Hlavní obsah

Spor Zemana a Stehlíkové končí. Soud si vzal čas, než rozhodne o žalobě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Bývalý prezident Miloš Zeman podal žalobu na lékařku Džamilu Stehlíkovou.

Reklama

Obvodní soud vyhlásí na konci května rozsudek ve sporu bývalého prezidenta Miloše Zemana a lékařky Džamily Stehlíkové. Zeman požaduje omluvu za to, jak se vyjadřovala o jeho zdraví, když na podzim 2021 upadl do kritického stavu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Spor mezi bývalým prezidentem Milošem Zemanem a lékařkou Džamilou Stehlíkovou jde do finále. Soudkyně Dáša Vítková ve čtvrtek uzavřela dokazování a oznámila, že při dalším jednání na konci května vyhlásí rozsudek.

Miloš Zeman podal na Džamilu Stehlíkovou civilní žalobu a chce po ní vymoci omluvu a jeden milion korun za to, že se na svém blogu i v médiích vyjadřovala o jeho zdraví.

Ve čtvrtek u Obvodního soudu pro Prahu vypovídala znalkyně Eva Navrátilová. Mluvila o svém znaleckém posudku, v němž odpověděla na dotazy, zda Stehlíková mohla závěry o zdraví Zemana určit jen díky informacím, které se objevily na veřejnosti.

Co znalkyně řekla, je známo jen soudu a oběma stranám sporu, protože vypovídala na uzavřeném jednání. Soudkyně ho uzavřela pro veřejnost proto, že se tam hovořilo o informacích týkajících se zdravotního stavu exprezidenta. „Jsem vázána mlčenlivostí, nemohu se k tomu vyjadřovat,“ uvedla znalkyně Navrátilová, když soudní síň opustila.

Advokáti Zemana i Stehlíkové mají nyní do konce dubna čas na to, aby soudu doručili své závěrečné návrhy.

Zeman na své žalobě dál trvá. Advokát Artur Ostrý, který zastupuje Stehlíkovou, pak navrhne, aby byla žaloba zamítnuta.

Nejde o jediný spor, který se Zemana týká a které nyní soudy řeší. Před několika dny padlo u Nejvyššího soudu rozhodnutí o dovolání. Zeman ho podal kvůli tomu, že se má omluvit svému bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi za výrok, který o něm pronesl.

U Nejvyššího soudu bývalý prezident neuspěl. Ve středu Seznam Zprávám Miloš Zeman vzkázal, že Šarapatkovi nakonec dopis s omluvou zašle.

Reklama

Doporučované