Hlavní obsah

Deset let jsou ve vězení. Tvrdí, že neprávem. Teď jim svitla nová naděje

Foto: Seznam Zprávy

Maroš Straňák (vlevo) a David Šimon v kuřimské věznici.

Reklama

Státní zastupitelství se zabývá informacemi, které přinesl podcast Seznam Zpráv Slopné: Kdo je vrah? Žalobkyně prověřuje výpovědi bratranců, kteří tvrdili, že se jim jeden z odsouzených přiznal. Obhájci požádali o obnovu řízení.

Článek

Investigativní podcastová série Seznam Zpráv Slopné: Kdo je vrah? přinesla minulý týden klíčová zjištění týkající se výpovědí dvou korunních svědků v případu brutální vraždy seniora v obci Slopné na Zlínsku.

Bratranci Milan a Ludvík Rakašové téměř před deseti lety u soudu uvedli, že se jim jeden z později odsouzených – Maroš Straňák – k vraždě důchodce přiznal ve vazbě. Především na základě jejich výpovědí soudy Straňáka a Davida Šimona odsoudily k výjimečným trestům.

Při rozhovoru s reportérkami ale Ludvík Rakaš zásadním způsobem otočil a řekl, že se mu Straňák k vraždě nikdy nepřiznal, ale naopak ji popíral. Doplnil rovněž, že výměnou za své svědectví dostal nabídku nižšího trestu. Dřívější propuštění mu měl slibovat Milanův advokát. Milan Rakaš po své výpovědi už do vězení nikdy nenastoupil, přestože měl sedět ještě víc než tři roky.

Na základě toho, co Seznam Zprávy publikovaly se výpověďmi bratranců a okolnostmi vzniku jejich svědectví zabývá Okresní státní zastupitelství v Karviné. „Ta věc se prověřuje, nemohu podávat jakékoli informace,“ řekla redakci žalobkyně Gabriela Slavíková.

Poslechněte si předchozí díly podcastové série:

  • První díl o vraždě, která se v obci Slopné v roce 2011 odehrála
  • Druhý díl o odsouzených Maroši Straňákovi a Davidu Šimonovi
  • Třetí díl o pachových stopách, které byly jedním z klíčových důkazů
  • Čtvrtý díl o klíčovém svědectví dvou bratranců
  • Pátý díl o DNA slovenského bezdomovce na zakrvácené kukle
  • Šestý díl o napojení zavražděného seniora na slovenské mafiány

Informace zveřejněné ve čtvrtém díle podcastu považují advokáti odsouzených za zlomové – proto podali žádost o obnovu řízení. Obhájce Davida Šimona Robert Cholenský je přesvědčený, že rozhovory, které reportérky s korunními svědky pořídily, přinášejí nové skutečnosti a také poukazují na nevěrohodnost obou mužů.

„Podle mě to už nemůže dopadnout jinak, než že soud bratrance Rakaše vyhodnotí jako naprosto nevěrohodné. Potom už z důkazů proti Straňákovi a Šimonovi nezbyde nic. Protože metoda pachové identifikace je krajně nespolehlivá,“ řekl Cholenský.

Právě pachové stopy jsou vedle výpovědí Rakašů druhým důkazem proti odsouzeným. Jen na jejich základě ale české soudy odsuzovat nesmějí.

Cholenský žádost o obnovu procesu poslal na zlínský soud už před víc než měsícem. Učinil tak hned poté, co se o změně výpovědi korunního svědka Ludvíka Rakaše od reportérek dozvěděl.

Foto: Seznam Zprávy

Advokát Cholenský v žádosti o obnovu procesu popisuje závažnost nahrávek reportérek. Začerněno je nové příjmení Ludvíka Rakaše.

Obnovu podle zákona musí řešit ten soud, který celý proces vedl – tedy soud zlínský. Podle nových pravidel ale žádost o obnovu již nemůže rozhodovat soudce, který pachatele původně nepravomocně odsoudil – v případě vraždy ve Slopném Radomír Koudela.

Řízení o obnovu procesu se původně ujala zlínská soudkyně Iveta Šperlichová, která krátce po podání návrhu vyzvala redaktorky Adélu Jelínkovou a Christine Havranovou ke svědecké výpovědi před zlínským soudem.

Foto: Seznam Zprávy

Soudkyně reportérky předvolala na začátek listopadu, z jednání se ale později sama vyloučila.

Advokát Cholenský ale zažádal o její vyloučení se z procesu. „V jiném případu na mě podala nedůvodnou stížnost na Advokátní komoru a poté se sama z kauzy, vzhledem k postupu vůči mně, vyloučila. A já si nemyslím, že by se něco měnilo. Byla vůči mně podjatá jednou, je i nyní,“ argumentoval Cholenský.

Soudkyně Šperlichová se na konci října skutečně z řízení vyloučila. U kterého soudce nakonec případ skončí, zatím není jasné.

„Nestandardní praktiky“

V pondělí podal žádost na obnovu procesu i obhájce Maroše Straňáka – Josef Bartončík. Ten Straňáka zastupuje pro bono, tedy zdarma.

„Případ mě velmi zaujal. Mám pocit, že se klient bez své viny nachází někde, kde by se nacházet neměl,“ odůvodnil svou aktivitu v případu Bartončík. V návrhu například píše:

Foto: Seznam Zprávy

Rozhovory s bratranci Rakašovými považují Straňák s advokátem Bartončíkem za zásadní a argumentují jimi v žádosti o obnovu řízení.

V návrhu například píše Straňákovým jménem: „Svědek Milan Rakaš měl uvést nestandardní praktiky, jež vůči němu užily orgány činné v trestním řízení za účelem toho, aby jej přesvědčily k přinejmenším nepravdivé výpovědi, týkající se mého údajného doznání ve věznici.“

Naráží přitom na slova Milana Rakaše o tom, že mu policisté a žalobce při jeho první výpovědi řekli, že na odsouzené „mají veškeré důkazy, nemohou je ale použít“.

Cholenský i Bartončík napomohli odhalit dva justiční omyly, kterých se v posledních letech dopustil právě zlínský krajský soud.

Robert Cholenský vyhrál případ Michala Šnajdra, kterého soud původně odsoudil na deset let za únos, který ale nespáchal. Ve věznici si odseděl čtrnáct měsíců.

Josefu Bartončíkovi a jeho bratru Michaelovi se zase povedlo z vězení dostat Martina Skalického a Miloše Zezulu, jež advokátní kancelář zastupovala. Muže soud v roce 2019 poslal na pět a osm let za mříže za ozbrojenou loupež. Učinil tak ale pouze na základě pochybných pachových stop – a muže musel po dvou letech propustit.

Výpovědi bratranců Rakašových ale ani zdaleka nejsou poslední nesrovnalostí, která kauzu vraždy ve Slopném provází. Jak se tajila totožnost muže, jemuž patřila DNA na kukle použité na místě činu, před obhájci i vrchním soudem? A čí vlastně byla?

Poslouchejte už tento pátek 17. listopadu v páté epizodě investigativní série Slopné: Kdo je vrah? Najdete ji v podcastu 5:59.

Podcastová série Slopné: Kdo je vrah?

Foto: Seznam Zprávy

Investigativní série Seznam Zpráv a podcastu 5:59.

Reportérka Adéla Jelínková a fotografka Christine Havranová víc než rok pátraly po okolnostech vraždy, která se odehrála v roce 2011 v obci Slopné na Zlínsku. Soud poslal za brutální ubití staršího muže do vězení dva mladíky, kteří i po 11 letech za mřížemi stále tvrdí, že jsou nevinní. Oba dostali výjimečné tresty v délce přes 20 let.

Autorky podcastu mluvily s vyšetřovateli případu, s odsouzenými Marošem Straňákem a Davidem Šimonem i svědky. Především ale přicházejí s novými důkazy a vyvracejí některá původní svědectví – což zásadním způsobem mění pohled na případ vraždy ve Slopném tak, jak jej předkládali právě kriminalisté, žalobce nebo soudy.

Příběh navíc v detailech přináší mrazivé souvislosti o českém justičním systému. Odpykávají si trest za vraždu ve vězení skutečně ti praví pachatelé?

Šestidílná investigativní série Slopné: Kdo je vrah? vyšla v podcastu 5:59. Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a v dalších podcastových aplikacích. Podcast 5:59 můžete sledovat na síti X nebo na instagramu.

Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované