Hlavní obsah

Zvažujeme žaloby, zní z obcí po požáru

Foto: HSZ ČR

Nejrozsáhlejší požár v České republice. Na místě se vystřídalo zhruba 6 000 hasičů a 400 kusů techniky.

Reklama

aktualizováno •

Policie vyšetřuje požár v Českém Švýcarsku jako trestný čin obecné ohrožení, přičemž původně vyšetřovala požár jako obecné ohrožení z nedbalosti. Některé obce zvažují žalobu.

Článek

„Na základě vyhodnocení dosud získaných informací a důkazů jsme případ překvalifikovali na trestný čin obecné ohrožení. Příčina požáru je nadále předmětem prověřování,“ řekla policejní mluvčí Eliška Kubíčková.

Na případu pracuje speciální tým krajských kriminalistů s pracovním názvem Park, který spolupracuje s děčínskými kolegy. „V současné době provádíme ohledání místa činu v jednotlivých sektorech za účelem zjištění kriminalistického ohniska požáru. Spolupracujeme s vyšetřovateli hasičů. Prověřování bude trvat pravděpodobně ještě v řádu několika týdnů až měsíců,“ doplnila mluvčí.

Současně uvedla, že není možné v tuto chvíli specifikovat informace, na základě nichž ke změně právní kvalifikace došlo, jelikož by mohl být ohrožen nebo zmařen průběh trestního řízení.

„Komunikovali jsme s nimi ze začátku, když jsme jim říkali naše poznatky a kolegové byli i u výslechu. Aktuálně ale vím jen to, že vyšetřování probíhá a že policisté jsou v kontaktu s našimi terénními pracovníky,“ popisuje spolupráci s policií Pavel Benda, ředitel Národního parku České Švýcarsko.

Terénní pracovníci ze Správy parku vyšetřovatele provádí oblastí, kde požár vznikl. Vyšetřování podle Bendy aktuálně probíhá v Malinovém dole, odkud se požár rozhořel.

Žaloby nejsou vyloučené

„Dozvěděl jsem se to z rádia, jiným kanálem se to ke mně nedostalo,“ komentuje změnu ve vyšetřování starosta Zdeněk Pánek z Hřenska, které se stalo jednou ze zasažených obcí.

Dodává, že v minulosti se mluvilo o tom, že nasvědčující úkony v rámci řízení se již objevily, jakékoliv bližší podrobnosti ale policie sdělovat nechtěla. „Nikdo se mnou nekomunikoval, nikdo mě neinformoval, v jaké fázi to je a zdali už mají konkrétní hmatatelný důkaz,“ říká starosta.

Nad vznesením žaloby proti Správě národního parku obec zatím neuvažuje. „Zatím není jasno, kdo požár zapříčinil, proto budeme vyčkávat na výsledek vyšetřování,“ dodává Pánek.

Naopak Jetřichovice, kde neevidují žádné přímé majetkové škody, žaloby výhledově zvažují. Finanční újma, která se aktuálně projevuje především v oblasti turistického ruchu, je totiž podle starosty obce zcela zásadní.

„Každoročně nás navštíví 400 tisíc lidí za sezónu, ale teď tady ti lidé zkrátka nejsou. Odřekli termíny, restaurace jsou prázdné, všechny služby stojí,“ říká starosta Jetřichovic Marek Kny.

„Až se z toho všeho trochu vymotáme a budeme mít nějaké finální informace, tak vyčíslíme škody a budeme jednat,“ dodává.

Požadavky obcí na ministryni

Jetřichovice budou společně s dalšími osmi obcemi ve čtvrtek jednat s ministryní životního prostředí Annou Hubáčkovou (KDU-ČSL). Chystají se šéfce resortu přednést seznam několika požadavků, dotýkajících se i tématu personálních změn ve vedení Národního parku.

„Minimálně tři roky jsme upozorňovali, že les je v nepořádku a nic se nedělo. Podobných problémů pak vyplavalo na povrch daleko víc, jako třeba prázdné požární nádrže, neprůjezdné zasekané cesty v národním parku a tak dále,“ vypočítává důvody nespokojenosti obcí starosta Kny.

Další body jednání by se měly týkat například vytvoření kilometrových pásů okolo obcí v národním parku, odkud by zmizelo veškeré suché dřevo. Současně by zástupci obcí chtěli mít možnost do vedení parku dosazovat své nominanty, sekat místní louky pouze dvakrát ročně a jít naproti obnově lesa, například prostřednictvím výsadby listnatých stromů.

Nejrozsáhlejší požár v České republice se rozhořel 24. července, zasáhl plochu o velikosti 1 060 hektarů. Na místě se vystřídalo zhruba 6 000 hasičů a 400 kusů techniky. Evakuovat se museli lidé z Hřenska a jeho částí a také z Vysoké Lípy u Jetřichovic.

Katastrofální požár v Českém Švýcarsku

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Požár v Českém Švýcarsku.

Národní park České Švýcarsko zachvátil v roce 2022 rozsáhlý lesní požár, který se rozšířil i do okolních oblastí.

Reklama

Doporučované