Hlavní obsah

Starostův záhadný kopec za vesnicí. Řeší se, co v něm je. A kdo ho povolil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Vrch Kamínek se zvedá z terénu na jih od Prahy za obcí Zlatníky-Hodkovice. Byl navršen načerno?

Reklama

Při budování dálničního tunelu vznikl za obcí u Prahy kopec obsahující půl milionu kubíků zeminy. Starosta Zlatníků-Hodkovic Jiří Rezek nedokáže vysvětlit, kdo dal na jeho vznik razítko. Existuje podezření, že vznikl načerno.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jeho vrchol leží ve výšce 381 metrů nad mořem. Jmenuje se Kamínek. A je to uměle vytvořený kopec vystupující z polí za jižní hranicí Prahy.

O vrchu u obce Zlatníky-Hodkovice je nutné zmínit ještě jedno, to nejzajímavější: Nikdo dnes nedokáže stoprocentně říct, jak tenhle kopec, stvořený ze stovek tisíc tun navezeného materiálu, vznikl – ani co přesně je uvnitř.

Vrch Kamínek je dítětem starosty Jiřího Rezka (STAN), který ve Zlatníkách-Hodkovicích vládne už 30. rokem.

Seznam Zprávy už popsaly, jak kvůli starostovým exekucím z podnikání spadlo v obci do dražby několik silnic, jež třiasedmdesátiletý Jiří Rezek vybudoval jako developer. Nebo jak obec pod Rezkovým vedením financovala stavbu silnice – načerno a přes cizí pozemek.

I proto se teď starostovi kritici začali ptát, kdo vlastně před 15 lety úředně povolil navezení vrchu Kamínku. A kdo na tom vydělal.

Starosta se takovým otázkám diví. „Všem se to líbí, nikdo doteď na Kamínek negativně nereagoval,“ nechápe, proč se k tomuto projektu po letech vracet.

Zároveň však nedokáže okolnosti vzniku kopce vysvětlit.

Neviděl někdo povolení?

Kamínek byl dokončen a slavnostně otevřen v roce 2009. 

Podle starosty Rezka tomu předcházelo následující: Když se měl v sousedství Zlatníků-Hodkovic začít stavět vnější pražský okruh, starosta dojednal, že náklaďáky stavbařů nebudou – oproti původnímu plánu – jezdit přes obec. A za to jim nabídl, že z 500 tisíc metrů krychlových zeminy vytěžené z Cholupického tunelu mohou vytvořit vrch Kamínek.

Foto: Vojtěch Blažek

Starosta Jiří Rezek nedokáže vysvětlit, jak vrch Kamínek vznikl. Dokumenty už nemá a na podrobnosti si nevzpomíná.

Starosta Rezek přitom nedokáže říct, jestli na to existovalo stavební povolení. Nebo jiné úřední řízení, jež by vznik kopce schválilo. „Já myslím, že povolení bylo. Aby sem navezli takový kopec, to by bez povolení nikdo neudělal,“ říká Jiří Rezek neurčitě.

Podle advokáta Jana Slezáka by kopec podle tehdejších zákonů stavební povolení měl mít. „A případně také kolaudaci, jestliže by to bylo stanoveno ve stavebním povolení,“ myslí si Slezák z advokátní kanceláře Frank Bold Advokáti, jež se stavebními řízeními také zabývá.

Jediný veřejně dohledatelný dokument ke Kamínku pochází z roku 2006. Je to rozhodnutí odboru životního prostřední Městského úřadu Černošice, který odpovídá na žádost Zlatníků-Hodkovic o vyjádření, jestli vrch nenaruší krajinu kolem obce.

Odbor životního prostředí uzavřel, že vrch smí vzniknout. Ovšem za jasných podmínek: Například že bude navršen maximálně do 18 metrů.

Z toho, jak je tento dokument formulován, jde spíše o dílčí vyjádření v rámci většího povolovacího řízení zakončeného kolaudací (tedy úředním ukončením stavby), nikoli o finální povolení k vybudování vrchu. „Ozelenění terénní úpravy bude provedeno podle projektové dokumentace nejpozději do doby kolaudace stavby,“ stojí ostatně v rozhodnutí úřadu.

Jak Seznam Zprávy zjistily s pomocí informačního zákona, Obecní úřad Dolní Břežany, pod nějž Zlatníky-Hodkovice spadají, stavební povolení na vrch Kamínek nikdy nevydal.

ŘSD: My to nebyli

Starosta Rezek tvrdí, že povolení Kamínku (ležícího částečně na obecních pozemcích) si vyběhalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) – jako investor pražského okruhu. Jistý si ovšem není. „Podle mě to bylo ŘSD. Nevím, už je to dlouhá doba,“ vysvětluje starosta, který v minulosti do novin vyprávěl, že by rád na kopci otevřel sjezdovku.

Jenže ŘSD něco takového popírá – tvrdí, že s povolením ani s navezením zeminy nemá nic společného. Podle této státní organizace to byla věc firmy stavějící příslušnou část pražského okruhu. „Odpovědnost za uložení materiálu nesl zasmluvněný zhotovitel,“ říká mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Tím zhotovitelem tunelu byla společnost Alpine Bau, která v roce 2018 přešla pod rakouskou společnost Porr. „K této věci už nedokážeme dohledat doklady,“ odpovídá mluvčí společnosti Porr Jana Mašínová na otázku, jak se firma Alpine Bau podílela na vzniku kopce – zda zařizovala povolení na úřadech, nebo zda pro obec rekonstruovala silnice.

S tím souvisí ještě jedna důležitá otázka: Co měla obec z toho, že si na svůj pozemek nechala navézt půl milionu kubíků materiálu? Za uložení zeminy se totiž běžně platí.

„Někdo asi hodně ušetřil. A přitom na straně obce jsem z toho nikdy neviděl žádný příjem,“ kritizuje opoziční zastupitel ve Zlatníkách-Hodkovicích Martin Kopal.

Podle starosty Rezka se však uložení zeminy obci vyplatilo, protože státní organizace na oplátku vybudovala nejméně dvě silnice. Starosta už ale neví, v jaké hodnotě. „Nebudu pálit od boku,“ říká.

„Pravda je, co říkám já“

Ačkoli starosta Rezek nejprve tvrdil, že povolení na vrch Kamínek nejspíš existuje, o něco později v dalším rozhovoru s reportérem prohlásil, že si celý spis už před rokem a půl odnesla z obecního úřadu policie. A proto se do něj nemůže podívat.

Nedokázal upřesnit, která policejní složka se případem zabývá. Ani vysvětlit zřejmý rozpor ve svém popisu události – podle starosty byl vrch Kamínek akcí státního ŘSD, které to však odmítá.

„Je to zkrátka tak, jak říkám já,“ uzavírá starosta debatu.

Podle už zmíněného dokumentu z odboru životního prostředí v Černošicích měla obec při navážení zeminy odebírat vzorky a sledovat, jaký materiál skutečně v rostoucím kopci končí. Aby se nestalo, že se tam dostane třeba odpad.

Někteří lidé ve Zlatníkách-Hodkovicích pochybují, jestli výplň tvoří skutečně jen zemina – zvlášť když k vrchu chybí dokumentace. „Nevíme, co je doopravdy uvnitř,“ shrnuje opoziční zastupitel Kopal.

Starosta Rezek ujišťuje, že je vše v pořádku. „Jednou se stalo, že tam někdo složil avii bordelu. A já udělal takovou scénu, že to všechno museli naložit a odvézt,“ říká.

Reklama

Doporučované