Hlavní obsah

Vláda odklepla nákup švédských BVP za téměř 60 miliard korun

Foto: Army.cz

Švédské bojové vozidlo pěchoty CV90.

Reklama

aktualizováno •

Vláda schválila nákup 246 bojových vozidel pěchoty ze Švédska. Na tiskové konferenci to oznámil premiér Petr Fiala.

Článek

Vláda posvětila obrovský nákup vojenské techniky. Česko si pořídí bojová vozidla ze Švédska.

„Dnes jsme schválili nákup 246 bojových vozidel pěchoty za 59,7 miliardy korun,“ řekl na tiskové konferenci premiér Petr Fiala (ODS).

Jednat se bude o bojová vozidla pěchoty CV90 včetně 29 dílenských vozidel, školení, náhradních dílů a dalšího příslušenství. Armáda původně poptávala 210 kusů.

„Bylo to skoro devět let, kdy všichni věděli, že je nezbytně nutné, aby se bojová vozidla pěchoty koupila, ale nikdo neučinil zásadní rozhodnutí. Místo původních 210 kusů vozidel jsme se rozhodli na základě požadavků armády a výhodné ceny vozidel rovnou pořídit všech 246 kusů vozidel. Každý den v čase válečného stavu na Ukrajině se vojenský materiál zdražuje, proto jsme nechtěli čekat,“ vysvětlila nákup ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

„Dnešním podpisem smlouvy vítáme Českou republiku v rostoucí rodině uživatelů bojových vozidel pěchoty CV90,“ reagoval na rozhodnutí vlády Pal Jonson, švédský ministr obrany, prostřednictvím tiskového prohlášení na webu Ministerstva obrany.

„Jde o vozidlo postavené pro drsné podmínky a náročný terén, které bylo navíc v rámci mezinárodních misí prověřeno přímo v boji. Zařazení tohoto špičkového ve Švédsku vyvinutého vozidla do výzbroje povede nejen k posílení české armády, ale i k posílení NATO jako celku,“ prohlásil.

Smlouva obsahuje i závazek švédské strany, že se český obranný průmysl bude na zakázce podílet minimálně 40 procenty jeho hodnoty, v případě nedodržení závazku by následovaly sankce.

Česko podepsalo se Švédskem a firmou BAE Systems nezávazné memorandum o dodávce pásových bojových vozidel CV90 minulý rok v prosinci. 

Vojenský analytik Dušan Rovenský už dříve Seznam Zprávám popsal, jaké výhody mají švédská CV90.

„Pro osádku i převáženou pěchotu je jízda v CV90 nesrovnatelně příjemnější a méně únavná (mj. díky lépe odpruženému podvozku, vysokému stupni automatizace řízení, kvalitnějšímu odhlučnění a klimatizaci), což se následně projevuje schopností déle, bez přestávky k odpočinku, vést bojovou činnost. Velitel a střelec-operátor CV90 Mk.IV dokáže ve dne i v noci detekovat a ničit cíle na několikanásobně vyšší vzdálenost než v případě BVP-2, a to i během jízdy v těžkém terénu,“ uvedl už dříve analytik Rovenský.

Reklama

Doporučované