Hlavní obsah

Nebyla to vražda, míní soudce o smrti Roma v Brně. Obviněný je venku z vazby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Pietní místo u Brněnské přehrady, kde došlo v červnu ke smrtelnému pobodání romského mladíka.

Reklama

aktualizováno •

Sedmatřicetiletý cizinec, kterého policisté obvinili z červnové vraždy u Brněnské přehrady, bude stíhaný na svobodě. Soudce se neztotožnil s právní kvalifikací činu.

Článek

O propuštění cizince z vazby ve čtvrtek rozhodl Krajský soud v Brně. Sedmatřicetiletý muž podle policistů v červnu poblíž tramvajové zastávky Přístaviště pobodal dva lidi, jeden z nich po několika hodinách zemřel.

Že je cizinec na svobodě, potvrdil mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma. „Mohu pouze potvrdit, že byl obviněný propuštěný z vazby. Jednání bylo neveřejné, státní zástupce tam ani nebyl,“ sdělil pro Seznam Zprávy.

Informaci jako první přinesl Brnenskydenik.cz. O propuštění z vazby rozhodl už 24. července brněnský městský soud. „Proti tomuto rozhodnutí ale podal státní zástupce  stížnost,“ uvedla mluvčí Městského soudu v Brně Petra Láníčková.

Krajský soud v Brně však minulý týden rozhodnutí městského soudu potvrdil.

„Teprve vzniká písemné vyhotovení odůvodnění. Vzhledem k tomu nemůžu nic bližšího sdělovat, detaily neznám. Nyní mám k dispozici pouze protokol, v němž se důvody propuštění neuvádí,“ uvedla mluvčí Krajského soudu v Brně Klára Belkovová.

Městský soud uvedl, že podle jeho názoru byly významně oslabeny materiální podmínky vazby. Jednou z obecných materiálních podmínek například je, aby vazba byla adekvátní s ohledem na veškeré okolnosti případu.

Vražda? Soudce nesouhlasí

Muž sice zůstává obviněný z vraždy, soudce však kvalifikaci vnímá jinak. „Soudce rozhodující v přípravném řízení o vazbě se však s právní kvalifikací, pro kterou bylo zahájeno trestní stíhání obviněného, neztotožnil,“ řekla Láníčková. Rozhodující soudce v této fázi řízení ale není oprávněný trestný čin překvalifikovat, to přísluší orgánům činným v přípravném řízení.

Vazbu nahradí dohled probačního úředníka a písemný slib obviněného, že se nedopustí trestné činnosti, na vyzvání se dostaví k soudu, státnímu zástupci nebo k policejnímu orgánu a vždy předem oznámí vzdálení se z místa pobytu.

„Důvody vazby i nadále trvají, došlo však k jejich zmírnění, kdy byla vazba nahrazena právě těmito zárukami,“ vysvětlila Láníčková.

Emoce mezi Romy

Případ má od počátku citlivý národnostní kontext. Ač to policisté oficiálně nepotvrdili, podle několika zdrojů útočil muž ukrajinské národnosti, zemřel romský mladík.

Aktuální informace opět vyvolala nespokojenost v romské komunitě. Třeba na facebookové stránce iniciativy Brno tým se čtyřmi tisíci fanoušků se množí negativní reakce na rozhodnutí.

Pro server Romea.cz hodnotí rozhodnutí negativně novinář a spisovatel Patrik Banga.

„Za mě to je pomyslné plivnutí do obličeje rodině oběti, která čekala nějakou elementární spravedlnost. Plivnutí do obličeje všem těm, kdo rodině pomáhal. A plivnutí na celou romskou komunitu, která netrpělivě čekala na to, jak se s případem soudy popasují. A až teď bude nějaký člověk vyprávět na Facebooku, že Ukrajincům projde každý trestný čin, protože je stát chrání, nedivte se. I když to je blbost, lidé tomu budou věřit. Teď totiž budou mít i extremisté to správné střelivo, které bude brnkat na zvlášť citlivou notu. S razítkem soudu,“ uvedl Patrik Banga.

Událost z 10. června letošního roku vyvolala v Brně nepokoje. Zabitým mužem byl mladý Rom, útočníkem podle nepotvrzených informací Ukrajinec. Záhy po mladíkově smrti se částí romské komunity začala šířit nenávist vůči Ukrajincům.

Reklama

Doporučované