Hlavní obsah

Zaplatím, nabízel dlužník. Přesto přišel o dům na Slapech

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Zdeněk Švelbl postavil dům na Slapech s pomocí svého otce. Teď by se měl vystěhovat.

Reklama

Ve stejný den, kdy Zdeněk Švelbl uhradil dluh, prodala insolvenční správkyně jeho dům. Přes svého manžela a bez dražby.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zdeněk Švelbl neví, co s ním bude.

„Asi si někde za vesnicí postavím stan,“ rozhazuje bezradně rukama na zahradě domu, který s otcem postavili před dvanácti lety vlastníma rukama.

Tady, na exkluzívním místě poblíž známé přehrady na Slapech, sice ještě pořád bydlí. Ale zároveň má černé na bílém, že se musí co nejrychleji vystěhovat. Protože dvoupodlažní dům s růžovou omítkou už není jeho.

Padesátiletý muž zkoušel před lety podnikat, ale nedařilo se mu a spadl do dluhů. A právě kvůli nim mu insolvenční správkyně v létě dům prodala, aby výtěžek mohla rozdělit mezi věřitele.

Jenže Zdeněk Švelbl a jeho právníci jsou přesvědčeni, že se to celé odehrálo za mimořádně podivných okolností a dokládají to konkrétními událostmi, které prodeji domu předcházely.

Především Zdeněk Švelbl, jen aby nepřišel o střechu nad hlavou, s pomocí rodinných peněz dluhy uhradil. Jenže vzápětí zjistil, že mezitím už byl dům narychlo prodán.

Insolvenční správkyně ho navíc prodala tak, že není jisté, jestli nemovitost získala skutečně nejvyšší nabídka.

A nakonec - celé se to odehrálo přes realitní kancelář jejího manžela.

„Bohužel vše dnes nasvědčuje tomu, že správkyni jde právě o ten dům. Můžeme se ptát proč a co je za tím,“ říká Viktor Kosina, který dlužníka v insolvenci zastupuje, neboť Zdeněk Švelbl, povoláním řidič, není schopný se ve složitých otázkách insolvence orientovat.

Podělal jsem to

Bankrot Zdeňka Švelbla začal v roce 2021 a už od začátku byl ve hře prodej domu. O nemovitost tehdy projevila zájem realitní kancelář YD Home, v níž je šéfem právního oddělení Peter Fábry - manžel insolvenční správkyně.

Všechny tyto - a další informace - jsou k nalezení ve veřejném insolvenčním rejstříku.

Zdeněk Švelbl ale kvůli prodeji podal žalobu a insolvenční soud rozhodl, že k prodeji může dojít, až spor definitivně skončí. To se stalo letos v květnu. Dlužník prohrál, a správkyně začala připravovat druhé kolo prodeje: pověřila opět realitku, v níž působí její muž, ať najde kupce.

Zdeněk Švelbl si je vědom, že udělal chybu. Dlouhodobé dluhy si nechal pro sebe, nevěděli o nich ani jeho blízcí. Teprve v červnu dluhy ve výši zhruba 630 tisíc přiznal a rodině se podařilo dát peníze dohromady.

„Podělal jsem to,“ uznává nyní stručně.

Foto: Insolvenční rejstřík, Seznam Zprávy

V polovině září měl Zdeněk Švelbl dům předat novým majitelům. Jak říká zápis uložený v insolvenčním rejstříku: Vyšel před vrata, ale odmítl dům opustit.

Jak ukazují dokumenty v insolvenčním rejstříku, ve středu 28. června Zdeněk Švelbl insolvenční správkyni napsal, ať mu vyčíslí přesnou dlužnou částku - s tím, že zájem zaplatit jí avizoval ústně už před tím.

V pondělí 3. července dostal vyčíslení. V pátek 7. července (mezitím byly dvoudenní svátky) posílá peníze. Avšak ve stejný den zároveň insolvenční správkyně uzavírá kupní smlouvu s novými majiteli domu.

Reality neumím

Proč nepočkala na Švelblovy peníze?

Správkyně Fábry Payne se o tom nechtěla osobně bavit. „Pokud se zajímáte o insolvenční řízení, jsou veškeré dokumenty a stanoviska zveřejněna v insolvenčním rejstříku, na který vás odkazuji,“ odpověděla e-mailem na žádost Seznam Zpráv o osobní rozhovor.

Protože správkyně rozhovor odmítla, lze vyjít jen z jejího vyjádření pro soud uložené v insolvenčním rejstříku. Potvrzuje v něm, že koncem června obdržela dlužníkovu žádost na vyčíslení dluhu. Ale nevyčetla prý z ní, že Zdeněk Švelbl už brzy pošle peníze.

„Dotaz neobsahoval žádný dokument dokládající, že by dlužník skutečně měl získat mimořádné prostředky,“ napsala správkyně soudu.

K námitce, že je podezřelé, aby se prodeji domu podílel její manžel, se nevyjádřila. Uvedla pouze, že jako insolvenční správkyně není odborníkem na realitní obchody.

„Odborníci zaměření na prodej nemovitostí mají osvojen sofistikovaný systém, jak dosáhnout co nejvyšší prodejní ceny (počínaje správným nafocením nemovitosti, přes vhodnou inzerci, komunikaci při prohlídkách nemovitosti až po přípravu dokumentace,“ uvedla Fábry v reakci pro soud.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Zdeněk Švelbl dnes přiznává, že se měl s dluhy svěřit rodině dřív.

Její muž, právník realitní kanceláře Petr Fábry, ve Švelblově domě na Slapech osobně prováděl zájemce. Zanechal tam i svou vizitku. „Vedoucí právního oddělení realitní kanceláře, zkušený právník, a pořádá prohlídky? Podle mě to svědčí o nezdravém zájmu o dům,“ myslí si zmocněnec Kosina.

Fábry uznává, že není obvyklé, aby právník pracoval takhle v terénu. „Není. Ale já jsem s nimi jednal jako makléř. A nezlobte se, to je asi tak všechno, co vám mohu říct,“ ukončuje ukončuje Fabry rozhovor.

Realitní kancelář YD Home uvedla, že spor je záležitostí dlužníka a insolvenčí správkyně. „Společnost YD Home pouze realizovala prodej nemovitosti, a nemovitost byla prodána za nejvyšší nabídku reflektující specifičnost nákupu nemovitosti z insolvenčního řízení— prodej veřejně oznámila, Peter Fábry jako zkušený makléř představil objekt několika zájemcům a nemovitost byla prodána. Další okolnosti prodeje může okomentovat jen insolvenční správkyně,“ napsala firma ve své reakci.

Realitka dodala, že celý případ řešila „s důrazem na transparentnost, dodržování právních postupů a minimalizaci jakéhokoliv střetu zájmů.“

Majitelé, nebo bílí koně?

Dům Zdeňka Švelbla koupil manželský pár z Prahy (jeho jméno Seznam Zprávy neuvádějí, protože se s ním nepodařilo spojit) za 5,2 milionu. S tím, že insolvenční správkyně měla soudem nařízeno dům zpeněžit za částku „v místě a čase obvyklou.“

To dlužník napadá: podle znaleckého posudku sice měl dům hodnotu 4,7 milionu - ovšem tento posudek pochází z roku 2020. Nadto Slapy jsou žádaná lokalita, oblíbená rekreační oblast Pražanů. Švelblův dům leží 200 metrů od golfového hřiště, na pláž nádrže je to odtud 400 metrů.

„Dnes jsou ceny téměř dvojnásobné. Vždyť Slapy jsou Slapy. Být to někde jinde na vesnici, nikoho by dům nezajímal,“ vysvětluje dlužníkův zmocněnec Kosina.

Insolvenční správkyně nikdy nezveřejnila konkrétní nabídky. V dokumentech založených v rejstříku sice tvrdí, že kupci přišli s nejvyšší cenou, avšak neexistují o tom žádné doklady.

Kvůli tomuto případu podal Švelblův zmocněnec Kosina trestní oznámení na policii. V něm i ve zveřejněných podáních k insolvenčnímu řízení naznačuje, že kupci mohou být jen bílí koně. A ve skutečnosti že má na dům spadeno správkyně.

„Člověk by si snad i myslel, že noví majitelé jsou jen nastrčené osoby,“ říká Kosina.

Realitní právník Fábry to popírá. „To je naprostý výmysl. Paní (z manželského páru kupujících) se ozvala přímo na inzerát. To opravdu vylučuju, naprosto,“ tvrdí Fábry.

Jeho žena správkyně pak do jednoho z podání k insolvenčnímu soudu napsala: „Ohrazuji se proti všem nařčením z porušení povinnosti či protiprávního jednání, tato vyjádření dlužníka důrazně odmítám a považuji je za poškození profesní a osobní cti.“

Věřitele vyplatili - a co teď?

Případ má ještě jednu podstatnou okolnost: když se v červenci Švelblova rodina o průšvihu s dluhy dozvěděla, poslala - jak už zaznělo - dlužnou částku insolvenční správkyni. Ta ale Švelblovu rodinu vyzvala, ať si peníze vezme zpět, protože dluhy chtěla zaplatit z právě prodaného domu.

Rodina odmítla a navrch vzala další peníze a zaplatila i jednotlivým konkrétním věřitelům. Bance, správě sociálního zabezpečení nebo zdravotní pojišťovně.

Když totiž dostanou věřitelé zaplaceny své pohledávky, podle zákona insolvence zaniká. A pakliže by býval Švelbl nikomu nedlužil, nebyl by důvod ani prodávat dům: kupci Švelblova domu by zkrátka dostali své peníze zpět.

Ve třicetidenní lhůtě, již má katastr na zapsání nového vlastníka, by se vše vrátilo do původního stavu - dům by zůstal Švelblovi, byť kupci domu by byli určitě rozzlobení, že o nemovitost na poslední chvíli přišli.

„Kupující ale přece dobře věděli, že jde o nemovitost z insolvence, a tudíž může nastat některá z variant předvídaných zákonem,“ říká zmocněnec Kosina.

Každopádně došlo k paradoxní situaci, kdy věřitelé jsou spokojeni, protože své peníze dostali. A zároveň má správkyně na účtu výnos z prodeje Švelblova domu, který by měla dát věřitelům. Ale ti už své nároky vzali oficiálně zpět.

Insolvenční soud ostatně už vydal usnesení, že dluhy vůči věřitelům jsou vyrovnané.

Přesto se správkyně dál v případu angažuje na straně kupujících, což je zaznamenané rovněž v insolvenčním rejstříku. Například sepsala nařízení, ať se Švelbl z domu do poloviny září vystěhuje. Byla s novými majiteli i přímo na Slapech a snažila se Švelbla přimět, ať jim dům úředně předá.

Do textu jsme doplnili vyjádření společnosti YD Home.

Reklama

Související témata:
Jana Fábry Payne
Zdeněk Švelbl
Peter Fábry (advokát)

Doporučované