Hlavní obsah

„Babišova drahota“, nebo „Fialova chudoba“? Shodnou se jen na díře v rozpočtu

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Reklama

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) se s bývalým premiérem Andrejem Babišem (ANO) napadají, kdo způsobil inflaci a pád veřejných financí. Pochválili se ale za zrušení superhrubé mzdy, podle ekonomů tak stát přišel o 100 miliard.

Článek

Státní rozpočet se v květnu propadl do rekordního deficitu 270 miliard. K tomu Česko stále sužuje vysoká inflace. V dubnu dosáhla meziročně 12,7 procenta.

„Meziměsíčně se inflace nezvyšuje. Ceny potravin díky našim opatřením začaly klesat, některé i o 10 procent,“ řekl premiér Petr Fiala (ODS) v televizi Prima, kde diskutoval s lídrem opozice a bývalým premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Podle současného premiéra stojí za inflací vysoké státní výdaje v době pandemie covidu-19, energetická krize a růst marží firem.

„My jsme inflaci srazili. Pan předseda mi nadával, mluvil o Babišově drahotě, teď máme Fialovu chudobu,“ kontroval ale v debatě televize Prima předseda hnutí ANO Babiš.

Podle řady ekonomů inflaci výrazně posílilo zrušení superhrubé mzdy. Experti z Národní ekonomické rady vlády spočítali, že by její opětovné zavedení snížilo schodek rozpočtu o 90 a 100 miliard.

Vláda tento krok ale udělat nechce. Je to navíc jediný krok, na kterém se s opozicí shodne. Zrušení superhrubé mzdy totiž protlačily právě ANO s ODS a ještě SPD.

„Přineslo to peníze lidem navíc. Bylo to správné rozhodnutí,“ řekl Fiala.

„My jsme dali lidem peníze, jsem na to pyšný, mají rezervy,“ souhlasí s ním Babiš.

Kolik šlo na Ukrajinu? Odporný populismus

Šéf hnutí ANO obvinil také premiéra Fialu, že se vláda schovává za ruskou agresi na Ukrajině. A českým občanům nepomáhá.

„Pan předseda se vymlouvá na Ukrajinu. Ať konečně řekne, kolik nás stáli uprchlíci, kolik nás stály zbraně,“ řekl Babiš.

„Pan premiér se v roce 2022 staral jen o Ukrajinu, na naše lidi kašlal,“ dodal předseda hnutí ANO.

Podle premiéra Fialy se celková pomoc Ukrajině pohybuje v nižších desítkách miliard. Do konce roku to bude údajně zhruba 30 až 40 miliard korun.

„Ukrajinskou kartu vůbec nevytahujte, to je opravdu odporný populismus a myslím si, že ani vy to nemáte za potřebí,“ odpověděl Babišovi předseda vlády Fiala v debatě na televizi Prima.

Vláda stále věří, že se jí podaří dodržet schválený schodek rozpočtu. Podle premiéra rozhodne výše příjmů, které budou přicházet během léta. Pokud nebudou dostatečné, je vláda připravena ještě letos šetřit.

Reklama

Doporučované