Hlavní obsah

Čeští vojenští policisté by mohli na Ukrajině vyšetřovat válečné zločiny

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministryně obrany Jana Černochová.

Reklama

Ministryně obrany Jana Černochová z ODS přiblížila, jakou konkrétní vojenskou techniku loni Ukrajině poskytl její rezort. Pomoc podle ní bude pokračovat, v plánu je například vyslání vojenských policistů.

Článek

„Čtyři kusy letecké techniky, 38 kusů tanků, 55 kusů bojových vozidel pěchoty, pět kusů průzkumných chemických vozidel, 47 kusů automobilů, 13 kusů samohybných kanonových houfnic, 27 518 nábojů pro dělostřelectvo, 12 kusu raketometů, 4900 kusů raket pro raketomety,“ vypočítala ministryně s tím, že i letos Česko bude posílat vojenský materiál, který je ještě možný poslat bez konkrétní specifikace.

Rezort obrany poskytl Ukrajincům i vojenský zdravotní materiál, materiál radiační, chemické a biologické ochrany, vojenskou výstroj či náhradní díly.

Tím ale pomoc nekončí. „Novinkou by mělo být vyšetřování zločinů na Ukrajině. To by měla být věc, kterou budeme, tuším, projednávat na nejbližší vládě a v obou komorách Parlamentu, jako mandát pro vojenské policisty, kdy Česko vyjednalo s Nizozemci možnost spolupráce v rámci zapojení do odhalování a dokumentování válečných zločinů na Ukrajině,“ řekla.

„Pokud se dohoda uzavře a Parlament bude souhlasit, bylo by to až do deseti příslušníků vojenské policie.“

Černochová a Řehka měli projevy na velitelském shromáždění

Náčelník generálního štábu Karel Řehka a ministryně obrany Jana Černochová vystoupili s projevy na velitelském shromáždění na Ministerstvu obrany. Věnovali se hlavně válce na Ukrajině a hrozbám, na které se Česko musí připravit.

Zapojily se i zbrojovky

Už ve středu premiér Petr Fiala (ODS) oznámil, že vládní vojenská pomoc Ukrajině činí od začátku ruské agrese 10 miliard korun. Připomněl, že Česká republika byla mezi prvními, kdo Kyjevu zbraně nutné k obraně před invazí poskytli, a svým postojem motivovala i další země.

Podle poradce pro národní bezpečnost Tomáše Pojara poslal zbraně a vybavení za dalších 30 miliard korun český obranný průmysl.

Ve výčtu vojenské pomoci Ukrajině z prostředků českého státu i komerčních subjektů zmínil Fiala 89 tanků, 226 obrněných vozidel a 38 houfnic, přičemž asi třetina těchto dodávek pochází z armádních skladů.

Z nich bylo odesláno Kyjevu také šest systémů protivzdušné obrany a čtyři vrtulníky. Ze skladů hmotných rezerv putovalo na Ukrajinu rovněž 900 metrů mostních konstrukcí. Český obraný průmysl dodal 33 salvových raketometů, zorganizována byla i dodávka půldruhého milionu kusů munice, z toho 60 tisíc raket.

Předseda vlády také uvedl, že stát vydal podnikům licence na vývoz zbraní na Ukrajinu za 68 miliard korun. Pojar k tomu řekl, že za uplynulý rok byl z této částky už vyvezen vojenský materiál za 30 miliard korun, přičemž zboží zhruba za 40 miliard korun na dodání stále čeká.

Pomoc z ČR pro Ukrajinu dodaná státem či ve spolupráci státu se zbrojařskými firmami:

Tanky – 89 kusů

Obrněná vozidla – 226 kusů

Houfnice – 38 kusů

Bojové vrtulníky – čtyři kusy

Protiletadlové systémy – šest kusů

Salvové raketomety – 33 kusů

Munice – přes 1,5 milionu kusů

Mostní konstrukce – 900 metrů

Zdroj: Úřady vlády ČR

Reklama

Doporučované