Hlavní obsah

Blíží se další zatmění Měsíce. Kdy nastane a jak ho pozorovat?

Foto: Unsplash, Seznam Zprávy

Letos 28. října bude Měsíc zřejmě zakrytý o trochu méně. Ilustrační fotografie.

Reklama

V sobotu 28. října se setkávají tři důležité události. Vedle státního svátku je to končící letní čas a také částečné zatmění Měsíce. K atraktivnímu nebeskému úkazu nabízejí Seznam Zprávy vše podstatné v otázkách a odpovědích.

Článek

Kdy bude zatmění?

Částečné zatmění Měsíce nastane 28. října pozdě večer. Při dobrém počasí bude nejlépe pozorovatelné v době od 21:35 do 22:52. Do maximální fáze se dostane ve 22:14.

Polostínová fáze, která zatmění těsně předchází a poté i následuje, přitom začne už asi ve 20 hodin a skončí půl hodiny po půlnoci.

Zatmění si tak bude částečně konkurovat s předáváním státních vyznamenání prezidentem republiky, které se koná od osmi do půl desáté večer. Výhodou je, že v noci ze soboty na neděli končí letní čas, takže je možné po nočním pozorování oblohy ráno o hodinu déle spát.

Druhy zatmění Měsíce

  • Polostínové – vypadá, jako by někdo měsíční úplněk z okraje začadil černým kouřem. Nastává, když se měsíční úplněk nachází nedaleko vnějšího okraje zemského stínu, laik ho nemusí zaznamenat.
  • Částečné – měsíční kotouč je zčásti plně ponořen v zemském stínu, předtím a potom nastává polostínová fáze.
  • Úplné – úplněk se celý ponoří do zemského stínu, může to trvat několik minut i více než půl druhé hodiny. Předtím a potom nastávají fáze polostínová a částečného zatmění.

Zdroj: astro.cz

Jak má zatmění vypadat?

Tentokrát bude v Česku viditelné jen částečné zatmění Měsíce, úplněk potemní pouze na svém levém dolním okraji. V maximální fázi ukrojí zemský stín z plochy měsíčního kotouče 12,2 procenta.

„Je to takové ‚malé, ale naše‘. Dvanáct procent není moc, ale vidět to bude dobře. Spodní okraj Měsíce bude ‚ukousnutý,“ popisuje Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd. Ideální je zcela jasná obloha, ale zatmění lze obvykle pozorovat i při slabší oblačnosti.

Je potřeba dalekohled?

Zatmění bude pozorovatelné jen samotnýma očima bez použití dalekohledu, a to i ve městech. S dalekohledem, třeba i menším, však lze vidět úkaz ve větších detailech – mimo jiné fakt, že zatemněná část měsíčního kotouče není úplně černá.

Na rozdíl od pozorování Slunce zde nehrozí riziko poškození zraku. „Na Měsíc jsme zvyklí se očima dívat. Pokud použijeme dalekohled, tak proto, že se díváme v době úplňku, do našeho oka přijde docela dost světla. Nebezpečné to není, ale po pozorování člověk chvilku mžourá očima,“ upozorňuje Pavel Suchan.

Veškeré nebeské úkazy jsou vždy lépe vidět mimo obydlená území, nejlépe v horách a v takzvaných oblastech tmavé oblohy, které jsou v Česku tři.

Oblasti tmavé oblohy v ČR

  • Jizerská – první mezinárodní park tmavé oblohy na světě, při česko-polské hranici, část Jizerských hor mezi vrchy Smrk a Tkacka Góra – mapa
  • Beskydská – druhý mezinárodní park tmavé oblohy na světě, při česko-slovenské hranici, část Moravskoslezských Beskyd mezi Kněhyní a Lysou horou na beskydském hřebeni a Makovem a Turzovkou na slovenské straně – mapa
  • Manětínská – na pomezí Karlovarského a Plzeňského kraje mezi Manětínem, Úterým a Žluticemi – mapa

Kde všude bude zatmění vidět?

Zatmění Měsíce je vidět z celé polokoule Země, kde je Měsíc právě nad obzorem. „Proto je oblast pozorovatelnosti nesrovnatelně větší, než když jde o zatmění Slunce,“ podotýká Pavel Suchan.

Nebeský úkaz 28. října bude podle něj viditelný prakticky z celého euroasijského kontinentu, z celé Afriky a také ze západní Austrálie, Grónska, Islandu a částečně také z východní poloviny amerického kontinentu.

Nakolik je zatmění Měsíce vzácné?

Na celé Zemi do roka nastanou maximálně čtyři měsíční zatmění, v Česku je lze pozorovat jednou za rok až za několik let. „Naposledy bylo u nás vidět částečné zatmění Měsíce v roce 2022, další viditelné z České republiky nastane ve středu 18. září 2024 v časných ranních hodinách a bude opět částečné. Úplného zatmění se dočkáme v neděli 7. září 2025,“ vypočítává Pavel Suchan.

Pozorování zatmění Měsíce je vždy vázáno na úplněk. Slunce, Země vrhající stín a Měsíc jsou totiž při tomto jevu v jedné přímce – Měsíc je tedy od Země přesně na opačné straně než Slunce.

Bude k vidění zároveň i něco dalšího?

Jen kousek od měsíčního úplňku na nebi zazáří planeta Jupiter, která následující ráno s Měsícem vstoupí do konjunkce. Na noční obloze by měla být dobře viditelná i planeta Saturn.

Kde pozorovat zatmění Měsíce v ČR

Příklady, na kterých hvězdárnách a dalších místech lze pozorovat zamění Měsíce s profesionály, zpravidla jen za příznivého počasí:

  • Mladá Boleslav – pozorování od 21 do 23 hodin, obvyklé vstupné 100 Kč, snížené 50 Kč.
  • Ondřejov – hvězdárna Astronomického ústavu AV ČR, s odborným výkladem od 21 do 23 hodin. Vstupné do hvězdárny 120 Kč, snížené 60 Kč.
  • Opava – Fyzikální ústav Slezské univerzity v Opavě, nově otevřená pozorovací terasa observatoře WHOO! ve čtvrtém patře. Je nutná registrace, konat se bude i pozorování planet Jupiter a Saturn. Od 19 do 24 hodin, kapacita deset lidí za hodinu, vstup zdarma.
  • Slaný – pozorování od 20 hodin, běžné vstupné 60 Kč, snížené 30 Kč.
  • Teplice – mimořádné pozorování od 21 hodin, vstupné 60 Kč, snížené 30 Kč.
  • Úpice – pozorování od 21 do 23 hodin, vstupné 60 Kč, snížené 30 Kč.
  • Valašské Meziříčí – mimořádné pozorování ve hvězdárně od 20 hodin, vstupné 60 Kč, mládež 50 Kč.
  • Vsetín – pozorování na hvězdárně s odborným výkladem, vstupné 50 Kč, snížené 40 Kč.
  • Ždánice – mimořádné pozorování ve hvězdárně od 20 hodin, vstupné 40 Kč, snížené 20 Kč.

Zdroj: astro.cz, webové stránky institucí

Reklama

Doporučované