Hlavní obsah

Za co bral Zemanův švagr 56 tisíc měsíčně? Státní firma to musí zveřejnit

Foto: CSCC

Petr Bednarčík se pokoušel také dělat byznys s Čínou. Nakonec neúspěšně.

Reklama

K čemu byl státní agentuře NAKIT dobrý švagr bývalého prezidenta republiky? Za pěkný plat 56 tisíc za půl úvazku? Agentura to odmítá konkrétně sdělit. Ale pokud nyní informace neposkytne, může spadnout do exekuce.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Národní agentura pro informační technologie (NAKIT) musí zveřejnit, kolik a za co platila švagrovi bývalého prezidenta Miloše Zemana.

Loni v lednu totiž Seznam Zprávy zjistily, že bratr exprezidentovy manželky Ivany Petr Bednarčík dostával od NAKIT až 55 tisíc měsíčně. A to za půl úvazku.

Celý rok se pak redakce pokoušela státní agenturu přimět, aby zveřejnila o angažmá Petra Bednarčíka detaily.

Údaje, co přesně pro ni Petr Bednarčík dělal, kolik odpracoval hodin a za jakou odměnu, však agentura poskytující státu servis v IT oblasti vytrvale odmítala poskytnout. Žádosti podané podle informačního zákona zamítala nebo na ně odpovídala jen částečně.

Odvolací Úřad pro ochranu osobních údajů nyní rozhodl, že NAKIT tyto informace poskytnout musí. Jinak může v krajním případě skončit až v exekuci.

„Získání žádaných údajů odpovídá účelu práva na informace, kterým je veřejná kontrola činnosti státu,“ napsal do aktuálního rozhodnutí Úřad pro ochranu osobních údajů.

NAKIT má teď 15 dnů na to, aby příkaz splnil.

Úkol: Koncepce a rozvoj

Státní agentura NAKIT doposud zveřejnila jen to, že Bednarčík, vystudovaný voják a dlouholetý šéf vojenské správy ve Vimperku a později podnikatel, pro ni pracoval od léta 2016 do konce roku 2020. Zpočátku bral 400 korun za hodinu, později 700 korun.

„Měsíční odměna se odvíjela od počtu odpracovaných, vykázaných a schválených hodin,“ stálo v odpovědi NAKIT na žádost o informace z června loňského roku. Agentura dodala, že Bednarčík neprošel výběrovým řízením. Protože u „dohodářů“ je dělat nemusí.

Až po dvou žádostech o informace pak státní agentura jenom obecně popsala, že Bednarčík měl na starosti „koncepci a rozvoj komunikačního prostředí státní správy“ nebo „analýzu problematiky hraničních přechodů v rámci migrační vlny“.

Bednarčík, jehož pozice nesla název „procesní analytik“, loni o svém fungování pro NAKIT nechtěl příliš mluvit. Ani o odměně. „Nevím, k čemu by to bylo dobré,“ řekl tehdy pro Seznam Zprávy.

Tajná práce pro stát

Bednarčík loni pouze řekl, že v NAKIT pracoval na tajném úkolu, který souvisel s migrací. A že šlo o zadání od Ministerstva vnitra. Ministerstvo však současně popřelo, že agentuře takovou práci zadalo.

Bednarčík pracoval pro NAKIT z domova, formálně byl zařazený do oddělení auditu. Reálně ho však úkoloval přímo ředitel legislativní sekce agentury Vladimír Chrástecký.

„Já čichl ke všemu. V armádě vás neučí jen běhat po poli a řvát na vojáky. My měli klasické gymnázium,“ vysvětloval Bednarčík, že měl pro práci v NAKIT kvalifikaci. A současně tím popíral, že by měl v agentuře jen dobře placenou trafiku díky prezidentově vlivu.

Před NAKIT působil třiašedesátiletý Bednarčík na Ministerstvu vnitra, opět to bylo v oddělení auditu, a novináři si tehdy jeho nástupu v roce 2013 všimli. Deník Právo napsal, že švagr tehdejšího prezidenta pracoval na ministerstvu od března jako externista, od prosince pak dostal stálé místo.

Vnitro tehdy vedl Martin Pecina jako člen takzvané prezidentské vlády: Zeman v roce 2013, po pádu kabinetu Petra Nečase (ODS), najmenoval do funkcí své lidi, kteří pak devět měsíců vládli bez důvěry Sněmovny.

Reklama

Doporučované