Hlavní obsah

ANO u korespondenční volby úplně otočilo. Čirý oportunismus, zní z koalice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Hnutí ANO teď odmítá korespondenční volbu, dříve ji podporovalo.

Reklama

aktualizováno •

Někdejší vláda Andreje Babiše ještě před pár lety korespondenční volbu podporovala. Hnutí ANO ale udělalo názorovou otočku a teď ji pro změnu kritizuje.

Článek

Politici ANO jeden za druhým kritizují korespondenční volbu, kterou chce vláda Petra Fialy. V programovém prohlášení bývalé vlády hnutí ANO a ČSSD byl přitom pravý opak.

„Zjednodušíme volební pravidla tak, aby se občanům usnadnil přístup k volbám (včetně zavedení korespondenční volby, zrušení místní příslušnosti pro vydávání voličských průkazů),“ slibovala tehdejší Babišova vláda v programovém prohlášení z roku 2018.

Tento názor politici ANO v čele s předsedou hnutí Andrejem Babišem (ANO) už nemají.

„Vždyť svobodné volby jsou svátek demokracie a ti hrdí Češi, kteří jsou v zahraničí, by měli přijet osobně sem, ani ne na tu ambasádu, kde můžou volit bez problémů. Protože tady se vytváří nějaká atmosféra, že nemůžou volit. Můžou. Ale měli by přijít domů, kde se narodili, a hrdě jít k volbám a odvolit,“ hlásal Babiš u řečnického pultu ve Sněmovně.

Seznam Zprávy se ptaly politiků ANO, proč změnili názor. Podle místopředsedy Sněmovny a exministra Karla Havlíčka (ANO) si hnutí vyhodnotilo reálné dopady. A nevýhody prý přebily výhody.

Havlíček: Není zaručené utajení a svoboda

„Kdybychom korespondenční volbu chtěli, tak jsme to mohli v době vládnutí zavést. Což jsme neučinili. Není zaručena tajnost a svobodnost. Z pohledu ústavnosti rovněž vzniká problém rovnosti. Navíc, když se podíváte na administrativní náročnost, tak poté, co jsme zjistili, co to obnáší, to rozhodně není nijak extra moderní způsob volby,“ uvedl.

Místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová (ANO) nárazovou otočku hájí tím, že se podle ní množí případy ze zahraničí, kde korespondenční volba způsobila problémy.

„Vyzýváme koalici k jednání, ale je to marné. Na různé problémy upozorňuje i parlamentní institut, a je potřeba připomenout, že nejde o vládní návrh, ale návrh poslanců. Přeci každý musí uznat, že změna volebního systému by měla projít jak legislativou resortů, tak Legislativní radou vlády,“ myslí si Dostálová.

Rakušan: Je to čirý oportunismus

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) je v případě hnutí ANO názorových otoček v poslední době už několik.

„Chtěli korespondenční volbu a euro, teď jsou proti. Nechtěli referenda, teď je chtějí. Podle mě je to čirý oportunismus,“ uvedl Rakušan pro Seznam Zprávy.

Babiš žil jako malý ve Švýcarsku a Okamura v Japonsku, tak bych čekal, že vůči českým občanům ve světě budou vstřícnější.
Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů

Šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek si myslí, že se ANO bojí nedostatku hlasů od studentů na Erasmu nebo od lidí na pracovních stážích. Podle Michálka jde čistě o volební zisky.

„Babiš žil jako malý ve Švýcarsku a Okamura v Japonsku, tak bych čekal, že vůči českým občanům ve světě budou vstřícnější, že to budou chápat. Chceme, aby naši občané jezdili do světa, udrželi si pouto s republikou a zase se rádi vraceli,“ napsal ve vyjádření Michálek.

Korespondenční volbu ze zahraničí by podle předlohy mohli využít Češi, kteří budou zapsáni u místně příslušného zastupitelského úřadu do voličského seznamu. Návrh se týká prezidentských, sněmovních a evropských voleb. Poprvé by Češi v cizině mohli hlasovat dopisem v řádných volbách do Sněmovny v roce 2025.

Češi v zahraničí mohou nyní hlasovat na velvyslanectvích. Zastánci zavedení korespondenční volby poukazují na to, že je to časově i finančně nákladné pro ty voliče, kteří žijí daleko od jejich sídel. Poštu by podle nich mohlo využít k hlasování několik set tisíc Čechů, kteří v cizině žijí trvale, nebo tam odjeli za prací či studiem.

Opoziční zástupci tvrdí, že koalice prosazuje korespondenční volbu jako součást kroků, aby se u moci udržela trvale.

Článek jsme aktualizovali o vyjádření předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka.

Reklama

Doporučované