Hlavní obsah

Stanjura škrtl všechny peníze na světově uznávaný český výzkum

Foto: Shutterstock.com

Podle egyptologa Miroslava Bárty se výzkum v Egyptě bez státní dotace neobejde. (Ilustrační foto.)

Reklama

Ministerstvo financí nepočítá ve státním rozpočtu na příští rok s dotací pro egyptologický ústav. Univerzita Karlova se obává, že bez státních peněz nemůže mezinárodně uznávaný výzkum v Egyptě pokračovat.

Článek

Českému egyptologickému ústavu hrozí, že bude muset ukončit činnost. Jak zjistily Seznam Zprávy, ze státního rozpočtu plánovaného na rok 2023 vypadla státní dotace ve výši 25 milionů korun, kterou ústav každoročně dostává.

Rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková se kvůli tomu obrátila dopisem na ministerstvo školství. Varuje v něm, že bez příspěvku od státu výzkum v Egyptě s mezinárodním renomé nemůže pokračovat.

„Výpadek financování je pro českou egyptologii likvidační. Bez této podpory práce v Egyptě ani na pražském pracovišti nebude prakticky možná a může znamenat konec ústavu,“ řekla pro Seznam Zprávy Králíčková.

Egyptologický ústav provádí především archeologický výzkum pyramidového pole Abúsír u Káhiry. Jak upozorňuje rektorka, každý rok se zde daří uskutečňovat světově významné objevy. Ze státní dotace se přitom platí provoz, ostraha, archeologické práce, restaurování památek, vybavení i pobyt archeologů.

Finance: Peníze ať dá univerzita

Že ústav obdržel zprávu o vyškrtnutí dotace, Seznam Zprávám potvrdil i přední český egyptolog Miroslav Bárta, který výzkum v Abúsíru vede. „Jsme vázaní mezinárodními smlouvami. Když v Egyptě nebudeme pracovat, hrozí nám odebrání koncese, což by byl konec,“ popisuje Bárta.

České objevy v Egyptě

„Poslední objev českých egyptologů v Abúsíru se naprosto vymyká všem předchozím,“ říká egyptolog Miroslav Bárta.

Ministerstvo školství přitom dotaci egyptologickému ústavu navrhovalo i na příští rok. Návrh ale narazil u ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS).

„Požadavek bohužel nebyl při vyjednávání Ministerstvem financí akceptován, protože ho považuje za nesystémový. Finanční prostředky by podle MF měly jít z rozpočtu Univerzity Karlovy. Proto ve vládním návrhu rozpočtu na rok 2023 tyto prostředky nejsou,“ uvedl ministr školství Vladimír Balaš (STAN).

Ministerstvo financí říká, že další financování výzkumu má plně v rukou Balašův resort. „MF není odpovědné za rozhodování o financování jednotlivých aktivit či subjektů, které spadají do věcné působnosti konkrétních kapitol státního rozpočtu. Ústředním orgánem pro vysoké školy, vědní politiku, výzkum a vývoj včetně mezinárodní spolupráce je MŠMT, které je tak odpovědným úřadem za financování těchto oblastí a rozhodování, jak mezi jednotlivé oblasti rozdělit přidělené prostředky,“ reagoval na otázky Seznam Zpráv mluvčí resortu Šimon Blecha.

„MF považuje celkový objem rozpočtu kapitoly MŠMT pro příští rok za dostatečný pro zajištění financování Českého egyptologického ústavu. Dodáváme, že MŠMT patří spolu s MPSV a MD o nejvíce posílené kapitoly státního rozpočtu, když oproti původnímu srpnovému návrhu získalo o 15,3 miliard navíc,“ dodal Blecha.

Egyptolog Bárta doufá, že se situaci podaří s ministerstvem školství vyřešit. „V současné době jsou zdroje peněz tak omezené, že jiný způsob financování nemáme k dispozici,“ dodává Bárta.

Podle rektorky Králíčkové navíc egyptologický ústav potřebuje dotaci zvyšovat, aby mohl dostát svým závazkům. Kvůli inflaci a rostoucím cenám v Česku i v Egyptě by bylo potřeba 5 milionů navíc.

Šance ve Sněmovně?

Balaš naznačuje, že zamítavé stanovisko vládního kolegy by mohli obejít poslanci při schvalování rozpočtu. „Vzhledem k významu českého bádání v oboru egyptologie ještě očekávám další diskusi ve Sněmovně,“ dodal Balaš.

Stát na expedici v Egyptě přispívá pomocí zvláštní dotace, stejně jako například na polární stanici v Antarktidě spadající pod brněnskou Masarykovu univerzitu. Té se již letos krátil rozpočet z 25 milionů na 20.

„Krácení bylo vyřešeno odložením některých investic do obnovy a rozvoje stanice, jejíž provoz se i přesto podařilo zachovat v původním rozsahu,“ uvedl tiskový mluvčí Masarykovy univerzity Radim Sajbot.

Mluvčí dodává, že univerzita zatím nemá žádné oficiální informace o přidělení příspěvku na příští rok. Ministr školství uvedl, že stanice by měla být podpořena v podobném rozsahu jako v minulých letech, vše ale „záleží na finálním schválení rozpočtu“.

Reklama

Doporučované