Hlavní obsah

STAN se neshodne na návratu Polčáka. Politik našel zastání ve svém hnízdě

Foto: Profimedia.cz

Europoslanec Stanislav Polčák, který v minulosti zastával pozici místopředsedy STAN.

Reklama

Europoslanec Stanislav Polčák má zájem vrátit se do STAN. Členství přerušil kvůli případu Dozimetr, jeho současný záměr ale vyvolal v hnutí rozporuplné reakce.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Polčák členství ve vládním hnutí pozastavil loni v červnu, a to kvůli propojení na ústřední postavu korupční kauzy kolem pražského dopravního podniku – lobbistu Michala Redla.

Seznam Zprávy o plánech europoslance poprvé informovaly už koncem minulého roku, shoda ve STAN ale nepanuje.

Zatímco vedení hnutí hodlá obnovení členství projednat v Rozhodcovském a smírčím výboru, Polčákova domovská organizace v Praze 1 to vidí jinak.

Její lídr Petr Hejma nemá proti návratu námitky. „Pokud je členství pozastaveno ze strany člena na jeho žádost, tento člen má následně právo si opět členství obnovit. Toto je případ pana Polčáka, který to takto udělal. Za sebe respektuji toto právo člena obnovit si členství a nemám proti tomu námitek,“ napsal Seznam Zprávám politik, který je v rámci hnutí dlouhodobě vnímán jako Polčákův spojenec.

Soudí, že není třeba, aby se Polčákovou žádostí zabýval celostátní Rozhodcovský a smírčí výbor. Oblastní organizace dle jeho slov nemá s obnovením členství problém.

„Žádost jde k rukám krajské tajemnice STAN a žádný další proces ohledně toho údajně není. Krajská tajemnice také nic neposuzuje, pouze administruje proces, který se řídí stanovami. Jestli se tím bude zabývat nějaký další orgán, nemám informaci,“ dodal exstarosta Prahy 1, který po loňských volbách vypadl z vedení této městské části.

Sám Polčák na otázky Seznam Zpráv k obnovení plnohodnotného členství neodpověděl.

Vedení nesouhlasí

Vedení STAN ale s takovým výkladem nesouhlasí. „Pan Hejma v tomto směru nemá správné a úplné informace. Stanislav Polčák musí nyní o obnovení členství oficiálně požádat Rozhodcovský a smírčí výbor (RSV) hnutí, který o pozastavení jeho členství rozhodl. A RSV bude muset přijmout nové rozhodnutí. Takovou žádost RSV od pana Polčáka k dnešnímu dni podle mých informací nedostal,“ reagovala na dotaz Seznam Zpráv mluvčí hnutí Sára Beránková.

K takovému postupu se kloní i nový předseda celopražské organizace STAN Antonín Klecanda, který se o Polčákově záměru dozvěděl na začátku ledna.

„Všichni by nyní měli dostat informace o celé věci, zatím v ruce nic oficiálního nemám. Pak by měl členství posoudit celorepublikový orgán. Pan Polčák udělal hromadu pozitivních věcí. Nicméně pokud existuje nějaká propojitelnost v dané kauze, asi by nebylo ideální, kdyby se do hnutí vracel, dokud nebude věc vyřešena,“ uvedl Klecanda.

Kauza Dozimetr

V hlavní větvi kauzy Dozimetr se pozornost vyšetřovatelů, kteří na začátku obvinili 13 lidí (jeden později zemřel), stočila na Dopravní podnik hlavního města Prahy. Tam skupina obviněných podnikatelů a politiků – v čele s exnáměstkem primátora Petrem Hlubučkem a lobbistou Michalem Redlem – podle policie úplatně manipulovala se zakázkami.

Předseda hnutí a ministr vnitra Vít Rakušan následně Stanislava Polčáka vyzval, aby ze svých kontaktů na Redla vyvodil politickou odpovědnost.

„Vídáme se společensky“

Vazbu na Redlovu rodinu pamatuje Polčák už od doby, kdy se v první dekádě nového milénia hnutí Starostů a nezávislých teprve rodilo ve Zlínském kraji. Vždy argumentoval, že se znal především s otcem Petrem Redlem.

V roce 2017 kvůli tehdejšímu odhalení svých kontaktů se synem Michalem Redlem již nekandidoval do funkce místopředsedy STAN. Připomeňme, že lobbista Redl na počátku milénia spolupracoval s uprchlým šíbrem Radovanem Krejčířem, který ho tituloval dle policií zabavených dopisů jako „Míšu“.

Na začátku loňského roku Polčák v rozhovoru pro Seznam Zprávy přiznal, že se s Redlem nadále stýkal. „Nebudu zapírat, že se s Michalem Redlem vídám společensky. V rámci roku se to stane dvakrát, třikrát, ne vícekrát,“ uvedl europoslanec.

Loni přišel i o post místopředsedy hnutí poté, co Seznam Zprávy napsaly, že si řekl o 7,75 milionu korun za právní pomoc při získání odškodného za výbuch muničních skladů ve Vrběticích pro okolní obce.

Reklama

Doporučované