Hlavní obsah

Zemanovu milost firmě zařídil šéf vlivné lobbistické organizace

Foto: ČTK / Sandra Bejšáková , Profimedia.cz

Miloš Balák ví, co je to prezidentova přízeň: Miloš Zeman ho loni milostí zbavil tříletého vězení za machinaci se zakázkou.

Reklama

O prezidentskou milost pro firmu, která podle soudů zmanipulovala soutěž v lánské oboře za 200 milionů, požádal vlivný podnikatelský svaz, zjistily Seznam Zprávy. Omilostněná firma díky tomu nepřijde o zakázky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Za poslední milostí prezidenta Miloše Zemana stála přímluva vlivné Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů.

Zeman odpustil v úterý, den před odchodem, trest firmě Energie – stavební a báňské, která se podílela na 200milionové machinaci s veřejnou zakázkou v lánské oboře.

Podle zjištění Seznam Zpráv se na Hrad se žádostí o milost pro společnost z Kladna obrátila Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů.

„Byl to požadavek konfederace,“ potvrdil Vratislav Mynář ve středu, tedy poslední den ve funkci vedoucího prezidentské kanceláře.

Konfederace je významnou lobbistickou organizací, zúčastňuje se jednání takzvané tripartity, na které vlády, odbory a podnikatelské organizace probírají důležité ekonomické otázky nebo změny zákonů.

Kladenská společnost Energie – stavební a báňská dostala loni za zmanipulování oprav lánské vodní nádrže Klíčava tříletý trest zákazu veřejných zakázek. A Miloš Balák, tehdejší ředitel Obory Lány, tříleté vězení. I Baláka prezident loni omilostnil.

Předseda: Kde máte škodu?

Hrad vysvětlil milost pro firmu tak, že trest dopadá na její zaměstnance.

Jan Wiesner, předseda Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů, mluví ještě o jednom důvodu: ani rozsudek ho prý nepřesvědčil, že firma spáchala trestný čin. „Dočetl jsem se v něm, že se při té zakázce ještě 100 milionů ušetřilo. Tak kde je ta škoda?“ ptal se Wiesner v rozhovoru s reportérem Seznam Zpráv.

V rozsudcích Okresního soudu v Kladně ani odvolacího Krajského soudu v Praze, které Seznam Zprávy pročetly, se však nic o ušetřených 100 milionech nepíše. Naopak: vedoucí lánské obory Balák a rovněž odsouzený manažer firmy Libor Tkadlec podle soudů zakázku jednoznačně ovlivnili. Například tím, že firma Energie měla předem k dispozici důležité dokumenty k chystaným stavebním pracím, a tudíž výhodu před konkurencí.

Podmínky soutěže si navíc firma přes manažera Tkadlece ušila sama pro sebe.

„Obžalovaný Balák vytvořil nakloněnou rovinu, po níž již před zveřejněním záměru realizovat druhou etapu sanací vodní nádrže Klíčava vše sklouzávalo ve prospěch Energie – stavební a báňská,“ napsal do rozsudku kladenský soudce Petr Sedlařík.

V úterý, kdy Hrad milost zveřejnil, nechtělo vedení Energie sdělovat podrobnosti –manažeři nereagovali na volání, nebo telefony hned pokládali. Později mediální zástupce firmy Karel Samec řekl, že společnost žádost o milost neiniciovala.

„Mohu jen uvést, ze Energie – stavební a báňská již své stanovisko k prominutí zbytku trestu prezidentem republiky sdělila, nad jeho rámec už další informace poskytovat nebude,“ řekl Samec ve středu.

Podle předsedy konfederace Wiesnera pracuje firma Energie – stavební a báňská často právě pro veřejnou sféru. Kdyby o zakázky na tři roky přišla, společnost s 200 zaměstnanci by to mohlo položit, říká Wiesner.

Na druhou stranu, polostátní energetický gigant ČEZ předloni oznámil, že od roku 2023 se bude Energie jako jeden ze dvou dodavatelů podílet na zakázce v hodnotě 1,7 miliardy. Pracovat by na ní mohla, protože ji získala ještě před odsouzením. Ani s takovým tendrem v zádech by tedy nepřežila zákaz zakázek?

„Já myslím, že ne,“ reagoval Wiesner, který tvrdí, že Hradu jednoduše adresoval písemnou žádost o milost. Žádné schůzky, žádná osobní jednání s prezidentem nebo kancléřem Mynářem. „Já je samozřejmě znám. Ale normálně jsme napsali dopis,“ řekl Wiesner.

Bývalý lánský šéf Balák také popírá, že by se za milost pro spoluodsouzenou firmu přimlouval. „Ani nežádal, ani nepřimlouval,“ odpověděl Balák stručně na dotaz Seznam Zpráv, jestli využil Zemanovy přízně, která jemu samotnému pomohla vyhnout se vězení.

„Říkal mi, že je na mé straně, že mi naprosto důvěřuje a že se bude vždycky snažit mi pomoct. A abych se nebál, že by mě nechal na holičkách,“ popsal Miloš Balák, bývalý šéf prezidentské Obory Lány, před dvěma týdny v rozhovoru pro Novinky.cz, jak získal prezidentský pardon.

Zase obešli ministerstvo

Jisté je, že do řízení o milosti pro Energii nemohlo zasáhnout Ministerstvo spravedlnosti. „O jejím udělení ví ministerstvo i já až od okamžiku zveřejnění Hradem,“ potvrdil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Je to už poněkolikáté, co tak Zeman porušil vlastní nařízení z roku 2013: tehdy, jako hlasitý odpůrce prezidentského milosrdenství, přehodil posuzování žádostí právě na Ministerstvo spravedlnosti. S dovětkem, aby odmítalo všechny, kdo netrpí vážnou chorobou – těžce podlomené zdraví bylo jediným důvodem, kdy byl Zeman ochoten o milosti pro odsouzeného člověka uvažovat.

Ministr Blažek nabídl i vysvětlení, proč milost pro Energii – stavební a báňská nenechal Zeman projít ministerským kolečkem, na jehož konci bývá doporučení, jestli trest odpustit, či ne. „Snad i proto, že subjektem milosti byla právnická, nikoli fyzická osoba,“ řekl Blažek.

Neboli: protože firma nemůže být smrtelně nemocná, nepokládal Hrad podle Blažka za nutné, aby tento případ ministerstvo prověřovalo.

Zeman své nařízení o milostech z vážných zdravotních důvodů mnohokrát porušil – například, když pustil odsouzeného vraha Jiřího Kajínka, prominul vězení zmíněnému Balákovi z Lán nebo v lednu zrušil část trestu Janě Nečasové, manželce bývalého předsedy vlády Petra Nečase (ODS).

Nečasová dostala podmínku za zneužití pravomoci: jako šéfka vládního úřadu a premiérova milenka nařídila vojenské tajné službě, ať sleduje tehdejší Nečasovu manželku.

Reklama

Doporučované