Hlavní obsah

Sněmovna se na žádost ANO mimořádně sejde k migračnímu paktu EU

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Premiér Fiala a ministr vnitra Rakušan se podle místopředsedkyně ANO Aleny Schillerové rok „plácali po zádech“ a nyní berou v otázce migračního paktu zpátečku.

Reklama

aktualizováno •

Vláda by podle hnutí ANO měla dolní parlamentní komoře vysvětlit „otočku o 180 stupňů“, tedy proč se při hlasování o paktu nakonec zdržela.

Článek

K unijnímu migračnímu paktu se poslanci sejdou ve středu 28. února dopoledne. Mimořádnou schůzi Sněmovny ve čtvrtek svolala z podnětu poslanců opozičního hnutí ANO první místopředsedkyně dolní komory Věra Kovářová (STAN).

Mimořádná schůze s jediným bodem nazvaným „migrační pakt“ zasáhne do schůze řádné, která začíná v úterý odpoledne. Je možné, že Sněmovna návrh programu vzhledem k postoji koaliční většiny zamítne a schůze se vůbec neuskuteční. Navzdory tomu budou moci v úvodu promluvit řečníci s přednostním právem. Vystoupení mohou celkem vyplnit i několik hodin.

Koaliční kabinet Petra Fialy (ODS) před dvěma týdny oznámil, že se Česko při rozhodování o unijním migračním a azylovém paktu nakonec zdrží hlasování. Reformní kroky z poslední verze dokumentu jsou podle Ministerstva vnitra méně ambiciózní, než Česká republika očekávala.

Zvyšuje se podle úřadu také administrativní zátěž a snižuje možnost účinně bránit nelegální migraci už na vnější hranici Evropské unie. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) tehdy řekl, že nová podoba návrhu je pro Česko horší než ta, na níž se podílelo při svém předsednictví v Radě EU.

„Považujeme za nutné, aby vláda Poslanecké sněmovně a hlavně občanům vysvětlila tu otočku o 180 stupňů. Migrační pakt, tak jak ho připravilo a vyjednalo české předsednictví v čele s ministrem vnitra (Vítem) Rakušanem (STAN), je pozvánka pro nelegální migranty do Evropy,“ zdůvodnila ve středu žádost o svolání mimořádné schůze předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová.

Fiala a Rakušan se podle ní rok „plácali po zádech“ a nyní berou zpátečku. „Buď jsou důvodem blížící se volby do Evropského parlamentu, nebo si jednoduše sami uvědomili, co způsobili. Chceme znát vysvětlení a také chceme slyšet, jaký je teď jejich plán, protože svou nekompetencí ohrozili bezpečnost v celé Evropě,“ míní Schillerová.

Reklama

Doporučované