Hlavní obsah

ANO chce řešit Černochovou. „Kdo chce bít, hůl si najde,“ zní z koalice

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministryně obrany Jana Černochová a náčelník Generálního štábu Karel Řehka.

Reklama

Hnutí ANO chce na mimořádném výboru pro obranu ve čtvrtek řešit, jaké jsou pracovní vztahy mezi resortem obrany a generálním štábem. Koaliční poslanci postup kritizují.

Článek

Ve čtvrtek je na 13. hodinu svolaný mimořádný výbor pro obranu. Opozice chce od ministryně obrany Jany Černochové (ODS) a náčelníka generálního štábu Karla Řehky vysvětlit, jak vypadá jejich spolupráce a v čem mají spočívat jejich spory. Druhým bodem je nákup bojových vozidel ze Švédska za 60 miliard korun.

Ministryně obrany ani žádný její zástupce se však nezúčastní. Předsedovi výboru Lubomíru Metnarovi (ANO) poslala dopis s odůvodněním.

„Není zkrátka reálné, aby na takto spěšně svolaném jednání byla zajištěna řádná účast ze strany resortu Ministerstva obrany a tím spíše, aby byly včas připraveny a výboru zaslány podklady pro toto jednání,“ napsala ministryně v dopise, který mají Seznam Zprávy k dispozici.

Dopis ministryně obrany předsedovi výboru pro obranu:

Foto: Seznam Zprávy

Dopis ministryně obrany Jany Černochové předsedovi výboru pro obranu Lubomíru Metnarovi.

Dodala, že byla připravena se účastnit výboru, který by se standardně konal v týdnu, kdy je to běžné a nejedná Sněmovna. „Není mou vinou, že schůze na nadcházející výborový týden, na níž mohla být předmětná agenda řešena, nebyla svolána a dle mých informací by se neměla konat.“

Že ministryně pozvání odmítla, kritizoval místopředseda výboru pro obranu Pavel Růžička (ANO). „Pan Metnar (exministr obrany za ANO, pozn. red.) by si to nikdy nedovolil. Kdyby byl svolaný výbor, tak i kdyby sám nemohl, někoho by tam poslal,“ zlobil se opoziční poslanec.

„My jsme chtěli probírat, jakým způsobem je řízena Armáda ČR, jaké kompetence má pan generál Řehka a zda to neovlivňuje bojeschopnost armády,“ vysvětlil.

Kromě spolupráce mezi resortem obrany a generálním štábem zajímá hnutí ANO obrovský nákup bojových vozidel pěchoty.

„My z doslechu víme, že tam má být nějaká inflační doložka, že tam má údajně ve vozidlech chybět něco z původní konfigurace. Na to se chceme zeptat,“ vysvětlil Růžička.

Výboru se krom ministryně neúčastní ani někteří koaliční poslance, protože je to podle nich ze dne na den. Jde například o poslance Marka Ženíška (TOP 09), který bude tou dobu na cestě na letiště.

Místopředseda výboru pro obranu Josef Flek (STAN) uvedl, že většina koaličních kolegů včetně ministryně a náčelníka generálního štábu má zahraniční cesty nebo pracovní záležitosti v krajích. Sám na výbor ale přijde.

Kdo chce Černochovou a Řehku bít, ten si hůl vždycky najde.
Josef Flek, místopředseda výboru pro obranu

„Jestli je jediný důvod, proč to dělat, aby si někdo z opozice mohl říct, jaký je pašák, pak je to smutné. Vidím za tím snahu jen znovu zaútočit na ministryni a náčelníka generálního štábu. Kdo chce Černochovou a Řehku bít, ten si hůl vždycky najde,“ napsal v SMS zprávě poslanec.

Dodal také, že zasedání výboru nedává význam, když tam nebudou všichni podstatní aktéři. „Pokud jde o zakázku BVP, tak informace jsou v režimu k přečtení na výboru. Otázky ve čtvrtek nebudou zodpovězeny. Debata všech zainteresovaných neproběhne, což je škoda. Napadá mě jedno přísloví: O nás bez nás,“ dodal.

Poslanec Petr Liška (STAN) a člen výboru pro obranu se mimořádného zasedání zúčastní. Vzhledem k neúčasti zástupců Ministerstva obrany by upřednostnil program neschvalovat a posunout ho na vhodnější termín.

S tímto postupem ale nesouhlasí opoziční poslanec Radovan Vích (SPD). „Výbor, pokud byl svolán, by měl proběhnout. A mělo by být přijato usnesení, že takovýto způsob kabinetní politiky a neinformovanosti členů výboru pro obranu v otázkách, na které se ptá i veřejnost a novináři, nelze tolerovat,“ napsal ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované