Hlavní obsah

Z pověření Zemanovy vlády. Lidé blízcí kampeličce kasírují miliony z aukcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: AK Mauric Janák Zeithaml , Shutterstock.com, Profimedia.cz

Příbramský advokát Antonín Janák (vlevo) a obchodník s uměním Kamil Bahbouh. Jejich životní cesty se neprotnuly jen v kampeličce PDZ, ale i ve spolku Gestor, který je monopolním výběrčím autorských odměn pro české výtvarníky.

Reklama

Když se prodá dílo českého umělce, má z toho podíl soukromý spolek. Už 22 let. Zajistila mu to Zemanova vláda. Spolek pak miliony „investuje“ u blízkých svého ředitele – zakladatele kampeličky, jež je podezřelá z praní peněz.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Abstraktní dílo Františka Kupky nazvané Početí se minulý víkend stalo s částkou 115 milionů nejdražším obrazem, který kdy byl v Česku vydražen. Téměř půl milionu z tohoto balíku peněz si teď nárokuje soukromý pražský spolek Gestor. Ač nemá s majitelem díla ani dražební síní nic společného.

Není to jediný případ. Spolek Gestor ročně takto zkasíruje desítky milionů. A to na základě pověření, které mu ještě na sklonku své éry udělila vláda Miloše Zemana. Díky tomu Gestor jako jediný spravuje autorská práva malířů či sochařů a vyplácí i podíl z prodeje jejich dědicům.

Jenže v případech, kdy podle Gestoru nejsou dědicové jasní – jako právě u Kupky – zůstává část vybraných milionů v moci organizace. A pátrání Seznam Zpráv ukazuje, že tento soukromý spolek nevyplacené peníze následně „investuje“ v neprůhledné a vzájemně provázané síti lidí a firem napojené na výkonného ředitele spolku.

Tím je příbramský advokát Antonín Janák – někdejší zakladatel Podnikatelské družstevní záložny (PDZ), kterou nyní policie prověřuje kvůli podezřením z praní špinavých peněz. Kontrolory spolku jsou pak blízcí Kamila Bahbouha – dosavadního pokladníka kampeličky a Janákova známého.

Samotný spolek Gestor peníze ještě donedávna spravoval právě na účtu vedeném u záložny PDZ, úřady opakovaně pokutované za to, že nehlásí podezřelé finanční operace.

Například ve výroční zprávě za rok 2021 se píše o tom, že „volné investiční prostředky (Gestoru) v objemu 14 milionů korun byly uloženy na spořicí účet Podnikatelské družstevní záložny“. Z kampeličky podle Janáka Gestor odešel na přelomu roku – těsně poté kolem začala kroužit policie i inspektoři centrální banky, kteří nyní záložně hrozí odebráním licence.

Co dělá spolek Gestor

  • Gestor je jedním z českých ochranných autorských svazů, má monopolní postavení v oblasti výtvarného umění. Podle svého vedení má dnes kolem 60 „aktivních“ členů, ovšem registrovaných umělců, které zastupuje, je zhruba desetkrát tolik.
  • Příslušnou licenci k této činnosti získal na samém sklonku Zemanovy vlády (květen 2002) od Ministerstva kultury řízeného tehdy Pavlem Dostálem (ČSSD).

Když se redaktoři Seznam Zpráv advokáta Antonína Janáka ptali na propojení mezi Gestorem a kampeličkou PDZ, důrazně se ohradil. Nevidí například nic pozoruhodného ani na tom, že v kontrolní komisi Gestoru sedí téměř osmdesátiletá matka dlouholetého „pokladníka“ kampeličky Kamila Bahbouha Jaroslava Bičovská.

„Takovou provázanost najdete všude, všichni jsme od Adama a od Evy. Paní Bičovská je umělkyně, které jsou tyto věci zcela ukradené, ta s financemi nemá nic společného, ona se vznáší ve svých uměleckých sférách,“ prohlásil Janák.

Stejně tak bagatelizuje skutečnost, že v kontrolní komisi byli vedle Bahbouhovy matky v minulých letech ještě dva další členové, kteří dříve působili v Bahbouhově stavební a restaurátorské firmě Gema Art Group.

Foto: Seznam Zprávy

Oprávnění, které získal Gestor za vlády Miloše Zemana.

„Do toho vám nic není“

Kam přesně posílá advokát Janák „volné“ peníze, které má spolek ze zákona spravovat umělcům, není jednoduché zjistit. Výkonný ředitel to odmítl komentovat.

Gestor sice zveřejňuje výroční zprávy, ale v těch jsou jen obecná tvrzení, z nichž se nedá jednoznačně vyčíst, kolik peněz, kam přesně a za jakých podmínek odteklo.

Foto: Gestor - ochranný svaz autorský, Seznam Zprávy

Úryvek z výroční zprávy Gestoru za rok 2022 s útržkovitými informacemi. Z pátrání Seznam Zpráv například vyplynulo, že za firmou NVL, s níž byla uzavřena investiční dohoda, se skrývá subjekt, který ovládá sám ředitel Gestoru Janák.

V poslední zveřejněné výroční zprávě z roku 2022 se tak například mluví o blíže neurčené „investiční dohodě s Bahbouhovými“, na základě které měl spolek Gestor získat na úrocích během roku kolem 157 tisíc korun. Po Kamilu Bahbouhovi přitom zároveň jdou exekutoři. Podle rejstříku aktuálně dluží více než 34 milionů.

„Ale do toho vám ale nic není,“ prohlašuje na tyto skutečnosti příbramský advokát. „Já jsem odpovědný za peníze Gestoru,“ zdůrazňuje s tím, že ostatní členové spolku mu v tomto směru dali plnou důvěru a že on i svým soukromým majetkem ručí za to, že investice nebudou ztrátové. „Já si s těma penězi můžu dělat cokoliv, jsem ale povinen zajistit, aby z toho byl pro Gestor nějaký příjem,“ uvedl také advokát Janák.

Svou unikátní pozici, kdy dostal od členů spolku z řad umělců volnou ruku rozhodovat o penězích, vidí jako velmi efektivní. „Osvícený absolutismus je nejlepší formou vlády. Jestliže umělci jsou nadaní něčím, tak já zase umím jiné věci,“ popisuje Janák.

Když prý investuje peníze Gestoru, obrací se zásadně na lidi, co zná.

Pod jednou střechou

Seznam Zprávy však zjistily, že Janák fakticky půjčil i sám sobě. Poslední výroční zpráva Gestoru totiž uvádí i blíže neurčenou zkratku „NVL“. A to v souvislosti s „investiční dohodou“.

Podle pátrání reportérů se formulka vztahuje k firmě pojmenované N.V.L., která sídlí na stejné adrese jako Gestor a podle rejstříku je jejím konečným majitelem právě advokát Janák. „Máte snad pocit, že něco tajím, když je to ve výroční zprávě?“ potvrdil propojení až na přímý dotaz reportérů Janák. A zároveň začal prohlašovat, že zmíněná investice je řádně splacena včetně úroků.

Fragment účetnictví z roku 2019, který mají Seznam Zprávy k dispozici, uvádí i půjčku více než 12 milionů dalšímu blízkému Janáka – Vladimíru Trkalovi, který vystupuje jako honorární konzul Kapverdské republiky v Česku a konzulát sídlí na stejné adrese v centru Prahy jako spolek Gestor.

Na co půjčka byla ani její podrobnosti nejsou jasné, protože Vladimír Trkal na žádosti Seznam Zpráv o vysvětlení ani po urgenci nereagoval. Bez jasné odpovědi zůstaly také otázky na někdejšího Janákova koncipienta a spolupracujícího advokáta Michala Trkala. Ten má kancelář ve stejném domě, jako sídlí spolek Gestor či konzulát, avšak dotaz redakce, zda je konzulovým příbuzným, oslyšel.

Foto: Jiří Pšenička, Seznam Zprávy

Zvonky v domě, kde sídlí „Janákův“ Gestor. Hned vedle je kapverdský konzulát řízený Vladimírem Trkalem, který od spolku dle dokumentů získal mnohamiliónovou půjčku. Dole kancelář někdejšího Janákova koncipienta.

Dokumenty Gestoru, které Seznam Zprávy získaly a analyzovaly, zmiňují i směnku restituenta Josefa Kohna. I ten je napojený na Janáka, ale i Bahbouha. V plzeňském domě Kohna měl zadlužený Bahbouh v minulosti oficiálně trvalé bydliště a podle dostupných informací šlo zároveň o velkého klienta Janákovy advokátní kanceláře.

Výměna za kampeličku?

Seznam Zprávy přitom mají k dispozici starší e-mailovou komunikaci, v níž „pokladník“ kampeličky Kamil Bahbouh svému bratranci Pavlu Wurstovi píše, že spolek Gestor byl původně jeho projekt. Pak ale – jak Bahbouh napsal – proběhl jakýsi výměnný obchod mezi ním a Janákem – uskutečnil se před zhruba dvaceti lety, kdy záložna nutně potřebovala navýšit základní jmění a obchodník s uměním Bahbouh se do ní s Wurstem rozhodli vstoupit.

„Kampeličku jako takovou jsem před tímto navýšením koupil od Janáka výměnou za Gestor a doplatek. Gestor – ochranná organizace autorská pro hromadnou správu čestného vyrovnání z prodeje uměleckých děl byla společným dílem mě a Štěpánky,“ popsal ve zprávě Wurstovi historii Bahbouh.

Štěpánkou myslí Bahbouh svoji ženu, o níž pak ředitel Janák uvedl, že jako právnička v minulosti připravovala zakladatelské dokumenty Gestoru.

Seznam Zprávy chtěly po Kamilu Bahbouhovi, aby nyní okomentoval, zda skutečně vše proběhlo, jak kdysi uváděl, a státem garantovaná autorsko-právní organizace se stala předmětem jeho soukromého byznysu. „Nebudu se k panu Wurstovi vůbec vyjadřovat,“ odpověděl pouze Bahbouh, k vlastní výměně se nijak nevyjádřil.

Antonín Janák tvrdí, že o žádnou výměnu majetku nikdy nešlo. „To je nesmysl, já ten Gestor vedl dříve než jsem přestal fungovat v záložně,“ uvedl.

Nelezeme do střev

Otázkou je, zda státní úřady mají přehled, co se s penězi vybranými z prodaných uměleckých děl děje, zda má někdo informace o vazbách spolku na problematickou družstevní záložnu a lidi kolem ní.

Ministr kultury Martin Baxa (ODS) na tyto otázky Seznam Zpráv nereagoval, mluvčí ministerstva Jana Malíková uvedla, že resort na Gestor dohlíží.

„Nad spolkem Gestor vykonává Ministerstvo kultury dohled podle autorského zákona, a to konkrétně dohled nad výkonem kolektivní správy a dodržováním povinností kolektivních správců,“ uvedla Malíková s tím, že na žádné prohřešky dosud ministerstvo nepřišlo.

Sám výkonný ředitel Antonín Janák ale uvedl, že do toků peněz ministerstvo nevidí. „Oni samozřejmě do těch střev nelezou, to by ani v rámci kontroly nepochopili,“ dodal. Zástupci ministerstva prý ale chodí na všechny členské schůze.

Loni Gestor na autorských odměnách vybral kolem 32 milionů korun (autorům fyzicky vyplatil přes 19 milionů). Celou pětinu z příjmů, podobně jako v jiných letech, přitom spolykaly interní režijní náklady. Vedle mezd a odměn pro aparát (mimo jiné 600 tisíc pro ředitele Janáka) se platí třeba i služby Janákovy advokátní kanceláře, která pro Gestor pracuje. Například v roce 2016 to dle dokumentů bylo 500 tisíc, sám ředitel Janák uvádí, že dnes to je 10 tisíc měsíčně.

Další peníze tečou do servisní firmy Ravix Assistant Facilities, která sídlí na stejné adrese, jakou má v Praze Janákova advokátní kancelář. Roky si tuto společnost, která dle účetních závěrek téměř neměla zaměstnance, spolek Gestor jen najímal, pak ji v roce 2018 odkoupil. A to od řetězce subjektů, který opět končí Janákovou firmou N.V.L.

Reklama

Doporučované