Hlavní obsah

Babiš si brousí zuby na umírněné voliče Okamury. Nebojíme se, zní z SPD

Foto: Seznam Zprávy

Andrej Babiš chce přetáhnout voliče Tomia Okamury.

Reklama

ANO chce přebrat voliče druhé opoziční straně – SPD. Hnutí Tomia Okamury se nebojí, že by jim Andrej Babiš zvládl „vyluxovat“ voliče stejně, jako se to stalo ČSSD.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Andrej Babiš na středeční tiskové konferenci vyhlásil otevřený souboj o voliče s Tomiem Okamurou. Šéf hnutí ANO namlsaný tím, že ho část voličů SPD podpořila v prezidentské volbě, chce tyto hlasy udržet do příštích parlamentních voleb.

„Hlavním úkolem ANO bude přesvědčit voliče SPD a ČSSD, že jedinou politickou silou, která od vstupu do politiky a vlády hájila jejich zájmy a bude je bránit i proti této asociální vládě, je hnutí ANO,“ oznámil novou strategii Babiš.

Podle expertů Babiš ucítil příležitost sáhnout si na nové voliče. „Pokud chce Andrej Babiš růst, potřebuje oslovit novou skupinu. Bude mluvit o sociálních jistotách, o rostoucích důchodech, o asociální vládě a v tomto koktejlu to může fungovat,“ uvedl vedoucí Katedry politologie Fakulty sociálních studií na Masarykově univerzitě v Brně Otto Eibl.

Jakou strategii Babišovo hnutí přesně zvolí, zatím není jasné. ANO hodlá následující období stavět hlavně na kritice vlády. To ale Okamura dělá také a mnohem hlasitěji a drsněji než Schillerová s Havlíčkem.

Pokud by chtělo hnutí Okamuru předstihnout, musela by jeho kampaň být opravdu mimořádně konfrontační.

Babiš udělal úkrok stranou. ANO představilo dvě „hlavní tváře“

Andrej Babiš zůstane i po prohraných prezidentských volbách předsedou hnutí ANO a poslancem. Hlavními představiteli hnutí už ale podle něj budou jiní.

To je ale v přímém rozporu s dalším záměrem hnutí: navenek stáhnout Andreje Babiše a učinit se tak do budoucna přijatelnější jako koaliční partner pro některé ze stran současné vládní koalice.

Tento plán by vyhrocená kampaň mohla zkomplikovat. Koneckonců právě na prezidentské volbě si hnutí ANO ověřilo, že drsné slogany zacílené na Okamurovy voliče v opačné části politického spektra vyvolávají odpor.

Souboj o voliče v parlamentních volbách s lídrem Okamurou navíc bude ještě vyhrocenější než prezidentské klání s výrazně slabším Jaroslavem Baštou.

Tvrdé jádro SPD

V Babišově hnutí však tvrdí, že touto cestou se vydat nechtějí a nehodlají se s SPD předhánět. Příležitost pro ANO podle nich neleží u skalních Okamurových voličů. „Naším cílem jsou umírnění podporovatelé SPD,“ říká místopředseda ANO Karel Havlíček.

Má jít o voliče, kteří až dosud volili SPD jako hlasitého kritika vlády, ale zároveň s Okamurou nemusí souhlasit v jiných otázkách, třeba těch zahraničních.

„Voličů, kteří třeba nechtějí vystupovat z Evropské unie nebo NATO, je u SPD určitě spousta. Rozhodně naším cílem nemá být hardcore jádro SPD,“ popisuje poslanec Aleš Juchelka.

Havlíček ujišťuje, že právě členství v EU a NATO jeho strana nikdy nezpochybní ani ve chvíli, kdy se bude ucházet o voliče SPD.

„Když pan Radim Fiala z SPD tvrdí, že jsou pro nás přirozený koaliční partner, tak já rozhodně říkám, že nejsou. Pro nás je nepředstavitelné, že bychom chtěli vystupovat třeba z Evropské unie. To by bylo ožebračování našich lidí, našich firem,“ říká Havlíček.

V SPD se nebojí

Poslanci SPD tvrdí, že se plánu hnutí ANO neobávají. „Rozhodně to jako hrozbu nevnímáme. Naše politické programy jsou natolik rozdílné, že by Andrej Babiš působil nedůvěryhodně, kdyby s tímto přišel,“ myslí si šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

Rozdílné názory na zahraniční politiku, v nichž vidí hnutí ANO příležitost, členové SPD naopak interpretují jako záruku, že jejich voliči k Babišovi nepřejdou.

„Podívejte se, jak hlasovali pro výcvik ukrajinských vojáků na našem území, jak podpořili očkování, jak se staví k zákonu o referendu včetně vystoupení z Evropské unie,“ vyjmenovává například poslanec Radovan Vích.

„Je to povolební nervozita,“ myslí si o vyjádření špiček ANO Radim Fiala.

Mezi SPD a ANO zavládl nesoulad už před prezidentskými volbami. Andrej Babiš nelibě nesl, že Okamura postavil vlastního kandidáta a navíc ho před druhým kolem otevřeně nepodpořil.

Šéf hnutí ANO pak na to konto několikrát veřejně řekl, že Okamura pro něj není koaliční partner. A přesvědčoval voliče SPD, že právě on bude hájit jejich zájem.

„Je to jen otevřené přiznání strategie, která se už dala tušit v tom, jak vypadala kampaň před prvním i před druhým kolem prezidentských voleb. Jak v tom budou úspěšní, je otázka. Já si myslím, že SPD si to dost dobře uvědomuje, a že ty vztahy mezi nimi v Poslanecké sněmovně, byť jsou teď obě hnutí v opozici, asi zvlášť kooperativní nebudou,“ myslí si Lubomír Kopeček, politolog z Masarykovy univerzity.

Reklama

Doporučované