Hlavní obsah

Česko muselo „vrátit“ Rusům čtyři budovy, které nechalo zablokovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jiří Pšenička, Seznam Zprávy

Jeden z objektů v pražském Bubenči, které byly Rusům odblokovány v katastru nemovitostí. Tento bytový dům v majetku Ruské federace však zůstává opuštěn, bez obyvatel.

Reklama

Ze dvou opuštěných bytových domů s garážemi a z třípodlažního objektu spojeného s ruskou školou v pražském Bubenči zmizely v katastru plomby. Na seznam vytvořený kvůli sankcím se podle úřadů dostaly „technickým nedopatřením“.

Článek

Článek si můžete také poslechnout v audioverzi.

Ze soupisky několika desítek nemovitostí Ruské federace, o jejichž zablokování v rámci přijatých protiruských sankcí rozhodla loni v listopadu Fialova vláda, ubyly čtyři položky.

Jak v katastru nemovitostí zjistily Seznam Zprávy, plomby zmizely ze tří pražských budov v ulici K Starému Bubenči a z jedné další, která stojí v nedaleké ulici Českomalínská.

V prvním případě jde o dva opuštěné bytové domy a také vedle samostatně stojící garáže. Na druhé adrese se jedná o třípodlažní budovu, která je propojena zastřešeným můstkem s už nefunkční střední školou při ruské ambasádě.

Ministerstvo zahraničních věcí, které v Česku zodpovídá za sankční politiku, vyřazení uvedených nemovitostí ze seznamu potvrdilo. Mluvčí resortu Daniel Drake uvedl, že zmíněné budovy se dostaly na seznam objektů, s nimiž nelze nakládat, „technickým nedopatřením“. Jeho kolegyně Mariana Wernerová posléze doplnila, že tyto objekty jsou před zmrazením chráněny platnou mezinárodní smlouvou. Šlo prý o ojedinělý případ, nikde jinde v Česku podle Wernerové už k takovému „nedopatření“ nedošlo.

Ministerstvo financí, jemuž je podřízen Finanční analytický úřad, který sankční politiku vykonává, dodatečné vyškrtnutí uvedené čtveřice nemovitostí ze seznamu nepopřelo, i když dalo jenom obecné vyjádření.

„V obecné rovině platí, že pokud se objeví skutečnosti, které předtím nebyly známy a které prokazují, že daná nemovitost nepodléhá sankcím, zruší se předběžné opatření FAÚ zakazující s předmětnou nemovitostí nakládat,“ uvedla mluvčí resortu financí Petra Vodstrčilová. S tím, že ke konkrétním nemovitostem se vyjádřit nemůže.

Budou se soudit? Neřekli

Právě v Bubenči se nachází většina budov v majetku Ruské federace obhospodařovaných ruským federálním podnikem pro správu majetku v zahraničí „Goszagransobstvennost“, o jehož připsání na vnitrostátní sankční seznam v listopadu rozhodla Fialova vláda.

Další nemovitosti z této lokality zmrazeny zůstávají, jak lze vyčíst z poznámek zapsaných v katastru. Týká se to hlavně uzavřeného bytového komplexu s několika čísly popisnými ve Schwaigerově ulici obývaných nadále ruskou klientelou, nebo též domů ve Wolkerově ulici.

Seznam Zprávy v minulých dnech také popsaly případy čtyř historických vil v ulici Na Zátorce a Pod Kaštany, v nichž dodnes sídlí české firmy z okruhu podnikatele Zdeňka Zbytka.

Ruský federální podnik v rámci správního řízení usiluje o odblokování majetku. Proti zápisu na sankční seznam podal námitku, nicméně česká vláda zůstala na svém původním stanovisku, jak nedávno uvedla Česká televize a následně to potvrdilo i Ministerstvo zahraničních věcí.

Rusové teď dle sankčního zákona mají ještě možnost požádat o soudní přezkum. Seznam Zprávy se v této věci obrátily přímo na pražského šéfa podniku Goszagransobstvennost Mikhaila Sarukhanova, zda žalobu skutečně podají. Odpověď však nedostaly.

„Nemám pro vás žádný komentář,“ uvedl Sarukhanov do telefonu. Poté přislíbil odpovědět na otázky zaslané e-mailem, nicméně na ně stejně nereagoval.

Ruské budovy pod sankcemi

  • Když Fialova vláda loni v listopadu informovala o tom, že zmrazila majetek, který v Česku patří pod ruský podnik Goszagransobstvennost, objevila se informace, že jde o 70 nemovitostí.
  • Faktické číslo je ale o dost nižší, protože Ruská federace v Česku vlastní jen 42 budov (s číslem popisným nebo evidenčním).
  • Jak uvedl mluvčí ministerstva Daniel Drake, vyšší číslo patrně vzniklo započtením garáží či staveb technického vybavení.
  • Zmrazení se ale netýká objektů v majetku Ruské federace, které souvisí přímo s diplomatickou misí, jako je ambasáda nebo rezidence velvyslance. Ministerstvo uvedlo, že 12 ruských objektů je před zmrazením chráněno Vídeňskou úmluvou jakožto „místnosti mise“ a další 4 nemovitosti chrání platná mezinárodní smlouva.
  • Většina zmrazených budov se nachází právě v pražském Bubenči. Seznam Zprávy napočítaly téměř dvě desítky budov s číslem popisným a k tomu některé „vedlejší“ nemovitosti. Podstatnou část z toho tvoří ale obytné domy v bytovém komplexu ve Schwaigerově ulici.
Foto: Jiří Pšenička, Seznam Zprávy

Ruský obytný komplex ve Schwaigerově ulici.

Reklama

Související témata:

Doporučované