Hlavní obsah

„Asi už to neexistuje.“ Zemanovi experti nevědí, jestli ještě radí hlavě státu

Foto: hrad.cz

Prezident Miloš Zeman má potíže s týmy poradců.

Reklama

Jeden z poradenských týmů prezidenta se roky nesešel a členové si nejsou jistí, zda ještě vůbec poradci jsou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Prezidentovi Miloši Zemanovi se rozpadá expertní tým, který se scházel na zámku v Lánech. Na stránkách Hradu je ovšem ještě jeden poradenský tým, který jednával přímo na Hradě a do nějž patří například bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula nebo senátor Jiří Cieńciała. Jak ale zjistily Seznam Zprávy, ani tento sbor poradců nefunguje.

Mnozí poradci dnes ani nejsou schopni říct, zda ještě poradci vůbec jsou.

„Myslím, že už dávno ne. Schůzka poradců nebyla minimálně dva roky, možná i déle. Myslím, že to už neexistuje,“ říká například senátor a bývalý ministr průmyslu v Rusnokově úřednické vládě Jiří Cieńciała.

„Já nevím, já se s nikým nesetkávám. Před více než rokem jsem byl na poradním sboru (setkání v Lánech, pozn. red.) o zdravotnictví a od té doby jsem nikde nebyl,“ hovoří obdobně další z expertů – epidemiolog a někdejší ministr Babišovy vlády Roman Prymula.

Nejistou odpověď dali i další poradci. „Předpokládám, že ano,“ říká například exministr zahraničí Jan Kohout.

„To si zjistěte na Hradě,“ reagoval další ministr Rusnokova kabinetu František Koníček.

Ostatní nechtěli své hradní angažmá komentovat vůbec nebo se sice k poradenství hlásí, ale přiznávají, že se sbor už delší dobu nesetkal. Navíc si z Hradu drahnou dobu od poradců nevyžádali ani žádnou analýzu.

Mezi poradci „hradního týmu“ jsou zejména ministři Rusnokovy vlády. Na seznamu je uveden i bývalý politik ČSSD Michal Hašek, propagátor stavby kanálu Dunaj-Odra-Labe Petr Forman, účetní spojený se Zemanovými kampaněmi František Galuška nebo někdejší československý reprezentant v silniční cyklistice Jozef Regec. Ten patřil mezi sociálnědemokratické senátory, kteří utekli k zemanovcům, když Miloš Zeman vyhlásil svůj návrat do politiky.

Historicky je pak „tým Hrad“ dokonce starší než „tým Lány“. Vznikl již na počátku Zemanova prvního volebního období a jeho členy ještě vybíral sám Zeman v plné síle. Původně fungoval tak, že každý člen dostal na setkání úkol, ten na příští společné jednání přinesl vypracovaný a pak mu prezident sdělil, jak je s výsledkem spokojený.

Takto se scházeli každé dva až tři měsíce, poradci vše dělali zadarmo. Dle oslovených členů se ale takto naposledy setkávali zhruba do poloviny druhého Zemanova volebního období.

Tito poradci prezidenta spadali a dodnes spadají pod analytický odbor Hradu, který vede Zemanův dlouholetý spolupracovník a spolutvůrce jeho prezidentských kampaní Roman Lipták. Ten je rovněž v seznamu uveden jako poradce, kromě koordinace „týmu Hrad“ se ale prý věnuje i svému oboru – což jsou průzkumy.

„Tým Lány“, z nějž v tomto týdnu odešla polovina členů, se scházel na odlišném půdorysu. Organizaci zajišťoval podle vyjádření některých účastníků přímo kancléř Vratislav Mynář, ten ale Seznam Zprávám na dotazy neodpověděl. Zdroje z okolí Hradu nezávisle na sobě tvrdí, že lánské schůzky fungovaly spíš jako seznamovací platforma pro lidi ze Zemanova okolí s aktuálně vládnoucími ministry.

Schůzky v Lánech pak nepřerušil ani covid – legendární je fotografie z jednání, na kterém sice mají účastníci roušky, ale na stolech je pro ně připravené občerstvení. A narozdíl od schůzek na Hradě se tato setkání obnovila, jakmile to epidemická situace a zdravotní stav prezidenta dovolily.

Na schůzku „týmu Hrad“ se naopak čeká. „Byl covid a pan prezident byl nemocný, tak se neměl možnost scházet. Ale pracovali dále, byli oslovováni ke spolupráci,“ tvrdí koordinátor poradců Lipták.

Ten pak Seznam Zprávám řekl, že prezident Zeman aktuálně avizoval, že se s poradci chce setkat. „Jen se musí určit termín,“ uvedl.

Reklama

Související témata:
Jiří Cienciala

Doporučované