Hlavní obsah

V Rakušanově Kolíně se zavře jen jedna pošta. Zneužití pravomoci, zlobí se ANO

Foto: Vláda ČR

Ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan.

Reklama

Politikům ANO se nelíbí, jak vypadá konečný seznam 300 poboček České pošty, které se zavřou. Volba jim přijde nespravedlivá a někteří kritizují ministra vnitra Víta Rakušana. Ten odmítá, že by výběr poboček byl politický.

Článek

Ve středočeském Kolíně žije podle statistického úřadu 32 tisíc obyvatel a Česká pošta tam zavře jednu pobočku ze tří.

„V Kolíně by se měla zrušit pobočka na adrese Mlýnská 1199,“ uvedl v SMS zprávě starosta Michael Kašpar (Změna pro Kolín).

Naproti tomu ve východočeské Chrudimi s 22 tisíci obyvateli státní podnik uzavře 3 ze 4 poboček. Podle tamního starosty Františka Pilného (ANO) to není spravedlivé.

„Je to zneužití pravomoci ministra vnitra. Neexistuje důvod, proč by tam měli mít dvě pobočky a Chrudim jen jednu,“ komentoval plán na zavírání poboček s narážkou na fakt, že v čele Kolína v minulosti 9 let stál současný šéf resortu vnitra a předseda STAN Vít Rakušan.

Jediná pobočka zůstane například v 26tisícovém Šumperku na severu Moravy. „Rozhodnutí respektuji, ale považuji za špatné, že nikdo z České pošty ani z Ministerstva vnitra neinformoval vedení města a nekonzultoval s námi takto velké rušení poboček,“ řekl Seznam Zprávám starosta Miroslav Adámek (ANO).

„Určitě bychom chtěli s Českou poštou jednat o možnosti zachování aspoň pobočky v městské části Temenice, například formou režimu Česká pošta Partner,“ dodal.

Máte dostupnou náhradu za vaši poštu?

Dejte nám vědět, zda se budete potýkat s problémy, pokud vaše současná pobočka České pošty skončí. Jak situaci budete řešit? Pište na e-mail: pribehy@sz.cz.

„Každý se teď ptá…“

„Oživuje to spekulace, že se k rušení poboček přistupuje politicky, a ne na základě dat a analýz,“ přidala se také poslankyně a bývalá místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

„V Kolíně se Vít Rakušan narodil a starostoval. Každý to ví a každý se teď ptá, jestli to teď náhodou nehrálo nějakou roli. Tím spíš, že dělal s tím seznamem takové tajnosti, starostové a primátoři se k němu nemohli vyjadřovat a dnes nad ránem se ho dozvěděli jako hotovou věc,“ dodala s tím, že je spousta měst, která jsou stejně velká jako Kolín, případně menší, a ruší se tam i tři pobočky.

Jak se žije doručovatelům?

Sám Vít Rakušan takovou interpretaci odmítl. „Já jsem do těch kritérií rozhodně nevstupoval a ten seznam jako takový jsem viděl dnes ráno,“ reagoval na výtky.

Tvrzení politiků ANO, že za výběrem rušených poboček byla politika, odmítl. „To je legrační. Absolutně jsem to netušil a jsem připravený cokoliv obhajovat i ve svém vlastním regionu,“ dodal.

300 poboček

Podle mluvčího České pošty Matyáše Vitíka se pobočky k uzavření vybíraly podle různých kritérií, jako jsou návštěvnost, ekonomická rentabilita, portfolio nabízených služeb nebo dostupnost MHD.

„Zohledňovali jsme také rozdíly, které zde byly z minulosti, a narovnávali dostupnost, aby byla po celé České republice na stejné úrovni. Například v Kopřivnici je dlouhodobě pouze jedna pobočka. Ta dokáže zajistit dostupnost poštovních služeb pro celou aglomeraci. Na jiných srovnatelných místech bylo poboček více, byť jejich počet mohl být pro dostupnost služeb nižší,“ reagoval na dotazy Seznam Zpráv.

Česká pošta zveřejnila seznam 300 poboček, které zruší k polovině roku, v pátek. V Praze jich ubude 35, v Ostravě 19 a po 12 pobočkách zanikne v Brně a Plzni. Nejvíce pošt se zruší v Moravskoslezském kraji, celkem 48, dále v hlavním městě a 27 v Ústeckém kraji.

Reklama

Doporučované