Hlavní obsah

Titul získal na škole spolustraníků z ODS. Policie studia zpochybnila

Foto: ČTK / Peřina Luděk, ČTK

V obvinění proti bývalému náměstkovi olomouckého hejtmana Michalu Záchovi se policisté zabývají i jeho studiem na soukromé vysoké škole.

Reklama

Bývalý náměstek olomouckého hejtmana za ODS Michal Zácha získal v červnu titul Ing. na škole, kterou řídí jiný člen ODS. Záchu viní policie z korupce a v dokumentech uvedla, že „se o ‚studiu‘ v žádném případě hovořit nedá“.

Článek

Když detektivové sepisovali dokument k trestnímu stíhání za systematické manipulace dopravních zakázek na Olomoucku, zmínili v případě hlavního obviněného i pobočný příběh.

Týká se vysokoškolského studia bývalého hejtmanova náměstka za ODS Michala Záchy, který se v červnu stal inženýrem na Vysoké škole logistiky v Přerově.

Podle policistů se dá pochybovat, že titul nabyl bývalý politik ODS řádně. „Z provedených úkonů je naprosto evidentní, že se o ‚studiu‘ v žádném případě hovořit nedá,“ uvedli doslova v dokumentu, kterým Záchovi obvinění sdělili.

V této souvislosti policisté zmínili, že přerovská vysoká škola má přímou vazbu na Záchova spoluobviněného – podnikatele a lobbistu Roberta Knoblocha – a také na dalšího významného regionálního člena ODS Josefa Kulíška. Knobloch sedí ve správní radě školy, Kulíšek je jejím ředitelem.

Policie si všímá i toho, že Zácha svůj inženýrský titul veřejně neuváděl, a míní, že záměrně. „Tuto informaci Michal Zácha prozatím ve veřejných kruzích nerozšiřoval, zřejmě proto, aby se o toto studium nikdo blíže nezajímal a neuškodilo to jeho pověsti, neboť uvedená vysoká škola je majetkově propojena opět s osobou Roberta Knoblocha,“ uvedla dále policie v obvinění.

S Knoblochem přitom Zácha podle detektivů řešil nejen rozdělování dopravních zakázek, ale i milionové půjčky nebo předání peněz.

To, že Michal Zácha zmíněnou vysokou školu šest let studoval, přitom nevěděli ani politici, co s ním donedávna působili ve vedení Olomouckého kraje. „Pokud je to pravda, je to pro mě úplná novinka,“ řekl Seznam Zprávám například olomoucký hejtman Josef Suchánek (koalice Piráti a Starostové) na otázku, zda o tomto studiu Záchy věděl.

Sám Zácha pak redakci vysvětlil, že zatím neměl důvod během svého politické působení uvádět, že zmíněný titul získal. Podezření, že by nestudoval řádně, odmítl. „Mé studium probíhalo šest let a probíhalo plně v souladu se studijním řádem. Splnil jsem všechny podmínky pro udělení vysokoškolského titulu,“ napsal Seznam Zprávám Zácha.

Co řekli zastupitelé o studiu Michala Záchy

Seznam Zprávy se ptaly olomouckých krajských politiků, zda jim bývalý náměstek hejtmana Michal Zácha řekl, že studoval Vysokou školu logistiky v Přerově a že získal titul inženýr. Tady jsou jejich odpovědi.

Josef Suchánek (koalice Piráti a Starostové), hejtman: Pokud je to pravda, je to pro mě úplná novinka.

Dalibor Horák (ODS), náměstek hejtmana: Pan Zácha mi řekl 31. října, že dokončil studium přerovské vysoké školy. Nikdy předtím nic takového nezmiňoval.

Jan Šafařík (Spojenci – Koalice pro Olomoucký kraj), náměstek hejtmana: O ničem takovém se nezmiňoval.

Aleš Jakubec (Spojenci – Koalice pro Olomoucký kraj), radní: To jsem neslyšel. Až teď od vás.

Jan Žůrek (Spojenci – Koalice pro Olomoucký kraj), radní: O tom jsem nikdy neslyšel.

Marta Husičková (ODS), krajská zastupitelka: Zda něco studoval, nevím. Myslím si, že by to ani nemohl zvládnout časově, když vedle kraje měl i post v Přerově (do obvinění byl radním, pozn. red.).

Rektor Vysoké školy logistiky Václav Cempírek, který byl mezi lety 2010 až 2013 poslancem za TOP 09, se nechtěl ke studiu Záchy blíže vyjadřovat. „Neposkytujeme žádné informace. My jsme to obvinění neviděli,“ řekl Seznam Zprávám Cempírek.

Jeho tajemnice Petra Nesvadbová pak zaslala redakci vyjádření, v němž je uvedeno, že Michal Zácha dokončil magisterské studium v řádném termínu. „Státní závěrečnou zkoušku vykonal v červnu 2023 před státní zkušební komisí, která byla složena z interních a externích akademiků a odborníků z praxe v oblasti dopravy a logistiky,“ doplnila Nesvadbová.

V obvinění proti Michalu Záchovi se už nepíše, na základě jakých důkazů policie jeho studium zpochybňuje. Kvůli tomu, že v této kauze probíhá vyšetřování, se na dotaz redakce nevyjádřil ani náměstek olomouckého vrchního žalobce Radek Bartoš, ani policisté, kteří tento případ vyšetřují a redakce je oslovila.

Jak však detektivové zmínili, Vysoká škola logistiky je majetkově propojena s Robertem Knoblochem.

Konkrétně jde o to, že školu zakládala podle obchodního rejstříku firma Delta Morava. Právě v této společnosti držel Knobloch podle ředitele Vysoké školy logistiky Josefa Kulíška od roku 2011 minoritní podíl. Kulíšek ho od něj koupil v roce 2017 a splácel ho další tři roky. Během této doby do října 2020 byla v obchodním rejstříku zapsána zástava až do výše 5,25 milionu korun.

„Já jsem koupil od pana Knoblocha jeho minoritní podíl, který v minulosti získal. Zástava vznikla na základě smlouvy o převodu akcií dle splátkového kalendáře a trvala po dobu splácení,“ vysvětlil Kulíšek.

Diplomová práce o autobusech

Diplomovou práci sepsal Michal Zácha, který měl jako náměstek olomouckého hejtmana na starosti dopravu, na téma „Koordinace veřejné autobusové dopravy ve vybraném kraji“. Vedoucím této diplomové práce byl zmíněný rektor Cempírek a celkově má jeho dílo 70 stran.

Na více než 20 stranách například autor analyzuje, odkud a kam autobusy na Olomoucku jezdí. Dále pak navrhuje změny, které by podle něho měly přispět ke zlepšení koordinace veřejné dopravy v kraji.

Jak sdělilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, podnět na prověření, zda bylo studium vedeno řádně, lze podat rektorovi vysoké školy. „Je to záležitost vysoké školy a toto řízení vede rektor,“ uvedl vedoucí oddělení komunikace ministerstva Patrik Kubas.

V případě, že by byl podnět podán, řešil by tedy Záchův případ rektor Cempírek, který byl zároveň vedoucím jeho diplomové práce.

Reklama

Doporučované