Hlavní obsah

Černochová příští týden podepíše v USA dohodu o obranné spolupráci

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Reklama

Dohodu o obranné spolupráci s USA schválila na konci dubna vláda Petra Fialy. Dokument budou muset ještě po podpisu ministryně obrany schválit obě komory Parlamentu a podepsat prezident.

Článek

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) podepíše podle informací Seznam Zpráv příští týden ve Spojených státech amerických dohodu o obranné spolupráci, kterou na konci dubna schválila vláda. Informaci o podpisu potvrdil i resort obrany.

„Ministryně obrany příští týden podepíše smlouvu DCA (Dohoda mezi ČR a USA o spolupráci v oblasti obrany - Defence Cooperation Agreement, pozn. red.),“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv ředitel odboru komunikace David Jareš.

Dokument má necelých 40 stran a upravuje několik oblastí pro případ, že by američtí vojáci byli nasazeni na území Česka. V kapitolách se řeší například vstup, pobyt a opuštění území, celní postupy nebo trestní jurisdikce a přestupky.

Smyslem dohody je podle Ministerstva obrany upravit právní postavení příslušníků ozbrojených sil Spojených států na území Česka, pokud by jejich pobyt podle Ústavy schválila vláda či Parlament.

Přehledně: Armádní spolupráce s USA je na vzestupu, dorazí první vrtulníky

Česko čím dál víc prohlubuje spolupráci se Spojenými státy v oblasti armády. Seznam Zprávy připravily přehled, kde je úzké partnerství nejvíce vidět.

Samotná dohoda podle ministryně americkým vojákům oprávnění pobývat na území České republiky neposkytuje.

„Žádné základny, žádná vojenská přítomnost bez toho, aniž by o vojenské přítomnosti rozhodoval – v souladu s článkem 43 Ústavy - Parlament ČR. Na tomto se nic přijetím této smlouvy nemění. Účelem smlouvy je pouze předem vytvořit podmínky pro to, aby spolupráce se Spojenými státy mohla probíhat, pokud se na tom obě strany domluví,“ uvedla Černochová.

To potvrzuje i vojenský a bezpečnostní analytik Lukáš Visingr. „Pořád platí, že pobyt amerických vojáků musí dál schvalovat Parlament, na tom se nic nemění,“ uvedl pro Seznam Zprávy. „Tato dohoda je standard. Jde o to, aby se už předem definovaly podmínky pobytu amerických vojáků na našem území v případě, že to bude z jakéhokoliv důvodu potřeba. Při jakémkoliv pobytu amerických vojáků by se vše, co je ve smlouvě, muselo zdlouhavě dojednávat,“ dodal.

Obsah dohody ČR s USA o obranné spolupráci

  • upravuje především právní postavení příslušníků ozbrojených sil USA v rámci případného plnění jejich úkolů na území České republiky.
  • Součástí dohody je i seznam vojenských zařízení a prostorů Armády České republiky, které budou moci ozbrojené síly USA za předem dohodnutých podmínek využívat. Tato zařízení a prostory zůstanou i nadále plně ve vlastnictví ČR. Podmínky jejich užívání budou vždy dohodnuty tak, aby to bylo přínosné pro obě strany.
  • upravuje řadu dílčích oblastí včetně jurisdikce nad americkými vojáky, odpovědnost za jimi způsobené škody, osvobození od cel a daní, najímání místních pracovníků, podmínky provozování motorových vozidel či logistické podpory.

Zdroj: army.cz

SPD dohodu odmítá

Zatím není jasné, jaký postoj k dohodě zaujme opoziční hnutí ANO. Místopředseda výboru pro obranu Pavel Růžička (ANO) bude chtít některé části vysvětlit.

„Osobně s ní asi problém nemám, ale paní ministryně musí některé věci vysvětlit, ať je jasno. Zatím ministerstvo mlčí, žádnou osvětu nedělá a to je směrem k občanům chyba,“ napsal poslanec Seznam Zprávám v SMS zprávě.

SPD už předem oznámilo, že dohodu neplánuje podpořit. „Nechceme na našem území žádná cizí vojska nebo výstavbu základny ani vytvoření podmínek pro její případnou výstavbu do budoucna. Jedněch vojáků jsme se po 30 letech zbavili a nechceme na našem území další,“ uvedl poslanec Radovan Vích (SPD).

Reklama

Doporučované