Hlavní obsah
Online

Poslechněte si záznam koncertu z Václavského náměstí

Celým Koncertem pro budoucnost provází komentátor Seznam Zpráv Jindřich Šídlo a herečka Tereza Dočkalová. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Prioritou do budoucna nemá být jen blahobyt, ale také udržitelnost a začleňování. To bylo hlavní motto letošního, svátečního Koncertu pro budoucnost z pražského Václavského náměstí.

Článek

Silné osobnosti české hudební scény jako například Buty, Aneta Langerová, Barbora Poláková a Vladimir 518. A výrazní řečníci, jako jsou architektka Eva Jiřičná, kněz a filozof Tomáš Halík, spoluzakladatel Občanského fóra Ivan Gabal, herec Jan Cina, polární bioložka Marie Šabacká nebo odbornice na Blízký východ Irena Kalhousová a další.

To byly hlavní hvězdy letošního Koncertu pro budoucnost, který moderoval Jindřich Šídlo, komentátor a autor satirického pořadu Šťastné pondělí na Seznam Zprávách, a herečka Tereza Dočkalová.

Letošním tématem sváteční akce bylo zkoumání vztahu mezi člověkem, přírodou a strojem.

Co se během koncertu odehrálo, jsme zaznamenali v online reportáži:

  • Hello Marcel na rozloučenou

    Poslední část programu začal rapper Vladimir 518 z legendární skupiny PSH, kterému DJe dělal Sifon z další známé skupiny WWW.

    Po jejich drsném vystoupení přišla s projevem influencerka Johana Bázlerová, která svým 188 tisícům sledujících zprostředkovává zprávy ze světa. Ta promluvila mimo jiné o tom, jak „ostudný“ je podle ní stav České republiky vzhledem ke genderové rovnosti. Zdůrazňovala nedostatečné zastoupení žen ve vedoucích pozicích jak v politice, tak i ve firmách.

    O poslední hudební číslo večera se pak postaralo duo Hello Marcel. Na rozloučenou roztančilo diváky svými disco rytmy a úsměvnými texty zanechalo krásnou vzpomínku na závěr večera.

  • Totalita je tu zas?

    Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší, autoři podcastu Seznam Zpráv Vlevo dole, přišli glosovat varování před novou totalitou, o níž v posledních dnech mluví politici hnutí ANO. Připomněli, že má mnoho podob:

    „Zelená totalita. To je ten šílený diktát z Bruselu, odkud vám říkají, jakými auty máte jezdit a že si už nesmíte doma zatopit vyjetým olejem v pet lahví,“ popisoval Dolejší, na což si Stuchlíková přisadila s ještě horší totalitou.

    „Jak jmenoval jeden nejmenovaný předseda politické strany, hrozí genderová totalita, kdy muži mají vypadat jako ženy a ženy jako muži,“ vysvětlovala Stuchlíková. Jejího kolegu ale nejvíce zranilo, že by muži už nemohli nosit účes Jaromíra Jágra neboli „vpředu byznys, vzadu party“.

    Strašení, že koalice několika stran ovládla Sněmovnu, Senát, a dokonce i prezidenta, nakonec uklidnil náčelník generálního štábu Karel Řehka.

    „Vzpomínáme na minulost. Je ale potřeba si připomínat výzvy, kterým čelíme dnes a budeme i zítra. Svoboda je křehká, není automatická a není napořád. Pokud chceme svobodnou společnost i pro svoje děti, musíme ji bránit,“ uvedl ve videu.

  • Kapela Buty přes technické problémy zahrála

    Po Karlu Schwarzenbergovi se ale také vzpomínalo na Danu Němcovou, prominentní kritičku a disidentku komunistického režimu. K divákům i promluvila z archivního videa.

    Z vážné a dojemné nálady diváky vytrhla legendární kapela Buty. Velká očekávání ještě zvyšovalo delší čekaní na to, až se vyřeší problémy, které nastaly s technikou.

  • Všichni mu říkali kníže, ale on sloužil

    Pomyslným předskokanem jedné z hlavních hvězd večera byla kapela Pilot. Ta odstartovala svoje vystoupení písní Posíláme klíčenku, kterou napsali přímo o 17. listopadu a o tom, jak spolu už lidé nemluví. Poté, co dohráli, nastala delší pauza, během které fanoušci začali skandovat. Do bujarého křiku svého jména vstoupila Aneta Langerová se svou kytarou, na kterou hned začala hrát Moje voda živá. Tu doplňoval pěvecký sbor mladých zpěváků.

    Poté na podium přišel Jindřich Šídlo a uvedl videozdravici bývalého velvyslance Ukrajiny Jevhena Petrovyče Perebyjnise. Podle něj sametová revoluce a její odkaz mají dosah za hranice České republiky. Tvrdil, že právě její vliv inspiroval Ukrajince během oranžové revoluce v roce 2004 a revoluce důstojnosti v roce 2013.

    „Za čtyři dny oslavíme Den důstojnosti a svobody věnovaný revolucím. Můžeme tak říct, že pokračujeme v boji, který jste začali,“ uvedl bývalý velvyslanec. „Proti nám všem, lidem dobré vůle, osa zla v čele s Putinovým Ruskem. Jeho cílem je zničit naši svobodu a demokracii. Zničit nás všechny… Ukrajinci dnes nasazují životy, aby agresora zastavili a aby na Václavském náměstí už nikdy nebyly ruské okupační tanky.“

    Po jeho vzkazu se Václavským náměstím rozezněla stání hymna v podání Vi Tranové. Moderátoři plánovali hned po jejím skončení zavzpomínat a uctít památku nedávno zemřelého Karla Schwarzenberga. Tuto emotivní chvíli ale narušil pokřikující muž z publika. Toho ale Jindřich Šídlo rázem usměrnil, aby mohl na podiu přivítat Františka Kinského, strýce Karla Schwarzenberga.

    „Všichni mu říkali kníže, ale on sloužil. Sloužil rád a na mnoha postech,“ řekl o svém synovci.

    Poté už následovalo tradiční cinkání klíči a dnes již druhá Modlitba pro Martu. Tentokrát se jí ujal slovenský zpěvák a tanečník Adam Pavlovčin neboli Adonxs.

  • Inkluzivnější diskuze pomůže naplnit přísliby sametové revoluce

    Zakladatel a ředitel divadla Ungelt, kde vystupovala Marta Kubišová a které rád navštěvoval Václav Havel, promluvil za iniciativu Jsme fér, která bojuje za práva sexuálních menšin. Během svého projevu zavzpomínal na „nedůstojný život“ v minulém režimu, kdy queer komunita byla karikována a odsuzována. Plynule navázal na dnešní reálie, kdy podle něj stále nebylo dosaženo ideálu svobody 17. listopadu a stejnopohlavní sňatky nejsou legální.

    „Před 34 lety tady hřměla slova, už je to tady, svoboda, demokracie a stejná práva pro všechny. Ať se stanou skutkem a já své životní finále prožiju ve svobodné a demokratické České republice,“ zakončil svůj projev.

    Umělce vystřídal akademik. Ondřej Kolínský, analytik AMO, mluvil zejména o příliš konzervativních řešeních klimatické změny. O globálním oteplování ale mluvil spíše jako o možné příležitosti. Podle něj by zelená transformace mohla napravit nespravedlnosti minulosti, které se zejména projevují v uhelných regionech.

    „Odborníci často říkají, že máte poslouchat vědu a nás. V klimatických politikách je ale velká shoda na tom, že je třeba poslouchat se navzájem. Potřebujeme spolu mluvit a potřebujeme více demokracie… Inkluzivnější diskuze nám může pomoct naplnit přísliby sametové revoluce,“ uvedl Kolínský.

  • Rozdělená společnost

    Jan Cina, herec, tanečník, zpěvák, dnes ovšem v roli řečníka promluvil o tom, že je potřeba být citlivý a nebát se svých emocí. Podle něj se citem dá předejít válkám.

    Poté, co skončil svůj projev, se ale hned vrátil. Tentokrát v doprovodu zpěvačky Barbory Polákové. Ke zklamání pár fanoušků, kteří se pokoušeli vykřičet její největší hit, písnička Nafraněná dnes nezazněla. Namísto toho ale společně s Cinou zazpívali novou písničku, kterou společně složili.

    Rozdělená společnost – téma, které se opakovaně průběhem večera objevovalo v proslovech řečníků, se dostalo i do slov Barbory Polákové. Ta o tom napsala celou píseň, která nejednoho diváka dojala.

  • Vrací se špatná nálada

    Polární bioložka Marie Šabacká mluvila o „jedné z nejlépe testovaných hypotéz ve vědě“. Klimatická krize podle ní Čechy a Češky zasáhla teprve, až když zjistili, že kvůli změně teplotních podmínek je v ohrožení chmel. Podle ní je ale klimatická krize i možnost změnit svět k lepšímu. Cestou k tomu může být i obnovitelná energetika.

    Hned po ní vystoupila odbornice na Izrael a Blízký východ Irena Kalhousová. Podle ní v Česku opět panuje špatná nálada. Ve svém proslovu zmínila rozdělenou společnost a pomalý pokrok České republiky. Zároveň si myslí, že jsou zde lidé solidární. Podle ní neexistuje místo na světě, kde by se Židé mohli v dnešní době cítit tak bezpečně jako v Čechách.

    Další vystupující na programu byl Mirek Kemel a jeho kapela. Ten si zavzpomínal na to, že sám před 34 lety byl na Národní třídě, a proto je pro něj možnost hrát na Václavském náměstí 17. listopadu o to důležitější.

  • Orozovič a Langerová zpívali společně

    Foto: ČTK

    Herec a zpěvák Igor Orozovič a zpěvačka Aneta Langerová.

  • Nejen výzvy, které klade demokracie

    Novinářka, moderátorka a aktivistka Alica Sigmund Heráková si vzala za své zastupovat hlas nejpočetnější etnické menšiny v České republice. Autorka tvůrčí platformy podporující romské tvůrce v audiovizi ve svém projevu zdůrazňovala, že Romové žijí stejný „příběh o cestě k demokracii, o cestě demokracií“. Snažila se Václavskému náměstí ukázat, jaké to je být Romem v české společnosti. Krom výzev, které klade demokracie, Romové a Romky čelí celé řadě diskriminací a rasismu.

    „Jak slavit svobodu, když její součástí je diskriminace? Často systémová. Jak věřit příběhu o možnostech, když víme, že vymahatelnost práva je u Romů nižší? Jak hledat svoje místo ve společnosti a jak ukázat, že jsem pro ni platná, přestože to od malička vypadá, že je to naopak?“ ptala se.

    Po projevu vystoupila herečka Bára Hrzánová se svou kapelou Bachtale Apsa. Ti roztančili lidi do rytmu romské hudby. V jejich repertoáru se objevily jak tradiční romské písně, tak jejich autorská tvorba.

  • Putin, Hitler naší doby

    Poté, co centrum Prahy rozduněla kapela Dunaj, se davu pro změnu dostalo duchovního obohacení. Filozof, sociolog a katolický kněz Tomáš Halík totiž apeloval na mladou generaci, aby bránila svobodu. Vyzval ji, ať nedovolí, aby Česko skončilo tam, kde je dnes Maďarsko.

    „V tento den velikého svátku svobody vzpomínáme na lidi, kteří řekli statečné ne nacistické i komunistické diktatuře… Dnes ti, kteří nazývají tuto dobu té těžko získané svobody novou totalitou, nám lžou a urážejí všechny ty oběti obou totalit,“ uvedl.

    Halík se zmínil i o válce na Ukrajině. Nazval ruského prezidenta Vladimira Putina „Hitlerem naší doby“.

    „Postupuje podle osvědčeného receptu, který známe od Hitlera. Nejprve zabrat hraniční území s jazykovými menšinami, poté celou zemi, a pokud svět bude mlčet a dále si myslet, že se diktátorům má ustupovat, tak prostě půjdou dál. Tuto agresi je třeba zastavit,“ řekl a zdůraznil, že je také důležité bojovat s dezinformacemi a jejich šiřiteli, jsou podle něj „sebevraždou naší demokracie“.

    Krátce po tomto silném projevu se moderátoři spojili s připomínkovou akcí v Brně na náměstí Svobody následovanou vystoupením Sofiana Medjmedje.

  • Ať mír dál zůstává s touto krajinou

    Po doznění kytar hudebníků z uskupení Lipo přišla na řadu legendární píseň Modlitba pro Martu. Skladbu, která k 17. listopadu neodmyslitelně patří, společně s nahrávkou Marty Kubišové zpívalo celé Václavské náměstí.

  • Jsme odpovědní za to, co se tady děje

    Po vystoupení zpěváka a herce se srbskými kořeny Igora Orozoviče přišel na scénu první řečník. Tím byl spoluzakladatel Občanského fóra sociolog Ivan Gabal.

    „Nikdy v moderní historii jsme si nevládli tak dlouho sami bez toho, aniž by nám někdo říkal, co máme dělat. Takže jsme odpovědní za to, co se tady děje. V dobrém a špatném,“ uvedl Gabal. Ve svém projevu také zmínil, že je důležité budovat dialog mezi znepřátelenými politickými tábory.

    „Pojďme to dělat znovu vážně a pojďme hledat shodu… Pokud se nám to povede, tak se tu za šest let znovu sejdeme a připomeneme si, že máme demokracii už stejně dlouho jako jsme měli komunismus,“ zakončil svůj projev .

    Po něm vystoupila architektka Eva Jiřičná. Ta ve své řeči tematizovala touhu svobody během období totality a boj za ni.

  • Začínáme!

    Koncert pro budoucnost na Václavském náměstí uvedla moderátorská dvojce Tereza Dočkalová a Jindřich Šídlo. Ve svém úvodním slovu zmínili letošní téma festivalu, které naráží na spojení přírody a člověka, ale i stále pokračující válku na Ukrajině.

    Hned po nich hudební program akce odstartoval Igor Orozovič, který mimo jiné zazpíval píseň věnovanou lékařům, kteří bojovali s epidemií covidu-19.

Reklama

Hlavní zprávy