Hlavní obsah

Podle Babiše by měl Fiala odkrýt příjmy, koaliční lídři premiéra brání

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala.

Reklama

Premiéra Petra Fialu kvůli nepřiznanému podílu v Podnikatelské družstevní záložně kritizují opoziční poslanci. Koalice ho naopak hájí.

Článek

Nepřiznaný podíl premiéra Petra Fialy v Podnikatelské družstevní záložně (PDZ) není problém, celou věc vysvětlil, shodují se zástupci ODS a KDU-ČSL. Podle opozice naopak Fialovo vysvětlení vzbuzuje otazníky, píše web iDnes.

Podle koaličních partnerů premiér Fiala problém nebagatelizuje a jeho vysvětlení je jasné. Premiér Fiala uvedl, že měl v Podnikatelské družstevní záložně běžný účet, který vybral a neuvědomil si, že to znamená současně i podíl.

„Já jsem dnes četl vysvětlení premiéra Petra Fialy a nemám důvody pro další otázky. Vysvětlení, které pan premiér dal, považuji za jasné,“ řekl ministr práce a sociálních věcí a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Chybu pan premiér nebagatelizuje, pokud zapomněl cokoliv uvést, vztahují se na něj stejná pravidla jako na kohokoliv jiného. Oceňuji, že se pan premiér nijak nevymlouvá, ale věc bez ublíženosti a arogance okamžitě a jasně vysvětlil,“ sdělil Rakušan.

„Pokud chce být premiér Fiala transparentní, tak by měl zveřejnit svoje každoroční daňové přiznání. A to za posledních dvacet let, jako jsem to udělal já,“ míní oproti tomu předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Šéfka poslanců ANO Alena Schillerová na sociální síti X uvedla, že Fialovo vysvětlení vzbuzuje otazníky. „Opravdu je premiér, který se zaklíná ozdravováním veřejných financí, natolik finančně negramotný, že neví o existenci fondu pojištění vkladů?“ napsala.

Podle předsedy SPD Tomia Okamury měli Fialu na nesrovnalost upozornit jeho poradci. „Zároveň vyvstává otázka, zda se jedná o jednotlivost nebo o špičku ledovce, tak jak vidíme u jeho koaličního hnutí STAN,“ dodal.

Aktualizace: Doplnili jsme názory koaličních partnerů v úvodu textu.

Reklama

Doporučované