Hlavní obsah

Zemanova „žena ve žlutém“ končí v Lánech

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

O Kateřině Rydlové se veřejnost poprvé dozvěděla z tohoto snímku z uzavřeného oddělení střešovické nemocnice, kde v září 2021 pobýval těžce nemocný Miloš Zeman.

Reklama

Vedoucí prezidentského zámku Lány Kateřina Rydlová dala výpověď. Do funkce ji dosadil bývalý ředitel Správy Pražského hradu Jan Novák. A to i přesto, že nesplňovala požadavky na vzdělání.

Článek

Rydlová vedla lánský zámek od loňského listopadu, tedy necelý rok. O jejím odchodu informoval jako první deník Blesk s tím, že Správu Pražského hradu opouští úplně.

„Já jsem podala výpověď v pátek a odcházím na svoji vlastní žádost, takže za tím vůbec nic nehledejte,“ uvedla Rydlová pro Seznam Zprávy.

Kateřina Rydlová se stala známější předloni na podzim, když se objevila na videu, které tehdy zveřejnil Pražský hrad.

V uzavřeném nemocničním pokoji podepisoval vážně nemocný prezident Miloš Zeman povolební svolání nové Sněmovny a mezi předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem, kancléřem Vratislavem Mynářem a prezidentovým tajemníkem Jaroslavem Hlinovským stála u postele veřejnosti zcela neznámá žena ve žlutém svetru. Ukázalo se, že je to Kateřina Rydlová, servisní pracovnice neboli hospodyně lánského zámku.

Rok nato „žena ve žlutém“ povýšila do funkce vedoucí Oddělení provozu zámku Lány. Jak informovaly Seznam Zprávy, stalo se tak i přesto, že nesplňovala kvalifikační požadavky. Do funkce ji dosadil tehdejší šéf Správy Pražského hradu Jan Novák.

Jak uvedl Hrad v odpovědi podle informačního zákona, na zmíněný vedoucí post v desáté platové třídě je požadováno vysokoškolské vzdělání. A to Kateřina Rydlová nemá. Vedení správy Hradu jí udělilo výjimku.

Podle zdrojů Seznam Zpráv má Kateřina Rydlová dokončenou pouze základní školu. Nepřímo to v dubnu Seznam Zprávám potvrdil i bývalý ředitel Správy Pražského hradu Jan Novák. Na otázku, proč ji do funkce jmenoval, přestože má jen základní vzdělání, odpověděl, že „formální vzdělání, jak se ukázalo, není zárukou kvalitní práce“.

„Paní Rydlovou jsem do funkce vedoucí provozu zámku Lány jmenoval po důkladné úvaze a na základě 17 let, které v Lánech odsloužila,“ odepsal v SMS Seznam Zprávám Novák.

Blízká prezidentu Zemanovi

Než se stala vedoucí zámku, popsaly zdroje Seznam Zpráv její náplň práce tak, že uklízela v pokojích prezidenta Zemana nebo mu třeba chystala oblečení.

Dostala se tak do blízkosti tehdejší hlavy státu a prezident si ji údajně oblíbil. „Samozřejmě k panu prezidentovi jsem měla blízko, to nepopírám,“ řekla Seznam Zprávám na jaře Rydlová.

Foto: Twitter / Jiří Ovčáček, Seznam Zprávy

Kateřina Rydlová v Novém Veselí v létě 2021 po boku Miloše Zemana.

Po boku Miloše Zemana se ale objevila už dříve. V létě 2021 s ním společně s jeho ochrankou vyjela do Nového Veselí, kde prezident jako každý rok brázdil vody místního rybníka v nafukovacím člunu. Dokládá to fotografie, kterou tehdy zveřejnil Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Fotograf Seznam Zpráv pak krátce po přestěhování bývalého prezidenta do nové vily v Lánech Rydlovou zachytil i tam.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Kateřina Rydlová před vilou bývalého prezidenta Miloše Zemana.

„První den, když se přestěhoval, jsem tam vezla sestřičky a druhý den jsem mu vezla nějaké osobní věci, které tady po něm zůstaly,“ vysvětlila začátkem dubna důvod svých návštěv u exprezidenta vedoucí lánského zámku Kateřina Rydlová.

Reklama

Doporučované