Hlavní obsah

Bezpečnostní ředitelka prezidentské kanceláře Nováková skončí ve funkci

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Kancelář prezidenta republiky na Pražském hradě. Ilustrační snímek.

Reklama

Ve své funkci skončí bezpečnostní ředitelka prezidentské kanceláře Lenka Nováková. Svoji agendu je připravena předat nástupci, oznámil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Článek

Dosavadní vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář projednal se svojí nástupkyní ve funkci Janou Vohralíkovou možnost nástupu vybraných zaměstnanců do prezidentské kanceláře, a to ještě před inaugurací Petra Pavla.

Konkrétně se měli podle informací Hradu bavit o možném nástupu nového bezpečnostního ředitele kanceláře. Současná vedoucí Lenka Nováková oznámila, že je rozhodnuta z funkce odejít a agendu předat svému nástupci.

„Tým budoucí hlavy státu tak může mít co nejdříve k dispozici úplné a nezprostředkované informace o bezpečnostním režimu v sídlech prezidenta republiky a může se aktivně podílet na jeho nastavení,“ napsal mluvčí Ovčáček na stránkách Pražského hradu.

Nováková se vedoucí oddělení bezpečnostního ředitele stala loni v říjnu, kdy oddělení vzniklo namísto bezpečnostního odboru. Do působnosti sekce spadá zajišťování informací o bezpečnostní politice státu, plnění úkolů při ochraně utajovaných informací a při krizovém řízení.

Pavel dříve řekl, že má informace o působení soukromé bezpečnostní agentury na Hradě, která působí mimo běžný bezpečnostní režim, má přístup do chráněných prostor a netransparentní financování. Prezidentská kancelář ale odmítla, že by taková agentura na Hradě působila.

Odcházení z Hradu

Na konci ledna podali výpověď ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš a šéf sekretariátu Jaroslav Hlinovský. Někdejší Zemanův šéf zahraničního odboru Rudolf Jindrák už působí jako velvyslanec na Slovensku.

S odchodem počítá i šéf tiskového odboru Jiří Ovčáček. „O konkrétním termínu ještě nemohu hovořit, ale v každém případě bude mé angažmá na Hradě ukončeno tak, aby nezasahovalo do práce týmu nového prezidenta republiky,“ uvedl před týdnem pro Seznam Zprávy.

Další vrcholní úředníci zatím čekají, jak o nich rozhodne Pavlův tým. Že nabídne novému vedení Pražského hradu svou rezignaci na post ředitele administrativní sekce, sdělil už počátkem února například Jan Novák. V samotné kanceláři chce zůstat. Pokračovat plánuje i ve vedení Správy Pražského hradu, na kterou vyhrál nedávno výběrové řízení.

Na rozhodnutí nově příchozích pak čeká ředitel analytického odboru a spolutvůrce Zemanových prezidentských kampaní Roman Lipták.

Reklama

Doporučované