Hlavní obsah

Babiš před lety kritizoval počet pošt. Teď říká, že škrty podnik nespasí

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Reklama

Ministr průmyslu zkoušel poslance ANO z výroků, které o České poště v minulosti zazněly z úst předsedy hnutí Andreje Babiše.

Článek

Sněmovna zažila během středečního „grilování“ ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) paradoxní situaci.

To když ho ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela (za STAN) bránil citováním jednoho z příspěvků Čau lidi, které pravidelně zveřejňoval Andrej Babiš.

Stalo se tak jen pár minut poté, co šéf hnutí ANO u řečnického pultíku odmítl Rakušanův plán zrušit 300 poboček České pošty. A poslanci nejsilnějšího opozičního hnutí mu při tom sekundovali.

„Na základě usnesení minulých vlád má Česká pošta 3200 poboček,“ předčítal na plénu Síkela. „To je jedna z nejhustších sítí nejen v Evropě, ale na celém světě. Přitom takové rozhodnutí nemá ekonomické opodstatnění,“ pokračoval a vzápětí zákonodárce zkoušel, zda poznají autora analýzy.

„Vy jste ji neviděla?“ obrátil se například na exministryni financí Babišovy vlády a současnou šéfku poslanců ANO Alenu Schillerovou. „Neviděla,“ zachytily mikrofony její odpověď.

„Už nemá monopol“

Síkelou zmíněná pasáž se v Babišově pravidelném reportu Čau lidi objevila na konci vládních prázdnin v létě 2019.

Tehdejší premiér v obsáhlém příspěvku řešil patálie s výměnou ministra kultury za ČSSD či oslavoval vyjednávací schopnosti tehdejší ministryně financí Schillerové. A dotkl se i ekonomických potíží České pošty.

Na paškál si vzal zejména počet poboček. „Jen si to představte, 3200 poboček, udržování pracovních míst, zvyšování platů, ale zároveň klesající počet listovních zásilek a tím pádem výnosů, do toho potřeba investovat. Taková rovnice prostě nemůže fungovat,“ vzkazoval čtenářům.

A pokračoval, že řádný hospodář takový stav nemůže tolerovat donekonečna. „Z čeho se ty tisíce poboček zaplatí? Pošta už nemá monopol, aby prostě jako v minulosti zvýšila cenu známek a bylo vystaráno. To fakt už nefunguje v době, kdy místo dopisu stačí poslat mail,“ psal Babiš před téměř čtyřmi roky.

Ministrem vnitra v té době byl předseda ČSSD Jan Hamáček a Česká pošta se rok před tím poprvé dostala do červených čísel.

„Jsem přesvědčen, že těch 300 poboček, pokud za tím nejsou úmysly realitních kšeftů, skutečně Českou poštu nespasí,“ tvrdí Andrej Babiš nyní. Pobočky, které se mají rušit, by se podle něj měly nabídnout radnicím, aby se jejich provozu zhostily.

Podnik chce ušetřit 700 milionů ročně

Rakušan i vedení státního podniku tvrdí, že změny jsou nezbytné a bez nich hrozí poště krach. Na konci června se tak má uzavřít 300 ze současných 3200 poboček.

Pošta, která nyní zaměstnává téměř 23 tisíc lidí, navíc škrtne asi 950 míst na přepážkách a sníží počet doručovatelů o 500.

Výpovědi by se měly začít rozdávat v pátek, část zaměstnanců ale bude moci v rámci firmy pokračovat na jiné pozici. Personálně mají posílit například pošty, které v obcích zůstanou otevřené.

Od změn si vedení slibuje roční úspory okolo 700 milionů korun.

Reklama

Doporučované