Hlavní obsah

Pavel: Konec Vohralíkové nepředstavuje personální zemětřesení na Hradě

Foto: @prezidentpavel, Seznam Zprávy

Prezident Petr Pavel na půdě OSN.

Reklama

V rozhovoru pro Radiožurnál prezident Petr Pavel mluvil například o konci Jany Vohralíkové v čele hradní kanceláře. Šlo podle něj o standardní a civilizovanou výměnu. Vládu vybízí k další konsolidaci veřejných financí.

Článek

Prezident Petr Pavel v pondělí odpoledne v rozhovoru pro Český rozhlas – Radiožurnál mluvil o odchodu Jany Vohralíkové z čela hradní kanceláře, o potřebě pokračovat v konsolidaci veřejných financí a také o případné další kandidatuře.

Jak Pavel uvedl, konec Vohralíkové v čele kanceláře nepředstavuje žádné zemětřesení, jde podle něj o standardní a civilizovanou výměnu. S končicí Vohralíkovou se údajně dohodli, že bude novému kancléři Milanu Vašinovi v přechodném období plně k dispozici, aby se zachovala kontinuita. V rozhovoru opět bývalé kancléřce poděkoval. „Odvedla obrovský kus práce v konsolidačním období po minulém vedení Hradu,“ řekl.

O jejím nástupci sdělil, že je to respektovaný manažer, který má díky svým zkušenostem přesah i do akademické oblasti a má dobrou pověst. Na otázku moderátora Radiožurnálu, zda Vašinovo jmenování souvisí s jeho napojením na sponzory Pavlovy prezidentské kampaně skrze Aspen Institute, odpověděl, že vztah volbu nijak neovlivnil. Podle prezidenta jsou to všechno lidé, kteří chtějí pro tuto zemi to nejlepší, a proto se jimi obklopuje. „Rozšiřují portfolio názoru, ze kterého si sestavuji vlastní názor,“ řekl Pavel.

V rozhovoru hovořil také o prošetřování působení bývalého kancléře Vratislava Mynáře a Martina Nejedlého na Hradě. Hrad stále čeká na závěrečnou zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), jejíž závěry plánuje prezident zveřejnit a vyvodit z ní důsledky. Upozornil také, že kromě NKÚ působení Mynáře a Nejedlého na Hradě vyšetřuje také policie, která bude mít své závěry.

V další části rozhovoru mluvil o své pozici mezi vládou a opozicí. Odmítl opoziční označení „prezident vládní koalice“. Podle něj je k vládě kritický, když si to situace vyžaduje, ale zároveň po něm nikdo nemůže chtít, aby vetoval vše, co vláda předloží. „Zákony, které považuji za potřebné, nevetuji, i když se v nich objeví drobnosti, se kterými nesouhlasím,“ vysvětlil Pavel svou pozici.

V takovém případě je podle něj důležité vést diskuzi. Rád by pomohl moderaci politické debaty mezi vládou a opozicí. Příležitostí pro nalezení průniku mezi vládou a opozicí je podle něj schválení rozpočtu na příští rok. Zdůraznil, že je důležité, aby pokračovala konsolidace veřejných financí.

Nevyhnul se ani svojí případné kandidatuře v dalších prezidentských volbách. „Pět let je dlouhá doba, co bude dál, budu řešit až krátce před termínem,“ řekl Pavel. Během zbývajících let na Hradě se chce maximálně věnovat svým povinnostem.

Reklama

Doporučované