Hlavní obsah

Budu otloukánkem vlády, ale vylučuji, že mě obviní, tvrdí budoucí ministr

Foto: ČTK

Kandidát na ministra spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Reklama

Kandidát na ministra spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) nehodlá ustoupit kritice kvůli brněnské kauze. Do vlády chce jít na základě podpory premiéra a prezidenta. Případ podle něho souvisí s politikou v Brně.

Článek

Kandidát na ministra spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) nehodlá vyslyšet protikorupční organizace a hodlá se nadále ucházet o místo ve vládě. V rozhovoru pro Seznam Zprávy popsal, že tak činí na základě podpory od premiéra a stranického nadřízeného Petra Fialy.

Blažek je pro šéfa ODS důležitým spojencem nejen ve straně, ale i ve vztahu k Hradu a prezidentovi Miloši Zemanovi. V posledních dnech však čelí kritice, neboť podle Aktuálně.cz jej policie prověřuje kvůli podezření z machinací s městským majetkem v Brně.

Blažek v rozhovoru uvedl, že byl před více než rokem podat před kriminalisty vysvětlení. Od té doby jej prý nikdo z policie nekontaktoval. Uvedl, že se ničeho nedopustil. Svědectví podnikatele, který na Blažka před vyšetřovateli uhodil, označil za lživé.

U občanských demokratů panuje kvůli zásahu na Úřadu vlády v roce 2013 averze vůči olomouckému vrchnímu státnímu zastupitelství, které vede Ivo Ištvan. Blažek však změny ve vedení vysoce postavených žalobců nechystá. „Ministr spravedlnosti není od toho, aby ostatní kritizoval a dával jim pokuty. Pokud se stanu ministrem já, mohu ujistit, že nebudou padat hlavy. Nemám krev v očích,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Musím vysvětlovat

Po návštěvě prezidenta jste zaútočil na novináře. Nedostáváte se na úroveň Andreje Babiše a Miloše Zemana, kteří také útočí na novináře?

Neútočil jsem na novináře. Pouze dva novináři mě dva roky kritizují, nejmenoval jsem obecně, ale konkrétně. Týká se to Brna, většina novinářů to přepisuje po těch dvou, vůči kterým jsem se vymezil. Jinak šlo o citát Miloše Zemana, nebyl to žádný výpad.

Novináři ale dělají svou práci.

Tomu rozumím, mám ale zapotřebí vymezit se vůči nepravdám.

V jaké kondici byl prezident, se kterým jste se ve středu sešel?

Byl připravený, evidentně studuje vyjádření jednotlivých kandidátů. Je připravený a ptá se na konkrétní věci.

Neplýtvá prezident časem, když se teď potkává s ministry a tím se oddaluje jmenování vlády? Nemohl by se s nimi setkat až po jmenování vlády?

Dělal jsem nějakou dobu ministra. Nepamatuji si, že bych jako ministr jmenoval někoho, s kým bych si předtím nepromluvil. Naše ústava říká, že máme dva vrcholné orgány výkonné moci – premiéra a prezidenta. Nepřijde mi správné vyčítat prezidentovi, že se chce potkat s kandidáty na ministra. Je to samozřejmě komplikované nemocí pana prezidenta. V plánu je, že pohovory skončí v polovině prosince. Pan prezident mi dneska de facto řekl, že když je nějaký kandidát špatnou volbou a neuspěje ani u pohovoru, nejde s tím už nic dělat.

Máte na mysli kandidáta na ministra zahraničí Jana Lipavského?

Ne, týká se to všech kandidátů.

Protikorupční organizace Transparency International a bývalý šéf Milionu chvilek Mikuláš Minář vás vyzvali, abyste nevstupoval do vlády Petra Fialy. Vyslyšíte jejich volání?

Pro mě je rozhodující, že mě podporuje Petr Fiala, který je rozhodnutý mě ministrem jmenovat. Bylo by slabostí, kdybych teď Petru Fialovi řekl, že do funkce kandidovat nechci. Ministr se nesmí bát, ani článků. Ministr, který se bojí článků, nemůže být ve vládě. Počítám s tím, že budou články vycházet. Jsem připraven se se zmiňovanými pány potkat a věc jim vysvětlit. Vím, že je třeba zasvětit je do tajů brněnské politiky. Pokud bude zájem, sejdu se s představiteli Transparency International, ostatně někdejší šéf Transparency David Ondráčka mě kdysi pochválil, že jsem zveřejnil celé znění stížnosti pro porušení zákona, které jsem podával. Sdělil mi to tehdy náměstek Korbel.

Co říkáte na to, že vás kritizují i koaliční Piráti?

Zaznamenal jsem výroky pana exposlance Ferjenčíka. Minulý týden jsem hovořil s Olgou Richterovou, vyříkali jsme si to, chtěla v tom mít jasno. Nedivím se, že když to čtou, mají pak nějaké dojmy. A mně nezbývá než to trpělivě vysvětlovat a vysvětlovat. Bude to trvat.

Jste si jistý, že vás policie neobviní?

Pokud jde o případ Hubálek, považuji za vyloučené, že bych mohl být obviněný. Pokud bych byl vyšetřovaný či obviněný, pak bych se zabýval tím, zda je vhodné zároveň vykonávat funkci ministra. Ubezpečuji veřejnost, že nemůžeme praktikovat to, že se o dotyčném něco napíše a on pak ve funkci nebude. Pak bychom neměli žádné kandidáty.

Nestanete se teď hromosvodem kritiky a netransparentnosti vlády Petra Fialy?

V každém kolektivu je nějaký otloukánek. Dobře, budu jím já. Pro mě je klíčové stanovisko premiéra a prezidenta.

Foto: Jiří Ovčáček

Pavel Blažek při setkání s prezidentem.

Podporu předsedy vlády tedy ve vašem případě máte?

Ano a to je pro mě rozhodující. Bude trvat, než to vysvětlím, ale nedá se nic dělat.

Vás policie podezírá v případu podnikatele Pavla Hubálka, kterého viní z machinací s městským majetkem. Byl jste na výslechu?

Ano, dneska už je tomu skoro rok a tři měsíce. Loni v září jsem podával vysvětlení. Policisté se mě ptali, zda se znám s panem Hubálkem. Odpověděl jsem, že skoro vůbec. Ptali se mě, jakým způsobem probíhal proces přidělování bytu v Brně-střed. Odpověděl jsem, že nevím, protože v letech 2010 až 2014 jsem nebyl radním.

Kauza Hubálek

Aktuálně.cz a HN uvedly na základě anonymních zdrojů, že Blažka podezřívá policie z podílu na korupci a manipulaci s městským majetkem v Brně. Už loni v létě tato média uvedla, že o zapojení Blažka a dalších politiků ODS do korupce vypovídal stíhaný bývalý starosta Rojetína na Brněnsku Pavel Hubálek.

Od té doby se na vás policie neobrátila?

Nikoliv. Od té doby mě žádný orgán činný v trestním řízení nekontaktoval.

Klíčovou figurou případu kolem vás je podnikatel Pavel Hubálek. Jak dobře se znáte?

Vůbec. Zhruba před 10 lety byl pan Hubálek starostou jedné obce u Brna. Byl i pracovníkem krajského úřadu. Tehdy se seznámil cíleně s některými lidmi z ODS, byl pověřený sháněním bytů pro azylanty. Nikdo tehdy nevěděl, že tam vodí zájemce o byty a nabízí jim je. V roce 2014 s ním začaly problémy, byl ve vazbě a policie ho začala stíhat za různé trestné činy. Nikdy nemluvil o žádných zločinných machinacích s kýmkoliv z ODS. Tedy do doby, než se brněnskou primátorkou stala Markéta Vaňková.

Proč?

Pan Hubálek začal ve vazbě hovořit s touhou, že dosáhne statusu spolupracujícího obviněného. S vidinou nižšího trestu. Mně vadí, že protokoly z výslechu se staly veřejně dostupnými, nabízely se k obchodování jako materiál proti primátorce Vaňkové. Nemyslím si ani, že by primárně šlo o mě. Ukázalo se, že výslechy prováděl kriminalista Machala, který je dneska trestně stíhán v kauze Stoka. Advokátem Hubálka se stal doktor Novák, který kandidoval v posledních komunálních volbách za konkurenční stranu. Takže je v tom politika. Štve mě, že nějaké policejní papíry se teď používají proti mně a Markétě Vaňkové, přičemž nemáme šanci se proti tomu jakkoliv bránit.

Jaké jsou tedy vaše vztahy s Pavlem Hubálkem?

Neviděl jsem ho asi devět let. Viděli jsme se podle mě dvakrát v životě, na hromadných akcích. Nikdy jsme spolu nebyli na kávě. Když už jsme spolu hovořili, mluvil vždy o ženách. Nic jsme si spolu nedomlouvali, žádné byty. Pokud vím, Hubálek v protokolech nikdy netvrdil, že mi nosil úplatky. Hovořil o jakési struktuře, jejíž jsem měl být součástí, což kategoricky popírám. On je obviněný a může legálně lhát. Když případ půjde k soudu, rád si to tam s ním vyříkám z očí do očí. V tuto chvíli se ale bohužel nemám jak bránit.

V uplynulých letech se v rámci Stoky hovořilo o roli Jaroslava Faltýnka a jeho syna. Podobně jako ve vašem případě ale o nich hovořily zejména třetí osoby. Tehdy opozice Faltýnka kritizovala. Vidíte to zpětně a v kontextu vlastního případu jinak?

Každý případ je jiný, ale v něčem je stejný. Informace opět unikly ke stejným novinářům jako nyní. Já osobně jsem to nekritizoval, jde o neveřejnou část vyšetřování. V lednu by měl být ve Stoce rozsudek. Pokud se v něm nebude mluvit o Faltýncích, měli by se jim novináři za spojování s touto kauzou omluvit. Dost dlouho je média v tomto případu popotahovala.

Žalobcům do toho nemluvím

Nedostává vás vyšetřování případu Hubálek do choulostivé situace? Čistě teoreticky, mohl byste odvolat Ivo Ištvana, šéfa Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, které má případ na starost.

Zaprvé vrchního státního zástupce bych mohl odvolat jen na návrh nejvyššího státního zástupce. Zadruhé takové rozhodnutí by bylo možné učinit jen v kárném řízení, které nepřipadá do úvahy. Zatřetí by ministra z Moravy nemohl dělat téměř nikdo.

Já se budu vyjadřovat k práci státního zastupitelství minimálně. Zeptejte se paní Bradáčové, Pavla Zemana nebo pana Ištvana, jak jsem nezasahoval do jejich práce. Vede se široká debata o fungování současného vedení olomouckého vrchního zastupitelství. Osobně bych byl pro lhůtu výkonu funkce.

Bude mít nejvyšší státní zástupce Igor Stříž vaši podporu? Někteří vaši kolegové z koalice před volbami Stříže kritizovali.

Ministr spravedlnosti není od toho, aby ostatní kritizoval a dával jim pokuty. Pokud se stanu ministrem já, mohu ujistit, že nebudou padat hlavy. Nemám krev v očích.

Co se týká kauzy Stoka, překvapilo vás, jak politici a podnikatelé byli propojeni?

Rozčiluje mě, že se mé jméno skloňuje s tímto případem. Kauza Stoka se odehrávala v letech 2014 až 2018, kdy byla ODS v opozici, a nenese tak žádnou zodpovědnost. Počkám si na rozhodnutí soudu, někteří aktéři byli vyjmuti ze zločinného spiknutí. Zajímá mě, jestli se podaří u soudu prokázat systém chobotnice, jak je popisován v mediích.

Do případu je namotaných několik postav, ke kterým máte blízko. Co třeba podnikatel Jiří Hos, k němuž jste měl blízko zejména v první dekádě nového milénia?

Ten je z případu vyčleněný. Podle státních zástupců se zamotal do jediného případu, myslím, že pochopil, proč byl vyloučen z ODS. Mně tvrdil, že se cítil nevinný, ale to takhle neumím posoudit. Napřed byl vyloučený, pak zanikla daná buňka ODS v Brně.

Jaká část ODS byla v Brně kvůli Hosovi zrušena?

Brno-sever. Nemyslím si ani, že by to byl můj souputník. Asi před 13 lety jsme spolu byli ve výkonné radě ODS. Je pravda, že kvůli němu nevstoupil Petr Fiala do ODS v Brně-sever. Dnes už je tam Petr Fiala registrovaný.

Je pravda, že jste se v uplynulých letech nějak angažoval v případu íránského podnikatele Shahrama Abdullaha Zadeha, který byl odsouzený za daňové úniky?

Přesně si nevzpomínám. Vím ale, že se na mě pan Zadeh obrátil kvůli odbornému dotazu v době, kdy jsem dělal předsedu podvýboru pro justici a samosprávu. Zadeh mi chtěl vysvětlit, jak probíhá proces a jaké nezákonnosti se mu údajně dějí. Takových návštěv je, prosím vás, mnoho.

Už máte tým na ministerstvo spravedlnosti? Slyšel jsem, že byste si mohl přivést lidi od Jana Hamáčka z ministerstva vnitra.

Nic takového není v plánu. Zatím se řeší, kdy vznikne vláda. Nabídky jsou, ale fakt mi věřte, že takové věci neřeším do doby, než si na úřad sednu.

Minulý týden proběhl soud se soudcem Ivanem Elischerem z Vrchního soudu v Praze. Co říkáte na případy vysoce postavených soudců? Vedle Elischera jde například i o soudce Zdeňka Sováka.

Soudců jsou tři tisícovky. My se tady bavíme o deseti případech, které dokazují, že systém funguje správně. Jinými slovy: že soudci nejsou nedotknutelní.

Budete nějak mluvit o předání úřadu s Marií Benešovou?

S Marií Benešovou se znám ze Sněmovny. Řekneme si o nevyřešených věcech, které si předáme. Určitě to nebude bojové převzetí.

Reklama

Doporučované