Hlavní obsah

V kauze radioaktivních odpadů si policie zve právničku blízkou Hradu a KSČM

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

V polovině května zasahovala policie v sídle Správy úložišť radioaktivních odpadů. Případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Reklama

V kauze zmanipulovaných jaderných zakázek se detektivové zajímají o svědectví bývalé náměstkyně ministra Alexandry Rudyšarové, která měla blízko k šéfovi KSČM a ve volbách kandidovala za Zemanovce.

Článek

Kriminalisté si v kauze radioaktivních odpadů pozvali na výslech zajímavou figuru politicko-manažerského světa.

Jako svědek v případu zmanipulovaných zakázek Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO), ve kterém detektivové v polovině května obvinili pět lidí a jednu firmu, se podle zjištění Seznam Zpráv v příštích dnech dostaví vlivná právnička a bývalá náměstkyně ministra průmyslu a obchodu (MPO) Alexandra Rudyšarová.

Někdejší šéfka státní agentury CzechInvest či kandidátka za prohradní stranu SPOZ potvrdila, že v případu vystupuje jako svědek. Detaily kvůli probíhajícímu vyšetřování sdělit odmítla. „S ohledem na to, že se jedná o probíhající trestní řízení a jsem označena jako svědek, nemohu poskytovat jakékoliv informace,“ řekla Rudyšarová redakci.

Skutečnost, že vyšetřovatele Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zajímá svědectví této manažerky a právničky, souvisí nejen s tím, že do roku 2019 působila ve vedení MPO. Jde i o její blízkost slovenskému podnikateli Ľubomíru Fockovi, v jehož doprovodu byla vídána na společenských akcích. Podobně jako s herečkou Jiřinou Bohdalovou.

Právě Focka minulé úterý poslal soud v kauze zmanipulovaných jaderných tendrů do vazby. Jenže ani na dotaz, zda je se stíhaným Fockem stále ve vztahu a zda je pravda, že si u ní policie v uplynulých dnech vyžádala datové nosiče – jako například počítač, nemohla Rudyšarová odpovědět. „Velice se omlouvám, ale jak jsem již výše uvedla, zatím nemohu,“ dodala.

Pouto na Hrad

Sedmapadesátiletá vystudovaná právnička, která získala vzdělávání i na univerzitě v Cambridge, má pestrou manažerskou kariéru. Na přelomu tisíciletí například několik let působila v dozorčí radě firmy Credit Management (dnes v likvidaci), v jejímž vedení na začátku 90. let působili i zakladatelé vytunelovaných harvardských fondů Viktor Kožený a Boris Vostrý. Dodnes je vedená jako členka představenstva Česko-afghánské smíšené obchodní komory.

Zkušenosti získala jako šéfka sekretariátu Svazu obchodu a cestovního ruchu či jako pověřená ředitelka agentury CzechInvest spadající pod Ministerstvo průmyslu a obchodu.

V roce 2013 se stala náměstkyní ministra průmyslu a obchodu Jiřího Cieńciały v úřednické vládě Jiřího Rusnoka. Pouto na prohradní politickou skupinu potvrdila v témže roce ve volbách do Poslanecké sněmovny, kdy neúspěšně kandidovala ve Středočeském kraji za Stranu práv občanů – Zemanovce (SPOZ).

V létě 2018 zamířila Rudyšarová opět na náměstkovský post na MPO, tentokrát jako politická zástupkyně ministryně za ANO Marty Novákové. V dané době byla považována za klíčovou a hybnou figuru celého resortu.

Právě za působení Novákové a Rudyšarové se do čela Správy úložišť radioaktivních odpadů dostal Jan Prachař, který je nyní – stejně jako Focko – vazebně stíhaný za zmanipulované zakázky.

Rudá linka

V dubnu 2019 nahradil Novákovou na ministerstvu Karel Havlíček (ANO). Rudyšarová skončila ve funkci náměstkyně, na několik měsíců se přesunula do funkce poradkyně.

„Skončila jako náměstkyně hned, jak jsem nastoupil. Dotáhla ale ještě agendu notifikace zdravotnických potřeb MDD/MDR, což měla rozpracované a museli jsme kvůli termínům EU rychle připravit pro toto odvětví nové řešení certifikací. To bylo s paní Rudyšarovou, ale už jen na časově omezenou smlouvu, mezitím si agendu převzal nový tým a smlouvu jsme následně ukončili,“ řekl Seznam Zprávám bývalý vicepremiér Babišovy vlády.

Odmítl, že by Rudyšarová v jeho přítomnosti zmiňovala jméno stíhaného Focka či že by se tento slovenský podnikatel po ministerstvu pohyboval.

„Ne, nikdy. Pro mě to bylo vyřešené tím, že skončila okamžitě po mém příchodu jako náměstkyně a na smlouvu už jen dotáhla čistě technickou problematiku. Mezitím si to od ní přebral náměstek Dejl. Na ministerstvu od mého příchodu neměla žádný vliv. Pokud vím, tak se tam zdržovala minimálně, jen dotahovala věci spojené s bruselskou agendou zmíněné notifikace,“ dodal současný místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí ANO.

Když se v roce 2018 vyjednávala druhá vláda předsedy ANO Andreje Babiše, jméno Alexandry Rudyšarové v kuloárech zaznívalo v souvislosti s obsazením MPO. Politicky na tom měla zájem KSČM. Sepětí mezi Rudyšarovou a komunisty spočívalo mimo jiné v tom, že její syn Rudolf pracoval v dané době jako asistent předsedy strany Vojtěcha Filipa.

Jejich cesty se rozešly v roce 2019, když vyšlo najevo, jak Rudyšar se svým luxusním vozem parkuje v centru Prahy na zákazech.

Reklama

Doporučované