Hlavní obsah

Část Čech zasáhly extrémní bouřky, v Praze i stanové městečko pro uprchlíky

Foto: Chaloupka Miroslav, ČTK

Silný vítr strhl plechovou střechu z obytného domu a poškodil několik aut v Šimerově ulici v Plzni na Borech, 21. května 2022 Plzeň.

Reklama

aktualizováno •

Bouřky, které se v noci přehnaly přes Česko, provázel vítr přes 100 kilometrů v hodině.

Článek

Přes část Česka v pátek večer rychle přešly velmi silné až extrémní bouřky s přívalovými srážkami, silným nárazovým větrem a krupobitím. Hasiči vyjížděli k desítkám případům, hlavně k popadaným stromům na železnicích a silnicích.

Nejsilnější poryv naměřili meteorologové na stanici Plzeň-Mikulka, kde foukalo rychlostí až 125 kilometrů v hodině. „Podle miskového anemometru stanice to bylo dokonce přes 130 km/h,“ uvádí Český hydrometeorologický ústav.

Poryvy větru o rychlosti vyšší než 100 kilometrů za hodinu ale zaznamenaly i některé stanice více na východ. Například v Neumětelech na Berounsku foukalo rychlostí až 111 kilometrů v hodině.

+7

Bouře zasáhla uprchlické stanové městečko

V Praze pomáhali i ve stanovém městečku pro uprchlíky v pražské Troji, kde bouře poškodila několik stanů a oplocení.

„Uprchlíci byli ihned přesunuti do dvou evakuačních autobusů,“ uvedl vrchní komisař pražských hasičů Martin Kavka.

Několik jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů s personálem tábora podle něj ihned zahájilo odstraňování následků a v táboře se rychle povedlo obnovit podmínky nouzového přístřeší. „Ve 2:00 byl provoz tábora plně obnoven a uprchlíci byli uloženi na lehátka,“ doplnil Kafka.

Stanovým městečkem pro ukrajinské uprchlíky v pražské Troji prošlo za necelý týden jeho provozu ke čtvrtku 250 lidí. Kapacita centra je 150 lůžek a má sloužit zejména pro romské uprchlíky, kteří jsou na Hlavním nádraží. V Troji by měli pobývat, než se rozhodne, zda mají nárok na víza dočasné ochrany.

Jak postupovala bouře

Z kraje noci měli hasiči nejvíce práce na západě Čech. Před půlnocí se bouřky přesunuly na střední a jižní Moravu. Silný vítr zkomplikoval železniční dopravu, kvůli popadaným stromům byl přerušen provoz i na několika hlavních tratích v Plzeňském, Karlovarském či Středočeském kraji.

Bouřka dočasně omezila také provoz na ploše Letiště Václava Havla v pražské Ruzyni.

„Podle standardních postupů musíme kvůli bezpečnosti zaměstnanců i cestujících pozastavit činnosti na ploše. Cestující tak mohou čekat na nástup i výstup z letadla, následně pak na svá zavazadla,“ informovalo večer letiště na twitteru.

Kolem 22:00 letiště obnovilo běžný provoz, tři lety musely přistát na jiném letišti.

Pražští hasiči od 21:00 do 2:00 zasahovali u více než 70 událostí spojených s bouřkou a silnějším větrem.

Nejsilněji bouřky zasáhly Plzeňský a Karlovarský kraj, hasiči evidovali desítky případů, hlavně popadaných stromů.

Ve Františkových Lázních strom spadl na osobní auto a zranil jednoho člověka.

Na Karlovarsku padaly velké kroupy, podle předběžného hodnocení meteorologů měly zřejmě průměr i kolem dvou centimetrů. „Nemůžeme ale právě tam vyloučit lokálně i přítomnost větších krup,“ uvedl ČHMÚ na facebooku.

Pád stromů na osobní vůz, tentokrát bez zranění, hlásili hasiči v Královéhradeckém kraji. „Od pátečních 22:00 do dnešního rána jsme měli 124 výjezdů. Hasiči především odstraňovali stromy popadané na silnice,“ řekla jejich mluvčí Martina Götzová. „Nejvíce hasiči zasahovali na Náchodsku, kde měli téměř 40 výjezdů.“

V Dobrušce spadl strom na jedoucí auto a u Vamberka řidič auta narazil do spadlého stromu. Obě nehody se obešly bez zranění.

V Semonicích u Jaroměře blesk zapálil strom a v Libřicích na Hradecku od spadlých drátů elektrického vedení hořela tráva.

Hasiči na severu Čech vyjížděli v pátek večer a dnes v noci kvůli silným bouřkám k více než 96 událostem. Odstraňovali hlavně spadané stromy přes komunikace a železniční tratě. Nejvíce hasiči vyjížděli na Lounsko, Litoměřicko a Českolipsko.

Podle dat od meteorologů při bouřce byly v té době nejvydatnější srážky v kraji v Jizerských horách, napršelo tam až 17 litrů na metr čtvereční.

Kvůli popadaným stromům na koleje či trakční vedení se večer zastavil železniční provoz na několika hlavních i regionálních tratích hlavně v západních, středních a jižních Čechách. Z hlavních tratí vlaky nejezdily v úseku mezi Plzní a Chebem, Plzní a Klatovy nebo mezi pražskou Uhříněvsí a Strančicemi na koridoru do Benešova a Českých Budějovic.

Reklama

Doporučované