Hlavní obsah

Největší chyba v historii, opřela se do vládních úspor opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Alena Schillerová (ANO).

Reklama

aktualizováno •

Představitelé opozice tvrdě kritizují dnešní odhlasování vládního úsporného balíčku na konsolidaci veřejných financí.

Článek

Zástupci opozice dnešek označili za „černý pátek třináctého pro českou ekonomiku“.

„Je to den, kdy se sníží životní úroveň českých domácností a zvýší inflace. Viníme vládu z největší národohospodářské chyby v historii České republiky,“ uvedla šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) se nechal slyšet, že se podařilo schválit jeden z nejdůležitějších zákonů v tomto volebním období.

„Hnutí ANO v této zemi zničilo veřejné finance, teď se snažilo zničit naši snahu dát je zase do pořádku,“ pravil k opoziční snaze o nepřijetí ozdravného balíčku. Dodal, že díky jeho přijetí v příštím roce bude Česká republika plnit Maastrichtská kritéria.

„Dobrý hospodář nežije na dluh. A my jsme tady od toho, abychom byli dobrými hospodáři,“ uvedl místopředseda vlády Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Schillerová také vyzvala český průmysl a zaměstnavatelské svazy, aby mobilizovaly veškerou svoji sílu a pomohly opozici zastavit další připravované změny.

Už by jim někdo měl říct „a dost“

Opoziční představitelé rovněž znovu zkritizovali pevné zařazení hlasování na pátek v 11 hodin.

„Koalice zařadila pevné hlasování už počtvrté v tomto volebním období. Je to bezprecedentní jednání, když to srovnáme s předchozím volebním obdobím, kdy se to stalo jednou a po roce a půl. Už by jim někdo měl říct ‚a dost‘,“ řekla Schillerová.

„Představitelé opozice s přednostním právem brali čas svým poslancům hodinami svého řečnění o tématech nesouvisejících s konsolidačním balíčkem. Je to možné ověřit ve stenozáznamech. Není to tedy naše vina, že bychom někomu ubírali čas,“ reagovala na to předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Podání k Ústavnímu soudu zatím však Schillerová označila za předčasné. „Pořád věřím, že by mohla zafungovat některá ze dvou zbývajících pojistek zákonnosti, kterými jsou Senát a pan prezident,“ řekla. Dodala, že je v kontaktu se senátorským klubem ANO, kterému představí některé dnes zamítnuté pozměňovací návrhy hnutí ANO, a bude věřit, že si je osvojí a pokusí se jimi konsolidační balíček změnit.

Pokud konsolidační balíček projde Senátem i přes prezidenta, hnutí ANO se podle ní poradí na klubu a s přizvanými experty.

Předseda SPD Tomio Okamura na tiskové konferenci po hlasování uvedl, že se obrátí na prezidenta Petra Pavla a vyzve ho k tomu, aby zákon vetoval. „Jde o flagrantní porušení předvolebních slibů vládní pětikoalice, která slibovala, že nebude zvyšovat daně,“ uvedl. Dodal, že přijetí konsolidačního balíčku podle něj sníží čisté příjmy domácností, sníží kupní sílu a nasměruje zemi do ekonomické recese.

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) dnes přijatý konsolidační balíček tvoří zhruba třetinu opatření, která vláda dělá pro snížení schodku státního rozpočtu. „Druhou část plníme v návrhu státního rozpočtu, který jsme v září poslali Poslanecké sněmovně,“ uvedl.

Dodal, že jde o promyšlené kroky, aby se Česko vyhnulo takzvané dluhové brzdě. „Nejdříve jsme ubrali plyn, pak jsme přeřadili na nižší rychlost a v tuto chvíli pomalu brzdíme,“ dodal.

Konsolidační balíček se k projednání Senátem podle Stanjury dostane zhruba v polovině listopadu. „Je to záležitost vedení našich koaličních stran. Nepředpokládám, že by se návrh ze Senátu vracel do Poslanecké sněmovny,“ uvedl ministr financí.

Schůzku s prezidentem Petrem Pavlem kvůli balíčku v následujících týdnech prý neplánuje. „Panu prezidentovi jsem balíček představil ještě před tím, než jsme ho představili veřejnosti. A byl jsem u něj v minulém týdnu, kdy jsem mu představil změny, na kterých se koalice dohodla. Sám proto o další schůzku žádat nebudu,“ dodal.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme vyjádření koaličních politiků.

Reklama

Doporučované