Hlavní obsah

Soudní dokumenty popisují, jak funguje proruská sekta. Působí i v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: YouTube / Creative Society

Vůdce sekty AllatRa Igor Danilov v jednom ze svých videopořadů. Ukrajinská policie hnutí označuje za zločineckou organizaci.

Reklama

Nově dostupné soudní spisy ukazují, jak funguje proruská sekta AllatRa, která působí i v České republice. Dokumenty popisují, že jde de facto o trollí farmu. Ukrajinská policie má do konce dubna ukončit vyšetřování.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dva dokumenty od Pečerského okresního soudu v Kyjevě, které jsou veřejně dostupné na internetu, detailně popisují, z čeho jsou lidé z hnutí AllatRa podezřelí. Dosud byla známá jen poměrně krátká tisková zpráva ukrajinské kontrarozvědky SBU.

AllatRa je stále hodně aktivní prostřednictvím projektu Tvořivá společnost i u nás a na sousedním Slovensku. V obou státech má desítky tisíc příznivců. Působí ale i v dalších zemích světa, dohromady ve 180, včetně například USA.

Podle ukrajinských úřadů jde ale o nebezpečnou „zločineckou organizaci“, která už dlouhé roky intenzivně pracuje ve prospěch Ruska. Loni v listopadu proti hnutí udělaly Národní policie Ukrajiny a kontrarozvědka SBU zátah na dvaceti místech země. Od té doby se čeká, zda se policii podaří dostat podezřelé na lavici obžalovaných. Zatím si vyšetřovatelé vyžádali víc času a soud jim vyhověl. Z rozhodnutí Pečerského okresního soudu v Kyjevě vyplývá, že v únoru soudce prodloužil lhůtu na přípravné šetření do konce dubna.

Šesti vedoucím představitelům sekty hrozí především za vlastizradu mnohaleté vězení nebo dokonce i doživotí. Krátce po zahájení ruské agrese na Ukrajině hlava hnutí Igor Danilov a jeho nejbližší utekli ze země. Štáb Seznam Zpráv je na sklonku minulého roku vypátral na severovýchodě Slovenska u přehrady Velká Domaša, kde se skrývají. S Danilovem natočil rozhovor.

„Nikdy jsme nepropagovali Rusko, nikdy jsme ho nepodporovali. Nikdy jsem neměl žádné spojení se speciálními službami. Nikdy,“ bránil se Danilov nařčení ukrajinské policie, která ovšem tvrdí přesný opak. V soudních materiálech se mimo jiné uvádí, že organizaci policie prověřuje od března 2022. Právě předloni na jaře se skupina měla objevit na Slovensku.

Obrovská trollí farma

Jak se píše v ukrajinských soudních dokumentech, policie se domnívá, že AllatRa v podstatě fungovala jako obří trollí farma. O podezření, že to tak je, už psaly Seznam Zprávy loni v listopadu. Mluvila o tom bývalá významná členka české pobočky tohoto hnutí Eva Hronová, která si to uvědomila, až když ze sekty odešla.

„Naší náplní bylo informovat o Tvořivé společnosti. Pořád říkali - zakládejte si profily i několik profilů nebo vstupujte do debat,“ popsala například instrukce, které prý dostávali od takzvaných koordinátorek projektů, což byly údajně blízké spolupracovnice lídra sekty Igora Danilova.

A právě sofistikovanost celé organizace popisuje soudní materiál. Nejsou v něm sice jména podezřelých osob, ale z kontextu lze některé členy sekty poznat. Především vůdce Igora Danilova, rodáka z Makijivky v Doněcké oblasti. Ten podle vyšetřovatelů začal šířit myšlenky podporující protiukrajinské nálady už v devadesátých letech minulého století, krátce po vyhlášení nezávislosti Ukrajiny.

„Přibližně v roce 2002, přesnější datum nebylo stanoveno, si uvědomil, že tato činnost je nezákonná a má vysokou míru společenské nebezpečnosti, způsobuje vážné následky, a proto vyžaduje jasnou a koordinovanou akci značného počtu lidí,“ píše se v dokumentu.

Postupem času se mu s jeho nejbližšími spolupracovníky podařilo vybudovat podle policie „zločineckou organizaci“. Ta byla rozdělena do dvou částí, v jejichž čele stál vždy jeden člověk. Tito vedoucí vymýšleli plány „trestné činnosti“ a organizovali je, ale také nakupovali třeba automobily nebo techniku a zakládali firmy potřebné na publikační činnost sekty.

Zároveň měli za úkol „vydávat odměny“ členům organizace. Další tři lidé pod vedením Danilova například organizovali kancelářské práce, starali se o účetnictví, vedli založená nakladatelství a vytvářeli „jednotné informační prostředí“, a to nejen na Ukrajině, ale i v zahraničí. Zajišťovali i nábor nových členů.

Těchto pět lidí a Igora Danilova policie podezírá ze čtyř trestných činů - z vlastizrady, z vytvoření a řízení zločinecké organizace, propagace komunistického totalitního režimu a ospravedlňování a popírání ozbrojené agrese Ruska proti Ukrajině. Shrnuto - pomáhali Rusku s „podvratnou činností“ proti Ukrajině a ohrozili „informační bezpečnost“ svého státu.

Plní úkoly ruských služeb?

Vyšetřovatelé se domnívají, že v letech 2002-2006, tedy po nástupu Vladimira Putina k moci, začala blízká spolupracovnice Danilova psát knihy, které nakladatelství založená AllatRou vydávala. Jejich autorkou má být podle ukrajinských médií Halina Jabločkina alias Anastasia Novych. I ta, jak zjistili reportéři Seznam Zpráv, teď žije na Slovensku.

V knihách se píše o tom, že Ukrajinci, Rusové a Bělorusové jsou považováni za slovanské národy a Ukrajina má být tedy součástí jednotného slovanského území. Slovanské národy má sjednotit a následně zachránit celé lidstvo jakýsi Nomo, jehož životopis se významně podobá životopisu ruského prezidenta Putina.

Podle policejních vyšetřovatelů autorka navíc v dílech naznačuje, že další z hrdinů jejích knih zvaný Sensei je Igor Danilov. Ten je tam, jak se píše v soudním materiálu, vylíčen následovně: „Prošel speciálním výcvikem v jednotkách KGB a jako agent ruských speciálních služeb plní úkoly na území Ukrajiny.“

Existuje i nakladatelství, které vydává tyto knihy v češtině. Jmenuje se Nakladatelství IBIS a založila jej předsedkyně české pobočky hnutí Světlana Šilivská. I s tou už Seznam Zprávy v minulosti o proruském působení hnutí AllatRa, potažmo Tvořivé společnosti mluvily.

„Vůbec nevím, co špatného dělá Tvořivá společnost a co špatného propaguje. Ona chce jenom změnu ve světě, aby nebyly války, aby všichni lidé byli v míru,“ tvrdila předsedkyně zastupitelství AllatRy v Česku Světlana Šilivská.

AllatRa a její Tvořivá společnost mívá v různých zemích, včetně Česka, například i billboardové či plakátové kampaně. Hodně aktivní je na sociálních sítích. Vůdce Igor Danilov natáčí videa, kde šíří myšlenky hnutí. Podle policie tak manipuluje veřejné mínění a napomáhá Rusku. Vyšetřovatelé upozorňují především na pořady zveřejněné na serveru YouTube v období mezi květnem a červnem 2022.

Hlavní youtubový kanál AllatRa byl loni po policejním zásahu na Ukrajině smazán. Existuje ale stále česko-slovenský kanál. V jednom z videí z předloňského května Danilov například mluví o tom, že genocida v ukrajinském městě Buča, kde mají ruští vojáci na svědomí více než čtyři stovky mrtvých civilistů, není nic proti tomu, co dělá klima.

„Když se podíváme na záběry z naší ukrajinské Buče, podíváme se, co se tam stalo, co tam lidé dělali, a podíváme se do USA do Kentucky do Mayfieldu, co udělalo klima, tak se to nedá srovnat. Klima je naprosto bezohledné, nelidské, nemá duši a nelze s ním vyjednávat,“ říká na záznamu Danilov.

V soudním dokumentu se píše, že videa hnutí AllatRa jsou zaměřená na veřejné popírání ozbrojené agrese Ruské federace proti Ukrajině, a to záměrným zkreslováním faktů, zamlčováním válečných zločinů a popírání jejich následků a také veřejnými výzvami k „jednotě“ a „usmíření“. Videopořady vyšetřovatelé označují za metody a techniky manipulace, které obsahují znaky „komplexní informační a psychologické operace“.

„Zejména formují ve společnosti představy restrukturalizace světového řádu, mají propagandistický charakter a formují protiukrajinské nálady ve společnosti,“ domnívají se ukrajinští vyšetřovatelé.

Reklama

Doporučované