zájemců ale od jednání odstoupilo, když si všimli poznámky v katastru, že je Formánek v exekuci.

Podle advokáta Hálka se mohou teoreticky objevit případy dalších lidí, jimž vinou podobné technické chyby nepřišla na soudy elektronická podání. Avšak mohli to být lidé, kteří neměli odhodlání se bránit tak jako jeho klient.

Naopak vedení soudu říká, že podobný problém jako ten Formánkův se dosud neobjevil.

Reklama

Doporučované