Hlavní obsah

Vláda zmrazila desítky nemovitostí spravovaných ruským státním podnikem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Poslední zápis na český sankční seznam byl v srpnu.

Reklama

aktualizováno •

Finanční analytický úřad už vyzval kancelář ruského prezidenta, aby si převzala příslušné písemnosti. Blokace majetku se podle ministra Lipavského nemá týkat diplomatických objektů.

Článek

Vláda Petra Fialy připsala na český sankční seznam ruský státní podnik Goszagransobstvennost, který spadá pod kancelář prezidenta Putina a je určen pro správu ruského majetku v zahraničí.

Spravuje i desítky nemovitostí v Česku. Podle ministra zahraničí Jana Lipavského jde o objekty v Praze a Karlových Varech. Blokace se podle něj nebude týkat čtyř nemovitostí, které slouží k diplomatickým účelům.

Zápis na seznam vždy znamená, že by měl být dotyčné osobě okamžitě zablokován veškerý majetek, včetně bankovních účtů. Provádění sankcí má na starosti Finanční analytický úřad.

Ten na svých stránkách už také informoval kancelář ruského prezidenta o možnosti převzít si písemnosti, které se k případu vztahují.

Platit nájemné jen bezhotovostně

Seznam Zprávy o praktikách podniku Goszagransobstvennost informovaly již v roce 2019. Byty v pražské Bubenči sice formálně patří České republice, ale agentura se k nim chovala jako ke svým. Přitom česká strana je ruské poskytla výhradně k ubytování diplomatů.

„Nejzajímavější věc je, že vám nedají do ruky smlouvu o pronájmu,“ uvedl tehdy jeden ze zájemců o byt. „Když jsem je o to požádal a řekl jsem ‚dejte mi kopii, abych si ji mohl pečlivě přečíst v jiné místnosti‘, tak mi řekli, že to nejde a že si ji můžu jen sám vyfotit. Já jsem na to řekl, jestli jde o nějaký tajný dokument, který si nemohu v klidu přečíst, abych si ho zapamatoval,“ popsal muž v reportáži.

Finanční analytický úřad už vydal pokyny, jak se mají nájemníci v domech spravovaných zmíněným ruským podnikem chovat nyní.

Na svém webu uvedl, že zmrazení nemovitostí nebrání dalšímu užívání, ale je třeba dodržovat zvláštní pravidla. Nájemné nelze platit v hotovosti, ale pouze bezhotovostně na bankovní účet pronajímatele, kde peníze zůstanou po dobu platnosti sankce.

Sedmý subjekt v pořadí

Do dnešního dne bylo na českém sankčním seznamu jen šest lidí (viz níže), což někteří analytici hodnotili jako chabý výsledek po tři čtvrtě roce platnosti zákona. Poslední zápis - ruského zbrojaře Borise Obnosova a jeho dvou příbuzných - se uskutečnil v srpnu.

Šest lidí na českém sankčním seznamu

  • Jako první byl na vnitrostátní sankční seznam v dubnu zařazen moskevský pravoslavný patriarcha Kirill, rozhodnutí se jej ale fakticky nijak nedotklo, protože do Česka nejezdí a ani zde nemá žádný majetek.
  • Koncem června z rozhodnutí vlády na soupisku přibyl ruský oligarcha blízký Putinovi Vladimir Jevtušenkov a jeho syn Felix. Hlavní část jejich už zmrazeného majetku tvoří hotelový komplex Savoy Westend.
  • V srpnu kabinet soupisku rozšířil o další tři jména: ruského podnikatele Borise Obnosova (šéfa zbrojního holdingu KRTV), jeho dceru Olgu Zorikovovou a zetě Rostislava Zorikova. Obnosovovi blízcí mají v Česku nemovitý majetek, přičemž podle všeho na ruské výrobě zbraní nepřímo vydělávají.

Ministerstvo zahraničních věcí, které návrhy připravuje, se od začátku platnosti zákona potýká s personálními problémy.

Příslušné sankční oddělení bylo naplněno až během letních prázdnin. Předtím se agendě věnovali jiní úředníci nad rámec svých běžných povinností.

Jak informovaly Seznam Zprávy, k dalšímu oslabení došlo na konci října, kdy oznámila svou rezignaci (z osobních důvodů) vedoucí tohoto oddělení Jana Šedivá.

Ministerstvo ale ujišťuje, že tím schopnost pracovat na sankční problematice není nijak dotčena. Kromě jednoho šéfa má oddělení tři referentská místa. Obdobné pracoviště v Polsku má dle informací redakce asi 30 lidí, ve Spojeném království pak kolem 150.

Reklama

Doporučované