Hlavní obsah

K Mynářovi zatím doputovalo jen několik výpovědí. Na odchodu je i Ovčáček

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Vratislav Mynář

Reklama

aktualizováno •

Končící vedoucí prezidentské kanceláře řešil se svojí nástupkyní i detaily inaugurace Petra Pavla. Na tu by mělo přijít 800 hostů a bude bez vojenské přehlídky.

Článek

V Poslanecké sněmovně se odehrála další schůzka kvůli blížícím se změnám na Hradě. Vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář, jeho nástupkyně Jana Vohralíková a sněmovní kancléř Martin Plíšek řešili především inauguraci.

„Dnes jsme se bavili o seznamech hostů a bezpečnostních opatřeních. Sejdeme se také přímo na Pražském hradě, abychom na místě zmapovali terén. Shodli jsme se na předpokládané kapacitě 800 hostů ve Vladislavském sále,“ oznámil po jednání sněmovní kancléř Martin Plíšek.

Uvedl také, že Pražský hrad bude pro veřejnost během inaugurace přístupný a na III. nádvoří budou lidé moci pozdravit nového prezidenta Petra Pavla.

Budoucí kancléřka Jana Vohralíková řekla, že vojenská přehlídka nebude, protože tam bude veřejnost. Personální věci se v úterý řešily jen krátce. S Vratislavem Mynářem se domluvila na další schůzce, která se bude věnovat jen předávání Kanceláře prezidenta republiky.

„My jsme deklarovali, že nebudeme bránit předávání úřadu. Teď se ale primárně snažíme připravit akt inaugurace. Jsme domluveni, že se sejdeme k tomu, abychom mohli naplnit přání paní kancléřky, která jsou legitimní,“ řekl Mynář po jednání.

Vohralíková zopakovala, že Pavlův tým nebude oznamovat nová jména do doby, než budou ukončena jednání. „Nebudeme sdělovat jména přes média. Je to tak, že máme tipy lidí na klíčové pozice a s nimi jednáme a ve chvílí, kdy budou jednání ukončena, tak jména zveřejníme. Musím k tomu vědět, jaká je organizační struktura, která místa jsou volná hned a která budou volná později,“ reagovala na dotaz ohledně personálií.

Odchody z Hradu?

Seznam Zprávy se také ptaly Mynáře na to, kolik lidí z Kanceláře prezidenta republiky je nyní ve výpovědní lhůtě. Odpověděl, že konkrétní čísla nemá v hlavě, ale že jde o jednotky.

Ke konci ledna podali výpověď ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš a šéf sekretariátu Jaroslav Hlinovský. Někdejší Zemanův šéf zahraničního odboru Rudolf Jindrák již působí jako velvyslanec na Slovensku.

S odchodem počítá i šéf tiskového odboru Jiří Ovčáček. „O konkrétním termínu ještě nemohu hovořit, ale v každém případě bude mé angažmá na Hradě ukončeno tak, aby nezasahovalo do práce týmu nového prezidenta republiky,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Další vrcholní úředníci zatím čekají, jak o nich rozhodne Pavlův tým. Že nabídne novému vedení Pražského hradu svou rezignaci na post ředitele administrativní sekce, již sdělil počátkem února Jan Novák. V samotné kanceláři chce zůstat. Pokračovat plánuje i ve vedení Správy Pražského hradu, na kterou vyhrál nedávno výběrové řízení.

Na rozhodnutí nově příchozích pak čeká ředitel analytického odboru a spolutvůrce Zemanových prezidentských kampaní Roman Lipták.

Z veřejných zdrojů pak jde dále jen vyčíst, že v rozpočtu na rok 2022 Hrad požadoval na mzdy zaměstnanců 68,8 milionu korun, pro letošek to bylo 71,6 milionu korun.

Petr Pavel se v Lánech setkal s Milošem Zemanem

Končící prezident Miloš Zeman s nástupcem Petrem Pavlem probrali výsledky prezidentských voleb, hovořili o údělu přímo volené hlavy státu, ale také o Pavlových výhradách k fungování Kanceláře prezidenta republiky.

Ke schůzce došlo den poté, co se Petr Pavel v Lánech potkal s Milošem Zemanem.

Během setkání přišly na přetřes i Pavlovy výhrady k fungování kanceláře. „Miloš Zeman zpochybnil vůbec oprávněnost hovořit o možném trestním stíhání, když ještě nebyly žádné podklady,“ poznamenal Pavel.

Dosluhující prezident podle něj souhlasil s poskytnutím protokolu z kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), která se týkala právě hospodaření Kanceláře prezidenta republiky a jí podřízených organizací.

Pavel už dříve poznamenal, že kontroly zjistily řadu pochybení, ne však něco, co by mělo z pohledu prezidenta NKÚ Miloslava Kaly vést k trestnímu stíhání.

Závěr kontroly, která je již hotová, by podle dřívějšího Kalova vyjádření mohl být zveřejněn maximálně za několik týdnů. Pavel původně hovořil o tom, že bude chtít uskutečnit další audit v KPR, nejlépe do inaugurace 9. března. Tak rychlá kontrola ale podle šéfa NKÚ není reálná.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme vyjádření Vratislava Mynáře k odchodům z prezidentské kanceláře.

Reklama

Doporučované